torsdag, september 18, 2008

SurJämtar är sossar

Det vore lite larvigt att påstå att det inte finns en byrivalitet på landsbygden - samtidigt vore det löjligt att påstå att den är på fullt allvar. Även om vi Härjedalingar slänger oss med uttryck som SurJämtar och StorSvegare så vet man att det bara är uttryck. Detsamma gäller varje vinter när vi suckar över att nollåttorna har tagit sommardäcken (igen!) - vi vet att utan turismen skulle det inte gå att leva i vårt underbara landskap.

Ibland är det dock mer berättigat än andra gånger att använda dessa regionalt anknutna öknamn. När Jämtlands socialdemokrater skriver på ÖP:s debattsida, till exempel. En text fylld av mer missunnsamhet och girighet får man leta efter.

För det första anklagas centern för att bara bry sig om vad som händer på Stureplan. Nu vet jag inte vad Berit Andnor vet om vår interna debatt, men jag kan säga så mycket som att slopade tullar på champagne inte ens var en fråga under förra partistämman. Det hävdas också att vi styrs av en klick nyliberaler. Oh, gud, om det vore så väl! Och om vi styrs av en klick nyliberaler, känner klicken för att bjuda in mig? Jag ger definitivt lite landsbygdslegitimitet! (Eller vet Andnor inte vad nyliberaler är? Jag ska förklara; det är vi som tycker att du ska få göra vad du vill så länge du inte tvingar någon annan. Oh ja, hemska människor.)

Andnor och kompani visar också att man är fullständigt oförstående inför grundläggande ekonomiska fakta. Alltså, så här; för att starta företag behövs kapital. Om vi skattar skiten ur de som har kapital så kan de inte investera i företag, vilket gör att färre företag startas och arbetslösheten riskerar att stiga. Men det är klart, Andnor kanske inte tror att jämtar vill arbeta? För om man läser vidare klagas det över att vi inte får lika mycket pengar från Stockholm längre. Som om jämtar skulle behöva stockholmspengarna! All den företagsamhet som finns där ute, all den arbetsvilja, livsglädje och envishet som nästan måste finnas hos var och en som valt att leva här, den skiter Andnor i. Hon ser den inte. Hon vill att alla jämtar ska sitta på sofflocket och bli försörjda av de som bor i Danderyd.

Man klagar också, av någon underlig anledning, på den fria etableringsrätten inom sjukvården, och hävdar att det tvingar landstinget att betala för privat sjukvård trots att "vi" inte behöver den. Vi kan inte vara andra än sossarna som styr landstinget - men det ska då vara själva fan om Uitto vet bättre än jag vilken sjukvård jag behöver! Östersunds sjukhus är ju för bövelen ett stort, svart hål som sossarna fortsätter kasta pengar ner i.

Vidare ignorerar man fullständigt det steg avdragsrätten för hushållsnära tjänster innebär. Nej, jag tycker generellt sett inte att staten ska gå in och subventionera någonting - men här försöker man ju faktiskt ge något tillbaka. Dessutom slipper kvinnorna slita ut sig med både förvärvs- och hemarbete samtidigt som fler kan starta företag inom städbranchen. Men det är klart, Andnor ser säkert hellre att unga mödrar med små barn blir utbrända.

Det är en vidrig debattartikel. Sådana som den håller termen SurJämtar vid liv.

2 kommentarer:

S R LARSON sa...

Berit Andnor ar illa nog. Tord Andnor ar annu varre. Jag hade forresten det tvivelaktiga nojet att ga i gymnasiet med Robert Uitto...

Jonas Rask Samuelsson sa...

Att likna de rödas gäng vid surjämtar är en förolämpning. I den mån de kan vill de sätta bilden av att vi (aktiva i alliansen) tänker förstöra den vackra välfärden (som för övrigt i vårat länet består av tålmodigt väntande i sjukvårdsköer och sveriges högsta ohälsotal) och att vi skiter i landsbygden.

Att vi efter över 30år har vänt trenden att fler förtidspensioneras varje - det spelar ingen roll. Att fler har ett jobb (bl.a. 55´000 ungadomar 15-14) - det spelar ingen roll. Att vi snart betalat av till en nivå under tusen miljarder strecket på statsskulden - det spelar ingen roll. Att vi har gett människor mer rättigheter samtidigt som mer skyldigheter gentemot försäkringskassan - det spelar ingen roll.

Hanna, ingenting spelar roll för en gråsosse - det är makten framförallt och det visar sig så väldigt tydligt i deras argumentation. Samtidigt som de kastar skit på oss - positionerar sig Mona Sahlin i radhuset bredvid Alliansens med sin politik.

Gråsossar är namnet - ingenting annat - grå betong trötta makt sugna sossar...det är vad de är. Surjämtar och Storsvegare är iaf ärliga.