måndag, september 15, 2008

Reinfeldt har visst ingen aning om vad regeringsduglighet är för något

Statsministern satt i morgonsoffan idag och fick förklara sig om FRA-lagen. Det han säger oroar mig något oerhört. I hans ögon har riksdagen valt en regering, och sedan är det riksdagens uppgift att rösta igenom de propositioner som kommer.
Jag förstår ju att det vore en smula frustrerande om varje enskild ledamot satte sig på tvären när det gäller exempelvis budgetpropositioner, men det här gäller något mycket större, nämligen vår grundlagsskyddade rätt till personlig integritet. Reinfeldt ignorerar också det som sägs i första kapitlet i regeringsformen; att regeringen ansvarar inför riksdagen. Inte tvärt om. Alltså; det är regeringen som ska lägga fram propositioner som riksdagen gillar, inte riksdagen som ska gilla de propositioner som läggs fram.

Det uppges också att Reinfeldt under det omskrivna gruppmötet innan genomröstningen hotat med en gapflabbande Thomas Bodström i TV-sofforna. Här tror jag att man har anledning att bli extra orolig - det tyder nämligen på en total avsaknad av känsla för taktik. Vad menar han att Bodtröm skulle garvat åt? Att någon i den moderata riksdagsgruppen var så modig att han gick emot partiet och hindrade en vidrig lag? Hur skulle Bodström kunnat vända det till sin fördel? Tror han att Bodström skulle kunnat säga att den moderata partipiskan var för klen? Lägg ner, det börjar bli löjligt! Att lämna FRA-proppen på skrivbordet (eller ännu hellre, skickat den i papperskorgen) hade kanske inte blivit en succé men hade i alla fall lämnat situationen på plus/minus noll. Hade riksdagens ledamöter röstat nej så hade det kanske inte visat på regeringsduglighet, men i alla fall på riksdagsduglighet.

Imorgon hoppas jag på en gigantisk uppslutning på demonstrationen i Stockholm. StoppaFRAlagen.se publicerar idag den sista delen i nedräkningen. Nu är det dags att skriva historia!

Dagens bloggare om FRA: Blogge, Mark Klamberg, Opassande, Magnus Andersson, HAX, Johan Norberg, Rick Falkvinge och Johanna Nylander.

Inga kommentarer: