onsdag, juli 09, 2008

Det är möjligheterna, dumbom!

Dagens nyhet är tydligen att FRA-lagens syfte är att avlyssna ryssarna. Jisses. Gammelmedia verkar visst ha missuppfattat varför debatten blivit så stor.

Det må vara hur det vill med regeringens syfte med lagen (står det inte uttryckligt i förarbetena spelar det juridiskt sett inte någon roll i ala fall). Problemet är fortfarande att lagen ger FRA möjlighet att övervaka hela svenska folket.

4 kommentarer:

arthur sa...

Men om man lade till att både sändare och mottagare måste vara verifierat utländsk och intressant för att operatören skulle få lämna ut trafiken - skulle Du tolerera den då?

IP-addresserna kan användas för selekteringen.

Magnus Persson sa...

Arthur: bara för att IP-numren är utländska så betyder det inte att sändare och mottagare är utländska. Jag mejlar exempelvis frekvent även när jag är utomlands, och ofta även till andra svenskar som är utomlands också. Den trafiken kan mycket väl även den passera Sverige...

arthur sa...

"Utländsk och intressant" var det. Jag vill ha en säker process där myndigheten bara begär trafik från vissa addressintervall från operatören.


Men även om det bara blev förbud mot spaning på svensk trafik så får vi ändå en stor förbättring mot att scanna *all* trafik.

Underrättelseverksamhet är komplex och arbetar med synergi mellan många källor. Den viktigaste trafiken att lyssna på är naturligtvis den mellan Ryssland och de asiatiska postsovjetiska staterna och deras ambassader. Att sniffa upp trafik mellan centralasiatiska radikaler och Pasdaran skadar inte heller. Olja och islamism bör vara centralasiatiska intresseområden för våra vänner.

Jag förstår inte de som anser att Sverige inte *alls* skall spionera på andra länder. Det brukar vara klokare än att låta bli. Snarare bör vi hitta en bra och tolerabel process som inte innebär att man scannar de egna medborgarnas trafik. Det vore bättre om motståndarna hjälper till här.


Nästa bekymmer är Bodströms trafikdatalagring som väl gör klart att i alla fall i Bodströms ögon är det den egna befolkningen som är hotet. Hur skall vi trassla oss ur detta när Bodström säkrade lagen i unionen?

Per sa...

Bravo, Niklas. Det är inte modernt det du gjorde, och några funderar till och med på om du är kristdemokrat - men strunt i det. Samhället blir vad vi gör det till. Jag kan inte se det som någon frihetsförlust att man inte kan köpa porr på den mack där du arbetar. Den som vill ha den varan har en massa ohotade kanaler. Du följde din övertygelse och försökte göra något i överensstämmelse med den. Sådant värmer. Sedan får andra ha sin övertygelse och handla utifrån den.