torsdag, januari 03, 2013

Centerpartiets idéprogram II - närmare om det här med den fria invandringen

Igår skrev Sanna Rayman på ledarplats i SvD om debatten kring idéprogramsgruppens förslag om fri invandring. Jag måste tyvärr ge henne lite rätt. Det har varit för mycket prat om att det "bara" är en vision och för lite försvar för det hela i praktiken.

Personligen är jag för fri invandring. Personligen anser jag att den som hindrar någon från att fly från förtryck knappast är bättre än förtryckaren själv. Personligen anser jag inte att staten har rätt att hindra någon från att anställa någon från ett annat land. Personligen anser jag att någon måste ta den här kampen mot såväl SD som alla andra med främlingsfientliga åsikter. Min förhoppning är att det blir Centerpartiet som gör det, för helt ärligt ser det inte jätteljust ut hos övriga partier.

Att vara för fri invandring är dock inte detsamma som att vara för att alla ska kunna leva på svenska socialbidrag. Tanken om fri invandring hänger tvärt om ihop med tanken om en arbetsmarknad med lägre trösklar, och en integrationspolitik som inte passiviserar dem som kommer hit. Sådana skrivningar finns i idéprogrammet, men är framförallt också en del av Centerpartiets politik sedan länge.

Att vara för fri invandring innebär inte heller att man tycker att det är skit samma vad andra länder gör. Såväl EU som enskilda europeiska länder (och, för den delen, väldigt många länder världen över) förtjänar kritik för att de inte ens uppfyller de rätt strama regelverk som finns idag. Tron på den fria invandringen får heller inte stanna vid Sveriges gränser - tvärt om. Precis som med all annan fri rörlighet, precis som med varje mänsklig rättighet, måste vi kräva att det ska finnas över hela världen.

Att vara för fri invandring betyder dock att man står upp för människors rätt att ta vilket arbete som helst, oberoende av dess geografiska placering. Det innebär att man tycker att de som flyr från förtryck ska kunna ha någonstans att fly till. Det innebär att man ser värdet, både för den enskilda personerna och för samhället, med att människor får skapa sin lycka varhelst de önskar.

Någon i den svenska debatten behöver stå upp för det. Visst, vi kan definitivt diskutera hur man bäst utformar en politik för att fler ska kunna ta plats på den svenska arbetsmarknaden, men det finns redan svar på det. Och det finns redan i vår politik. Vad Centerpartiet behöver nu är lite mer principfasthet och ett ordentligt försvar för fri rörlighet som en realistisk vision.

---

Mer att läsa: Johan Norberg i Metro, Staffan Heimerson i Aftonbladet, Alfred och Caspian på Newmill I och II, Fredrick Fedeley på Newsmill, Erik Laakso på Uppstuds.

Tidigare skrivit om idéprogrammet på bloggen: Centerpartiets idéprogram I - förslaget

21 kommentarer:

Elias Andersson sa...

Bra skrivet!

Jag tror det första steget är att förklara för allmänheten att det är trösklarna på arbetsmarknaden som är det absolut största problemet. Min uppfattning är att många tar för givet att ökad invandring = fler som ska dela på kakan - och att det är den enda tänkbara ekvationen.

Erik Laakso sa...

Bra. Det har varit alldeles för mycket hymlande om vad som egentligen menas. Det du skriver ställer jag mig bakom till 100 %

Anonym sa...

Jag håller också med er men tyvärr kommer ju ledningen sälja ut er igen om det kommer till omröstning i riksdagen. Har hänt förr.

Anonym sa...

Håller delvis med om tankarna kring öppenhet och friheten att kunna röra sig från ett land till ett annat. Men har personligen svårt att se hur vårat land, med redan hög arbetslöshet och ständiga nedskärningar och bostadsbrister, ska kunna sysselsätta en betydligt större mängd arbetssökande och bostadssökande människor.
Jag tänker att vi först och främst måste kunna se till att vi som redan bor och arbetar i landet har just det, jobb och bostad. Att alla barn får en dagisplats, och riktig skolgång, en fungerande vård och hemtjänst. Att se till att vi sätter svenska medborgares väl först, och att vi gärna välkomnar fler, men först sedan vi kan konstatera att vi som redan är här får våra behov tillgodosedda.
Vi borde också lägga mer fokus på omvärlden, vad är det som får människor att lämna sina hemländer? Det borde göras mer internationellt för att se till att människor inte ska behöva fly från förtryck och krig. Människor måste få leva i trygghet och fred överallt, och där så inte är fallet ska vi givetvis ge dem skydd och en fristad. Men inte utan att vi på allvar försöker förändra det som fått dem att fly.
-Niklas

Anonym sa...

Ni saknar verkligen all förmåga till objektiv, ärlig självkritik.

Du och resterande frontfigurer för centern, har blivit lite av politikens Gunilla Persson.

Alla skrattar åt er och det här förslaget. Men istället för att hålla tyst, tänka till och göra lite "damage control", så fortsätter ni att skapa mediafokus kring förslaget.

//Före detta medlem i CUF
//Före detta centerpartist

Eric sa...

Blir så himla glad av att läsa det här. Om ni börjar prata om hur lite rätt vi har att låta framkrigade linjer på kartor avgöra människors öden kanske jag till och med vill rösta C.

PerFolkeStefan sa...

Nej!

bo sa...

Jag anser att framväxten av den välfärdsmodell som kan kallas nordisk är ett naturligt resultat av vår demokrati, att sedan vissa grupper anser att deras uppfattning om begreppet frihet går stick i stäv med vår demokrati är klart ett problem.
Att dessa grupper sedan vill framhålla fri invandring som en ökad positiv frihet innebär egentligen inte av omtanke om invandring utan mer om hur man kan komma åt det som de ser som ett problem-att vår demokrati inte är förenlig med deras uppfattning om frihet.
Ett ex på deras frihetsuppfattning: Det är väl själva f-n att en arbetsgivare inte fritt kan anställa och avskeda vem han vill.
Hanna säger sig "brinna för frihetsfrågor" Vems frihet?

Anonym sa...

I ett Sverige där klyftorna ökar, till stor del på grund av att den nuvarande och förra regeringen byggt sin politik på att splittra samhället, och där alltfler blir negativa mot det bortfallande av de svenska värderingar som präglat vårt samhälle, är Centerpartiets "vision" om ett Sverige med fyrtio miljoner invånare och fri invandring av människor fullkomligt horribelt. Det skulle bli helt ohanterligt. Vi får inte glömma bort att Sverige inte är som USA; om alla som vill skall få komma hit kommer vi inte få plats. Sverige kommer i än högre grad att bli ett otryggt land att leva i. Den samhällsrevolution som Centerpartiet tillsammans med nästan alla sittande partier försöker genomföra är så irrationell att man ibland knappt kan tro att den är på riktigt.

Hanna Wagenius och hennes partikamrater försöker manövrera ett sjunkande skepp. Centerpartiet lär inte komma in i riksdagen nästa år. Och själv kommer jag rösta på det enda parti som värnar svenskarnas intressen: Sverigedemokraterna. Det är det enda parti som värnar sammanhållning, trygghet och positiva värderingar. De säger, till skillnad från de andra, nej till rotlöshet, kriminalitet och okontrollerad invandring.

Tack! Ni är förvisso Sverigedemokraternas bästa valarbetare i nuläget.

Anonym sa...

Bästa Hanna

Sftersom jag är Härjedaling, måste jag nog inkomma med en del kritik om Centerns politiska framtidsutsikter. Äve om de senaster uttalandena i TV.
Månggiftet försökte Du förklara i Debatt, men misslyckades helt och hållet. Ingen kvinna vill ens tänka sig de konsekvenser det kan leda till. Som skattebetalare vill jag inte heller försörja en massa blåögda kvinnor med barn, som blivit lämnade av en ekonomiskt utblottad karl. Vi vet alla vem som pröjsar för de barnen. Inte mamman.
Den gränslösa invandringen "låter" möjligen bra, men dilemmat blir som Groucho Marx sa: "Jag skulle aldrig acceptera att bli medlem i en förening som skulle acceptera mig som medlem."
Vid fri invandring invandrar de människor till Sverige, som inte får invandra någon annastans...Tänk på det ett tag.
Alltså det är inte presterarna som kommer hit. Hit kommer bottenskrapet i såfall... Jag vet att det låter rått och vuxet, men kära Du, tänk tanken i alla fall.
Extrapolera gärna...
Att centerns väljare, de mest pragmatiska väljarna i Sverige, skulle köpa Ayn Rand eller Bard, kan Du bara glömma. De har mer gemensamt med bondepraktikan än Nietzche eller nyliberalism.... Man tycker Du som Härjedaling borde känna till det...

Anonym sa...

"Hon har helt rätt i allt hon säger och surrar om och inte tillför ett smack." Men som så småningom leder till en hög befattning, som hon under måndagskvällen berättade, skulle skötas från västra Härjedalen.
Drömmerier, jovisst "helt rätt" fast
exakt tvärtom! Finns det armbågar så är båda till för att användas eller?

Unknown sa...

Har precis hittat in på den här bloggen och tycker det är mycket intressant läsning!

Jag är också inne på samma spår med fri invandring (kan tänka mig undantag vid risk för virusspridning, grov kriminalitet eller andra specialfall), givet att vi inte har ett bidragssystem som gör det ohållbart. Kombinationen av bidragssystem och fri invandring är dock en svårknäckt nöt och jag blev inte riktigt införstådd med hur du vill lösa kombinationen av de båda.

Vill du avskaffa eller ändra socialbidraget? Hur vill du isf ändra?

Finns det fler bidrag kopplade till den här frågan som bör ändras?

Vad tror du om att lösa problemet med negativ inkomstskatt?

Tycker det är bra av C att våga debattera och visa på långsiktiga visioner, även om det kortsiktigt kan tänkas skada er pga att vision lätt blandas ihop med verkliga förslag.

ljudtekniker sa...

Märks tydligt att SVT inte gillar C. Varje gång Annie pratar lägger man lite diskret dist på ljudet, så tydligt att de blev komiskt nu på Aktuellt.

Anonym sa...

"Att vara för fri invandring betyder dock att man står upp för människors rätt att ta vilket arbete som helst, oberoende av dess geografiska placering. Det innebär att man tycker att de som flyr från förtryck ska kunna ha någonstans att fly till. Det innebär att man ser värdet, både för den enskilda personerna och för samhället, med att människor får skapa sin lycka varhelst de önskar."

Om du nu förespråkar en helt fri invandring tycker jag också att du ska ta de fulla konsekvenserna av ett sådant ställningstagande. Det som stör mig mest med Centerpartister och Miljöpartister som snackar om fri invandring är att ni inte säger ett ord om förutsättningen för detta.

Om vi ska ha fri invandring till Sverige eller på global nivå måste också välfärdsstaten bort. När du säger att man ska kunna ta arbete var som helst oavsett geografisk placering förutsätter jag att du också menar att man ska få arbeta på vilka villkor som helst.

Idén om fri rörlighet för människor över hela klotet är väldigt radikal. Om man förespråkar detta måste man också acceptera att den svenska välfärdsstaten, ja alla välfärdsstater, ska nedmonteras. Om man inte gör det utan istället är medlem i välfärdskramande partier som C och MP - hur kan man då kräva att bli tagen på allvar?

Om du kräver fri invandring så tycker jag också att du ska skriva en debattartikel i DN eller SvD där du kräver välfärdsstatens avskaffande. Om du inte gör det ställningstagandet offentligt är det du pysslar med bara rent och skärt hyckleri.

Problemet med Centerpartister, Miljöpartister och Folkpartister som babblar på om fri rörlighet över nationsgränserna är att ni inte pratar om nödvändigheten av att avskaffa välfärdsstaten. Ett sådant inkonsistent ställningstagande tycker jag inte är värt ett smack. Säger man A får man säga B och så vidare.

De som talar om reglerad invandring men att samtidigt vårda välfärdsstaten är logiskt konsistenta till skillnad från dig och andra som förespråkar fri invandring men inte berättar om hur vi ska söndersmula välfärdsstaten.

Anonym sa...

"Att vara för fri invandring är dock inte detsamma som att vara för att alla ska kunna leva på svenska socialbidrag. Tanken om fri invandring hänger tvärt om ihop med tanken om en arbetsmarknad med lägre trösklar, och en integrationspolitik som inte passiviserar dem som kommer hit."

Att vara för fri invandring men emot att de som invandrar hit fritt inte har en självklar rätt till försörjningsstöd är bara en mikroskopisk del av hela saken. Det räcker inte med att begränsa försörjningsstödet. Har vi fri invandring kan vi inte heller ebjuda skattefinansierad sjukvåd, omsorg, skola etc. Ett sådant system måste bygga på principen att den som inte kan betala för sig nekas tillgång till sociala nyttigheter som sjukvård, utbildning, bostad och så vidare som nu solidariskt finansieras via skattsedeln.

Det handlar inte bara om försörjningsstödet. Det handlar om hela det omfattande välfärdssystemet. Hela "skiten" måste ju bort om ditt snack om fri invandring inte bara ska vara flummigt skitsnack utan en realistisk och implementerbar politik.

Anonym sa...

"Tycker det är bra av C att våga debattera och visa på långsiktiga visioner, även om det kortsiktigt kan tänkas skada er pga att vision lätt blandas ihop med verkliga förslag."

Jag begriper mig inte på detta snack om att fri invandring är en vision. Vad är det för trams egentligen när ett riksdagsparti ersätter skarpa lagstiftingsförslag med en flummig vision om "whatever"?

Min vision är att vi alla ska vara arbetsfria och ändå kunna ösa i oss bullar och saft och bo i lyxvillor allihopa. Varje satans unge ska ha högsta betyg, djupa kunskaper men samtidigt slippa traggla i skolan med saker de tycker är tråkigt. Detta är mina visioner som jag kan plita ned i ett litet idéprogram.

Politik handlar väl ändå om att komma med skarpa och logiskt konsistenta förslag. Att lova bort bullar och saft är ju ingen sak. Men hur ska du bära dig åt för att kunna göra det då? Det tycker man ju att ett riksdagsparti ska kunna berätta.

Om fri invandring nu bara är en utopisk vision som man inte ens tidsätter när det ska införas så kan det ju få vara osagt istället. Då är det till intet förpliktigande mysprat och trams precis som mina visioner om bullar och saft, höga betyg och stopp på tråkiga moment vid inlärning.

Det tycker man ju att folk borde begripa.

Anonym sa...

Det är ju märkligt att blivande politiker är så begränsade i sin helhetssyn och världsbild. Den ena ”vackra” parollen efter den andra spys ut i en evig tävlan att vara ”godast” och ”friast”. Eller är det ”frihetligast” ni kallar det..? Att fri invandring endast skulle innebära massinvadring från u-länder bekymrar inte. Vilken specialist skulle frivilligt vilja komma till ett u-land? För det är vad man blir om man släpper in u-landsfolk. Det finns inte mycket klokhet i sport men ett och annat guldkorn kan man stöta på: ”Fyller man ett allsvenskt lag med div 4-spelare kommer laget till slut att bli ett div 4-lag.”
Att ni helt vill underminera den svenska modellen på arbetsmarknaden är förskräckligt dels för att det kommer att sänka vår teknologiska höjd och dels för att de u-landsfolk ni släpper in i hundratusentals aldrig någonsin kan konkurrera med öst-asiater vare sig det gäller produktivitet eller disciplin.
Mitt råd till dig ”snuttan” är att tänka efter före innan du öppnar kakhålet och alla dessa unkna och ruttna idéer osar ut… Men jag behöver troligen inte vara så orolig för centern då sådana som du under uselt ledarskap av kvothjonet Lööf effektivt utraderar partiet.

Anonym sa...

Varför talar hon om flyktingar som flyr krig och förtryck när den delen är försvinnande liten jämfört med anhöriginvandringen

Många har redan påpekat att detta inte går att förena med välfärd och redan idag går kommuner med höginvandring på knäna ekonomiskt
och just invandrare och då med andra generationen inräknad är så enormt överrepresenterad inom bidragsberoendet att vi redan får smaka på konsekvenserna av att alla inte kan dela på kakan.

Det låter som att Centerns vision är att hela sverige ska ta efter rosengård och malmö

Anonym sa...

Jag tittade på framtidensledare debatten idag och tänkte säga bra gjort! /David

Anonym sa...

Jätteunderlig tankegång kring hela din syn på fri invandring. Förstår du själv inte att det är en ren utopi och inget annat? Jag skulle jättegärna ställa mig bakom ditt ställningstagande men problemet är att det inte är praktiskt genomförbart. Om något så skapar det bara fler väljare åt sverigedemokraterna. Du skrämmer "vanligt" folk.

Anonym sa...

Hejsan Hanna. Problemet med ditt egna/ditt partis förslag att skapa fri invandring inte är praktiskt genomförbart pga en rad olika omständigheter. Här finns för det första inga bostäder. Men om du tror dig kunna bygga bostäder som rymmer 600 000 personer på 5år så bara sätt igång o gräv o snickra. Att din personliga inställning sedan är att det inte är meningen att alla människor som kommer hit ska leva på socialbidrag spelar mindre roll. Det är ändå där allting landar i ett land där det saknas jobb, även för högutbildade svenskar. Man räknar med en flyktingströmning omkring 600 000 personer dom närmaste 5 åren. Prognosen kan säkert skrivas om både uppåt o nedåt. Tror du Sverige kommer att lyckas skapa 600 000 nya jobb på 5år? Nej. Inom 10år? Nej. Och hur många fler människor är vi uppe i inom 10år? Att rädda liv kostar pengar, och utan pengar så räddar du inga liv. Att sätta någon i ett förortsghetto är bara konstgjord andning i väntan på personens mentala undergång i en grå, trist vardag utan jobb o möjligheter att påverka sitt liv i en positiv riktning. En SFI-kurs lär göra mindre skillnad. Jag tror istället att du o dina kamrater behöver omvärdera eran tanke kring Sverige som jordens paradis. Det kanske är svårt för dig att acceptera, men det finns många länder i Europa (och världen) som har större resurser och kan erbjuda en ljusare framtid för asylinvandrare än vad Sverige kan göra. Detta är emellertid en tanke som du o dina partikamrater vägrar ge upp. Människor som dig påminner ibland om ett litet barn som hittat en fågelunge som trillat ur ur boet och nu i all sin iver måste rädda den, helt bortkopplad från tanken att om du låter fågelungen vara ifred så klarar den sig själv. Ungefär så är det med asylinvandrare också. Locka inte hit människor till Sverige när du, liksom likasinnade, mycket väl vet om att vi inte har de resurser som krävs för att skapa ett bra liv för nyanlända människor. I eran iver att rädda liv så förstör ni i själva verket liv. Att ha klarat livhanken är en tröst för alla människor. Till en början. När man sedan vill mer men mer inte finns att ge, då börjar problemen. Fria invandring är kanske det dummaste, mest ogenomtänkta förslag, som lagts fram inom svensk politik på flera år. Vill ni bli tagna på allvar så håll er åtminstone inom ramen för vad som är praktiskt genomförbart, även för någon med vilda fantasier.