torsdag, januari 06, 2011

En gemensam framtid?

Med anledning av senaste numret av Liberal Debatt verkar debatten om en sammanslagning av Centerpartiet och Folkpartiet ha tagit ny fart. Nästa vecka ordnar Ohlininstitutet ett seminarium om frågan och LUF:s ordförande Adam Cwejman pingar ett antal bloggare (däribland mig) och uppmanar dem att skriva på temat.

Jag berörde den liberala splittringen i oktober senast, och jag tycker fortfarande att den är problematisk. Dels tror jag att den skapar onödig splittring mellan liberaler istället för en konstruktiv debatt. När det handlar om väljarnas röster finns en stor risk för att man inte bara försöker höja sitt eget parti till skyarna, utan också försöker dra ner de andra. I ärlighetens namn knappast något som liberalismen tjänar på, och dessutom något som kan göra det svårare att samarbeta och driva en liberal politik i regeringsställning.

Splittringen gör det också svårare att skapa en bred politik. Centerpartiet kör på miljö och företagande, Folkpartiet förknippas i första hand med skolfrågan. Väljare som vill ha hela kittet dras snarare till Moderaterna, som ännu uppfattas som liberala och som framförallt uppfattas som det statsbärande partiet.

Det finns naturligtvis problem att överkomma. Per Ankersjö tar upp Ohlininstitutets eftervalsanalys där de säger att det förvisso vore spännande om C och FP slog in på en gemensam väg, men formulerar det som att "Centerpartiets småföretagare med egen erfarenhet och Folkpartiets mer intellektuella insikter om marknadsekonomins fördelar" vore bra att kombinera. Knappast en formulering som för partierna närmare.

Precis som Emil Källström skriver så är det en process som måste få ta tid, och Joakim Holmertz har rätt i att det stora hindret ät att alls skapa en sammanslagning.

Partikulturerna kommer att spela roll. Min gissning är att vi har väldigt liten förståelse för varandras. Kanske vore det bäst om vi började umgås lite mer - arrangera gemensamma saker, skapa en social samvaro, visa för varandra att Centerpartister inte är antiintellektuella bönder och att Folkpartister inte saknar all förståelse för livet utanför tullarna. Med en grund i både självkännedom och kännedom om det andra partiet går det att bygga en bredare och bättre liberal rörelse i Sverige.

8 kommentarer:

eldh sa...

Ett litet problem skulle kanske vara att Folkpartiet har lämnat det mesta av vad liberalism heter bakom sig.

Anonym sa...

Folkpartiet har ju porr och prostitutionsmotståndaren Birgitta Ohlson som en av sina frontfigurer. Vilken verkligt liberalt funtad person skulle vilja rösta på hennes parti? Inte jag i alla fall.

Ola Berg sa...

Det känns som om det skulle kunna bli två partier av C+FP+KD: ett batongliberalt, nanny-state, förbudsvänligt, Dolores-Umbrigde-for-president; och ett livsstilsliberalt socialliberalt som inom sig hyste en libertariansk falang.

Annars håller jag fortfarande på ett liberaldemokratiskt partiöverskridande nätverk som driver ett antal frågor inom respektive parti.

Hanna Wagenius sa...

eldh; Samma kritik framförs ofta mot C. Jag är trots allt övertygad om att det finns liberala element kvar hos Fp, inte minst i den kommande generationen.

Anonym 3:43 fm; Hur många verkligt liberalt funtade väljare finns det? ;-) Nej, men allvarligt, jag håller inte med Ohlsson i de frågorna, men precis som inom alla andra politiska områden så är det en debatt man får ta. Jag lär ju behöva börja med att vända C i den frågan.

Ola; Ja, Kd har ju lite av en kris också. Helt klart bäst vore i mina ögon om vi fick fullständigt personval och egentligen bara hade typ tre partier (socialister, liberaler och konservativa).

Ska man inte slå ihop hade jag också helst sett ett utökat nätverkande, men nu när Liberaldemokraterna raggar underskrifter för att bilda parti så är det nog bara att leta en ny beteckning på det.

Eric sa...

Ärligt talat, jag hänger inte med riktigt. Hur skulle helheten av två oliberala delar (C och FP) bli mer liberal? Vilken ingrediens saknas?

För övrigt är jag glad att jag inte röstade på alliansen. Alla dåraktiga och oliberala förslag som lagt efter valet viar hur det står till...

Erik sa...

Det är inte bara Birgitta Ohlsson som är oliberal i Fp. På Folkpartiets internetsida står det uttryckligen "Prostitution kan aldrig accepteras i vårt samhälle. Människor som prostituerar sig måste få hjälp till vård. Den som köper sex av en annan människa ska straffas." Att vara liberal strider uppenbarligen mot Fp:s partiprogram. Jag befarar att bigotteriet har gått ungefär lika långt inom Centern, men det har Hanna bättre koll på.

Anonym sa...

Lösningen på det liberala underskottet är inte ett hippie-projekt som Bards Liberaldemokrater eller en sammanslagning av Fp och C. Det första steget borde vara att starta ett starkt nationellt nätverk. Ett nätverk som skapar möjligheter till samarbete, idéutveckling och lobbying.

//Manga

Anonym sa...

"Jag är trots allt övertygad om att det finns liberala element kvar hos Fp, inte minst i den kommande generationen".

Så länge inte rättning i ledet sker när karriären börjar ta fart...