torsdag, juli 21, 2011

Partiledarbyte - vad behövs för C?

Det är mycket Centerpartiet i media just nu - kanske inte så konstigt givet att vi står inför ett partiledarbyte.

Tre personer har tackat ja till att kandidera, och vilka de är meddelas idag kl 13. Processen är redan från början öppen, något som K-G Bergström himself berömmer oss för.

Vad behöver då en ny partiledare ha för egenskaper? Jag diskuterade det med Olof Johansson, fd partiledare, och Peter Wolodarski, chef för DNs ledarsida (som också skriver om processen idag), i Gomorron Sverige i morse. Ur mitt perspektiv är det helt klart så att Centerpartiet, för att alls klara sig kvar i riksdagen, behöver någon som kan föra ut vår politik, som kan vinna val och som kan fortsätta förnyelsearbetet. Leif Pagrotsky menar att förnyelsen är det som fått våra opinionssiffror att dala, och fick en välbehövlig lektion i nutidshistoria som svar av partisekreterare Michael Arthursson. Förnyelsen lyfte Centerpartiet både 2002 och 2006 - den avstannade under mandatperioden, och då blev vi helt enkelt lite tråkiga. Vi har inte råd att vara det framöver - C måste bli tydliga, vi måste våga säga vad vi tycker, och vi måste våga berätta när vi inte fått precis som vi velat i en regeringsförhandling. I ett modernt regeringssamarbete måste det finnas ett sådant utrymme.

Vi behöver också någon med ett ideologiskt helhetsgrepp på politiken - någon som förstår vår decentralistiska grundtanke, som vill bygga samhället underifrån och upp istället för uppifrån och ner som de andra partierna. Det är en stor del av partiets rötter, som dessutom är högst aktuella att lyfta fram idag när vi sitter med en finansminister som inte verkar förstå varifrån jobben kommer.

Vi behöver helt enkelt kanske ett nytt, fräscht rotskott.

6 kommentarer:

Kristofer sa...

Att det är svårt att se bjälken i det egna ögat betyder inte att stickan inte finns i andras. Men det känns som att många partier tappat, eller släppt sina rötter. Nu sitter jag mest och inbillar mig, men är det inte möjligen efter amerikansk (Om det nu startade där, men låter troligt) modell "Säg inget vettigt, så du inte skrämmer iväg någon väljare". Jag personligen röstar hellre på någon som tycker som mig i ett antal frågor och annorlunda i andra, än någon sådan. För det kan bli precis vad fan som helst i efterhand. Man vet vad man får.

Anonym sa...

Jönköping. En 54-årig nämndeman av afrikansk härkomst åtalas nu vid Jönköpings tingsrätt för misshandel. Han ska bland annat ha misshandlat en elev när han jobbade som specialpedagog på en skola.http://vgnt.se/centerpartist-atalad-for-misshandel/

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=gKBo5a-wzos

Anonym sa...

FRAnnie har ju visat att hon kan sitta fint och rösta på kommando redan ... *kräkas*

Johan sa...

Misslyckas Centern med en rejäl liberalisering av politiken så är det tack och godnatt i valet 2014. Jag tvivlar på att partiet vågar.

Den dag partiet tar ställning mot kriget mot narkotikan och sexköpslagen så kommer jag att börja hoppas. Det behövs en motvikt mot batongpartierna, mer än någonsin, och det måste bli slut på genustramset. Det är ju marxism.

aktivdemokrat sa...

Det var fint att stämman var emot införandet av datalagringsdirektivet... men men, tyvärr förutser jag att Centern kommer att böja sig för lobbyister - igen. Ni hade en fin integritetspolicy före FRA-lagen också. När ni får grisen i säcken ännu en gång till, så inser ni att ni bara är undersåtar utan makt och att ledningen och partiet inte styrs av medlemmarna.