tisdag, april 03, 2012

Hebron

I förmiddags besökte vi Hebron med organisationen Breaking the Silence som en del i vår studieresa här nere. Trots att man ändå tyckte sig ha en aning om hur situationen såg ut var det en chock att faktiskt se det med sina egna ögon.

Kort sagt kan man väl konstatera att den israeliska militären, i sitt uppdrag att skydda de israeliska bosättarna i Hebron, har gjort stadskärnan till vad Breaking the Silence kallar för en spökstad. Och spöklikt var det - där det tidigare funnits marknader, folk och liv fanns bara stängda och igenbommade dörrar. (Speciellt läskigt blev det när vi fått kliva in några minuter på den palestinska sidan - där rådde ingen brist på liv och rörelse, och man kunde se vad som verkligen försvunnit från stadskärnan.) Palestinier får inte köra på gatorna, och på många av dem får de inte ens gå. Som ett resultat har de flesta tvingats lämna sina hem - får man inte kliva ut genom sin egen dörr utan är hänvisad till att klättra över taken är det inte konstigt att man överger sin lägenhet. Bara två palestinska familjer av fem bor idag kvar på a-Shuhada Street i centrala Hebron, och en ung pojke ur en av dem sitter i fönstret ovanför markisen på bilden nedan. Han är en av dem som inte får använda sin ytterdörr.

Tråkigt nog har också israeliska Supreme Court fegat ur i just frågan om bosättningarna, även om de vid något tillfälle beordrat en evakuering av ett par bosättningar som de dömt som illegala. Den stora frågan om "sterila zoner" där palestinier inte får vistas och andra åtgärder som Israels militär vidtagit backar man dock undan från.

Det kommer troligen ett längre inlägg när jag är tillbaka i Sverige, när jag har tid att redogöra för resten av dagensom inkluderade besök hos Fatah i Ramallah och Svenska Konsulatet som upprätthåller de diplomatiska kontakterna med Palestina.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du tror inte att det kan ha något att göra med alla terrordåd som araberna har utfört?