lördag, juli 19, 2008

Åkesson skjuter så mycket bredvid målet att han tycks spela en helt annan sport

FRA:s chef Ingvar Åkesson skriver idag på Brännpunkt att FRA är nödvändigt. Naturligtvis är det nödvändigt. Chefen för stängselnämnden tyckte säkert att den var nödvändig också.

Nåja, han har ju ett par argument också. Inte för att det är bra argument, men just det tycks det å andra sidan inte existera.

Det första går ut på att även om man har "uppkommit genom spaning på de utländska målen" på en lista som FRA, Datainspektionen och halva Sverige innehar, så har ingen av de som finns på listan faktiskt blivit "telefonavlyssnad". Åkesson tycks leva i villfarelsen att integritetskränkningen skulle bestå i att de facto bli avlyssnad, när det är möjligheten att man blir det som är integritetskränkningen. Att dessa människor finns på en lista med "överskottsinformation" är i sig en kränkning av deras integritet - speciellt som sådan information enligt FRA ska förstöras.

Åkesson återkommer till det här med avlyssning av inrikes trafik. "[S]ökbegreppen utformas med hög precision med inriktning på utländska mål och därför inte träffar inrikes trafik", heter det. Inrikes trafik kommer dock fortfarande att forsa genom FRA - och titta, där ligger integriteskränkningen! Att ni inte skjuter ner mitt mail innebär inte att det är OK att driva in skyttefållan.

Jag kan hålla med om att det här med brottsmisstanke kan bli lite missriktat, eller, helt enkelt irrelevant. Om man spanar mot utländsk militär - ska den behöva vara brottsmisstänkt? Kan den vara det? Ja, det är förståss frågor som uppkommer endast när man konstaterat att man över huvud taget kan spana på utländsk militär med hjälp av den nya lagen. Jag ställer mig starkt tvivlande.

En punkt som han tar upp är dock riktigt skrämmande.

"• Ska inte teknisk signalspaning för att skydda svensk trupp och svenska militära flygplan och fartyg inte vara tillåten eftersom brottsmisstanke saknas? Hur ska Sverige då kunna delta i internationella insatser?"

Åkesson har uppenbarligen missförstått syftet med att ha svensk trupp - den är till för att skydda medborgarna. Vår integritet är inte till för att skydda den.

5 kommentarer:

Max Gustafson sa...

Hej Hanna!
På måndag 21 juli startar min tecknade serie om FRA-lagen och det svenska övervakningssamhället. Följ den gärna på www.samircomics.com

Erik Rune sa...

"Åkesson har uppenbarligen missförstått syftet med att ha svensk trupp - den är till för att skydda medborgarna. Vår integritet är inte till för att skydda den."

Utmärkt bra sagt och påhittigt. Det visar också att Hanna inte vill offra något för "Our Troops". Att hon inte tillhör bombhögern utan är ett bättre slags liberal. Därmed blir även Hanna intressant att spana på modell FRA. Så visst kan även en tokliberal vara ett hot mot makthavarna i Väst ... :-)

Hanna Wagenius sa...

"En bättre slags liberal"?
Jag skulle vilja citera Niklas Ekdahl här. Antingen är man liberal, eller så är man det inte.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Helt klockren rubrik! :-D

Hanna Wagenius sa...

Markus, tack! Den är inspirerad av en replik som Edie i Desperate Housewives har, men som jag inte riktigt kan komma ihåg. Något med planhalva och annan sport. Äh.