tisdag, december 28, 2010

Centerpartiets framtid

Det verkar ha blivit på modet att blogga om Centerpartiets framtid. Igår kom nämligen en opinionsundersökning som placerade oss under 4 %-spärren.

Det är naturligtvis trist, även om jag hoppats på att vi skulle sluta med alla dessa jäfla opinionsundersökningar nu när valet är över. I mina ögon är dock valresultatet tillräckligt för att föranleda en diskussion om vår framtid.

Jag tror att Centerpartiets grund är bra. Decentralisering, eller federalism, som innebär att beslut ska fattas så nära människor som möjligt, är i grunden en klok liberal idé. Vi är ett parti som traditionellt sett inte vill ha statlig inblandning i privata förehavanden. För tusan, vi har marknadsfört oss som penicillin mot paragrafer! Det borde de som gråter krokodiltårar över en förlorad centersjäl komma ihåg.

Vi har dock haft problem länge. Stödet har sjunkit konstant sedan 70-talet - ja, ända fram till 2002 när Maud tog över och vår förnyelse tog sin början. Jag hade inte börjat engagera mig då, utan kom väl egentligen in i partiet strax innan valet 2006, ett val vi också ökade i. Min högst personliga analys är att det berodde på att vi exempelvis vågade säga att LAS var knas för ungdomar. Vi vågade definiera samhällsproblem.

Det är ett av problemen med att sitta i en regering. Det här med att definiera samhällsproblem, alltså. Det går inte alls att göra lika lättvindigt när man sitter på lagstiftningsmakten, eller rättare sagt en del av den. När man säger att något är ett problem förväntas man nämligen göra något åt det. Alla partier i Alliansen är dock inte överens om vad som är problematiskt och vad som ska göras åt det. Som strategi kan man då antingen välja att inte definiera fler problem än vad man kan få igenom propositioner kring - eller så rustar man sig för att försvara en förlust inom regeringen. Centerpartiet har under den förra mandatperioden valt det förstnämnda metoden. Den gör onekligen att man slipper obehagliga frågor från media om splittring, men den gör onekligen också att man slipper uppfattas som innehavare av några som helst åsikter.

Ska vi klara av att få ett uppsving igen måste vanligt folk faktiskt förstå att vi har åsikter. Alla behöver sannerligen inte älska eller ens acceptera våra åsikter - tvärt om! Alla älskade inte oss 2006, men de som inte gjorde det lyfte också fram oss i debatten. Att vara den som hela vänstersidan tycker har fel (i en specifik sakfråga, mind you) gör onekligen att man får mer mediautrymme och en större chans att nå dem som faktiskt håller med. (Att ensidigt anklagas för att generellt sett ha övergett landsbygden och inte komma med några svar, däremot, ger inte många röster - mycket av den enkla anledningen att det inte direkt finns någon i anspråk ännu icke tagen väljargrupp som tycker att C ska överge landsbygden. För tusan, det är inte ens så att C upplever att man övergett landsbygden; vilka ska vi då marknadsföra den frågan mot? LAS, däremot, finns det faktiskt en massa människor som ogillar.)

Så, finns det en framtid för Centerpartiet? Det är fortfarande min fasta övertygelse. Det förutsätter dock att vi vågar byta strategi, slutar sitta stilla i båten och börjar prata om de problem som faktiskt finns i samhället - för ja, det finns problem. Vi har fortfarande en hel nation som inbillar sig att det går att skapa trygga jobb - jobb som inte försvinner hur som helst. Det tyder på att det saknas en grundläggande förståelse i samhället för hur välstånd skapas, vilket knappast kan ge en bra grund för att faktiskt skapa det. Kan vi formulera det och skapa en debatt kring det har inte bara Centerpartiet utan också hela vårt samhälle faktiskt en framtid.

10 kommentarer:

Ambjörn sa...

När ni åkt ur riksdagen och Maud har slut på kakor behöver du inte oroa dig, jag är säker på att det finns en plats för dig i Liberala Partiet ;). Daniel bakar rätt bra också.

Jag tror ni lär bygga på lite stockholmsförakt. Decentralisering är schysst, men det låter som något en företagsekonom säger. Göra uppror mot de federala herrarna i Fjollträsk låter bättre.

Lobba för att samerna får hand om vargfrågan, vettja. Minoriteters rätt till sin kultur! Ni lär ju ändå plocka upp smygliberalerna (vart ska de gå?) så varför satsar ni inte helt enkelt på landsbygden?

Carl sa...

Hanna: Det är fruktansvärt synd att se en briljant politiker som du ägna flera år av sin karriär med att göra den politiska motsvarigheten av att banka huvudet i en vägg. Lämna det sjunkande skeppet Centern. Gå över till Liberaldemokraterna och ta chansen att faktiskt driva den politik du brinner för.
Snälla, ta en seriös funderare på det.

Anonym sa...

http://xkcd.com/808/

Antiliberalen sa...

Ja ni marknadsförde er som penicillin mot paragrafer, men det var inte på någon nyliberal grund. Det var på den gamla, kloka centerideologin som kom sig ur att landsbygdens folk var tvungna att lösa sina egna problem med sina egna förutsättningar som stadsfolk inte begrep.

Nils sa...

Jag tror att Centerpartiet måste bryta med alliansen för att ta sig ur krisen. Det finns mycket bra inom partiet som kvävs av riksdagsgruppens strävan efter regeringsduglighet.

Nitro sa...

Håller helt med Nils. Ledningen som är torra maktfokuserade gamlingar måste också bytas ut!

Låt det gröna och liberala lysa fram!

Av med hatten nu! C måste våga rocka loss lite!

Ola Berg sa...

Antiliberalen: det var det mest ohistoriska jag läst. Vad är nyliberalism om inte just att folk löser sina egna problem.

Det är väl det som är det ständiga gnället på nyliberalismen, att den _tvingar_ folk att lösa sina egna problem? Trots att folk kanske inte kan?

mvh socialliberalen

Ola Berg sa...

Hanna: här är mitt försök till eftervalsdebatt/nyårslöfte

http://apelsineld.blogspot.com/2010/12/retrospektiv.html

Hanna Wagenius sa...

Ambjörn; Min pappa hälsar att han kommer vara död innan LP är inne i riksdagen, och han har inte tid att vänta så länge. Jag är benägen att hålla med honom, som du vet ;-)

Carl; Tack, men jag har naturligtvis övervägt saken - och kommit fram till att jag satsar mina pengar på C.

Anonym 3:48 em; Ursäkta, men.. Eh? Va?

Nils; Jaha, och sen då? Söka egen majoritet? Hade det gått hade jag såklart varit för, men nu har vi de förutsättningar vi har.

Nitro; Rocka loss bör vi definitivt göra. Jag ska undersöka möjligheterna att skicka en delegation från C Metal till SRF ;-)

Ola; Jag tror att du har helt rätt i att vi inte får fastna bakåt utan måste framåt. Bra bloggat! Vi har mycket att göra framöver!

Per sa...

Ingår man en allians med andra partier så kommer det parti som har statsministerposten och finansministerposten och äta upp de andra partierna. Speciellt när Moderaterna är så extremt fixerade vid mer makt, de är totalt visionslösa.
Folk är för ointresserade av politik för att ta reda på vad varje parti står för.