söndag, juli 20, 2008

Vad är en kamphund, Torkild Strandberg?

På dagens Sidan 4 i Expressen skriver en folkpartist vid namn Torkild Strandberg att kamphundar bör förbjudas. Jag kan inte låta bli att tycka att det är en mindre strålande idé.

Som något av en fårägare måste jag ju bara börja med att kommentera det som står i första stycket, om två kamphundar som släpptes lösa och angrep några frigående får i en slottspark i Landskrona.
Herr Strandberg är rent ut sagt rejält bakom flötet om han tror att får bara blir angripna av kamphundar.
Vi har våra får uppe på sommarbete i Ramundberget, och det är inte sällan några idioter verkar tänka att hej, allemansrätten, vi går genom den här hagen med en okopplad hund, vilket leder till att fåren blir enormt stressade och dessutom ofta dödade av mattes lilla sötnos eller husses snälla vovve. Det har faktiskt aldrig varit just en kamphund som tagit får för oss. Jaktinstinkt finns bland den absoluta majoriteten av hundar.

Vidare uppstår definitionsproblem när man pratar om kamphundar. Ja, det finns raser som, om de blir triggade och tränade, bättre än andra raser lämpar sig för hundkamper. Om de däremot får en helt vanlig uppfostran (för alla hundar behöver uppfostran) blir de helt vanliga hundar. Vi kan ta min pojkväns systers pitbull, exempelvis. Hon är bland de mjäkigaste hundarna jag träffat. Hon är definitivt inte någon kamphund, trots sin ras.
Men det är klart, precis som det är löjligt att berätta om en aggressiv Golden Retriever, är det säkert löjligt att berätta om Dottie.

Strandberg gör en jämförelse med stiletter. De är tydligen förbjudna i Sverige, eftersom de oftare än andra knivar har som syfte att användas för att skada människor. Kamphundar (fortfarande i odefinierad form) används tydligen oftare än andra hundar för att skada människor. Det är heller "ingen rättighet att äga skarpa skjutvapen" Alla ser kopplingen, eller hur?
Problemet är ju att hundar är levande ting, och därför inte kan sägas ha lika begränsade användningsområden som stiletter. Hundar blir alltid vad man gör dem till - en kniv är per definition vass. En hundägare som inte inser att han som ägare har ett avgörande inflytande över hur hunden beter sig - hur blev den här mannen kommunstyrelsens ordförande i Landskrona? Kamphundar föds inte, de skapas. Och de skapas genom djurplågeri. Det är redan förbjudet i lag.

5 kommentarer:

Tigernnn sa...

Man kan dressera tigrar med.

Hanna Wagenius sa...

Men inte katter. Ska vi förbjuda katter?

Pierre Eriksson sa...

Förbjuda politiker? Ganska svår fostrade och opålitliga och många gånger ställer de till stor skada. Man tror vart fjärde år i uppvisningar inför personval att de äntligen förstått vad vi vill men sedan hugger oss i handen.

Hanna Wagenius sa...

Pierre Eriksson; I'm all for it!

Anonym sa...

jag vill säga att jag tycker det är både bra o inte att kamp hundar är förbjudna.Eftersom att kamphunden har avlats i många,många år till att döda, så är dom ofta aggresiva och ägs av fel personer.Men det finns ju snälla kamphundar som avlats på rättt sett oxå.Men min kompis vart attackerad av en piitbull så jag är lite skeptisk.