tisdag, februari 05, 2008

Konsekvent av Leijonborg

Dagens stora nyhet verkar vara att staten vill finansiera imamutbildningar i Sverige. Själv kan jag faktiskt se det positiva i det; det öppnar för ytterligare konsekvens vad det gäller statens ställning till olika religioner. Hur många utbildningar om kristendom finns inte i Sverige? Dessa frodas i våra högskolor och universitet, är det någon som protesterar? Då ska det väl inte vara så farligt med utbildningar som rör islam heller.
En blogg vill att saker som demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet ska förklaras på utbildningen. Personligen hoppas jag att alla som gått i skolan förstår dem - för inte är islam värre än någon annan religion på de områdena. Ta kristendomen. Vad har folk gjort i dess namn? Startat krig, dödat, moraliserat och tystat människor som inte slöt upp i leden. Häxprocessen, någon? Kommer ni ihåg den? Ni vet, här i Sverige pekades folk ut av barn och dödades eftersom kyrkan inte ville förlora sin makt. Om staten ska finansiera utbildningar om kristendomen så är det inte mer än rätt att den finansierar imamutbildningar också. Det kallas konsekvens.

12 kommentarer:

Rolle sa...

Hanna

Jag förstår din tanke men jag anser dig vara mer än lovligt naiv. skillnaden mellan kristendomen och islam är idag milsvid! Islam har aldrig genomgått upplysningen, rennäsansen eller moderniserats. ärt om är det enligt islam förbjudet att förändra eller modernisera islam eftersom det är gudsord nedtecknade i koranen genom profeten muhammed. Islam är inte endast en religion, utan också en ideologi. Dtta eftersom islam styr alla aspekter utav människors liv, såväl privata som samhälleliga. Att då förutsätta att mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandrefrihet är självklarheter för en muslim är felaktigt. Detta har vi sett otaliga exempel på (muhammedteckningarna, vilks teckningar, al dhebes krav på sharia till den svenska riksdagen etc.). Islam i sin renaste form, som koranen påbjuder att muslimer ska eftersträva och där muhammeds liv är ett rättesnöre för varje muslim, är inte förenligt med demokrati eller västerländska traditioner och lag. Något muslimska länder tydligt deklarerat när de förklarat att FNs mänskliga rättigheter endast gäller om de inte går emot islamsk lag!

Problemet i Sverige är att muslimska företrädare påstår en sak medan resten av den islamska världen påstår en rad andra saker. Något som också visat sig genom att hatpredikningar hållits i stora moskén på söder i Stockholm medan dess företrädare froterat sig med den politiska eliten i Sverige. Utåt sett ger muslimska företrädare i Sverige sken av att vara lika toleranta och demokratiska som vem som helst, men efterson det inte är förenligt med deras trosövertygelse tvivlar jag.

Det finns all anledning att öppna ögonen, läsa koranen och läsa på om islam och se sig om i Europa. Hur ser det ut i England? hur ser det ut i de muslimska områdena i Schweiz, Belgien, Tyskland eller Holland?

Gör det och skriv sedan om du fortfarande tror att det är lika självklart med demokrati, yttrandrefrihet och mänskliga rättigheter bland muslimer (födda i europa) som bland ickemuslimer.

Nils Dacke sa...

Tyvärr Hanna,
Jag måste helt instämma med Rolle. Du som så många andra otroligt okunnig om islam. följ därför Rolles råd men läs även CDHRI på nätet, där du kan se att samtliga muslimska stater (inom OIC) gör MR underställda sharia.

Glöm heller inte bort, när du hör en muslim uttala sig, att det inom islam finns ett begrepp, taqiyya, som innebär att ljuga för de otrogna i syfte att främja islam. så var extra vaksam.

Russin sa...

Om Sverige skall börja utbilda Imamer till mohammedaner, varför skall inte sverige utbilda Führers åt nazisterna?

Anonym sa...

Staten skall inte utbilda i religion. Religion av medeltida kvarlevor utan vetenskaplig grund. Skall staten befatta sig med religion så är det att upplysa om att ALL religion är sagor och fantasier.

Hanna Wagenius sa...

Rolle och Nils Dacke, jag har aldrig påstått att islam respekterar mänskliga rättigheter eller går att förena med demokrati. I den aspekten är den, precis som det står i mitt blogginlägg, oskiljaktig från kristendomen. Ja, Sverige är kanske med sekulariserat idag, men det gör inte kristendomen till en bättre religion. Om man ska ge imamutbildningarna extra tillskott vad det gäller förklarade av demokrati, yttrandefrihet osv., så borde man ge teologiutbildningarna runt om i landet en gedigen undervisningstid för att uppmärksamma kristendomens brott mot mänskligheten.

Russin; Det gör vi. Liksom vi utbildar marxister, libertarianer och råkonservativa människor.

Anonym; Det kan jag hålla med om. Dock skulle det innebära att mycket mer skulle försvinna från universitet och högskolor, eftersom i princip alla yrkesutbildningar är särintressen.

Nils Dacke sa...

Som ateist och humanist under många år har följt Sun Tzus råd: "Lär känna din motståndare". Följakligen har jag noga studerat såväl islam som kristendom. Jag måste därför säga att din jämförelse mellan dessa två religioner haltar svårt.
Låt mig bara beröra två centrala begrepp.
1. Humanismen och kristendomen har faktiskt "Den Gyllene Regeln" som gemensam nämnare. Inom islam finns inget som kommer ens i närheten av den.
2. Nya evangeliet och kristendomen i gemen skiljer på andlig och världslig makt (Ge åt kejsaren ..resp Gud..). Inom islam är däremot andlig och världslig makt redan från början hårt integrerade i en teokrati.

Hanna Wagenius sa...

Trevligt att veta att fler försöker leva efter den regeln, även om de inte alltid klarar det klockrent.. (Ska väl nämna att jag själv inte heller är guds bästa barn, har helt enkelt inte haft tid att läsa koranen än). För det första så hävdar i alla fall wikipedia att islam också ansluter sig till denna gyllene regel. Vad som i detta avseende knyter den ytterligare samman med kristendomen är motiven; gud/allah vill det. Till skillnad från humanismen så föreligger alltså ingen självgrundad respekt för människan.
Då tolkar du NT helt annorlunda än vad jag gör det. Bortsett från Jesus själv så kan man ju exemplifiera med romarbreven, där Paulus bland annat vill reglera folks sexliv, eftersom han anser att det går emot gud att idka könsumgänge över huvud taget.

Nils Dacke sa...

På den punkten, liksom på många andra, har Wikipedia faktiskt fel. Ett bra sätt att kolla olika kategorier i Koranen är att gå in på http://www.skepticsannotatedbible.com/ och fliken Quran. Leta sedan på "Good Stuff". De ljuger aldrig; jag har i många år kollat mot de auktoriserade översättningar av Koranen som finns i MSA Compendium of Muslim Texts.

Ja du har rätt i att Paulus ville reglera mycket. Det är viktigt att hålla i minnet att han var en religiös auktoritet inte en statlig auktoritet. Samtliga länder med en kristen tradition har åtskillnad sedan länge mellan världslig och andlig makt.
By the way, tack för en saklig och bra diskussion.

Keyhan Hadjari sa...

Har själv bakgrund från musimskt land. Är dock inte troende. En sak som Rolle och Nils Dacke försöker få fram och som jag tycker är helt fel är att påstå att det är en religion som ligger bakom problemen som finns idag.

Man kan köra Islam som ni påstår som i Iran och hos talibanerna då världslig och religös makt samlades på ett ställe (saudiarabien skiljer på världslig och religös makt). Men det finns också de islamiska religösa grenarna som inte söker sig till makten som sufism och alevism. T.o.m traditionell shitisk islam gjorde skillnad mellan stat och "kyrkan", det var Khomeini som kom med en ny skola och fick makten tack var missnöjet mellan folk i Iran och shahen och dess allierade (USA och Israel).

Afghanistans folk var inte mindre muslimer för 30 år sen men de levde i fred och frihet tills Sovjet och USA viller visa sina muskler. P.g.a fattigdom och misär så växte fundamentalismen fram.

Katolska kyrkans makt i sydamerika kan fortfarande räknas som världslig. De ser till att stänga andra religösa instituter i vissa länder där, precis som för hundra år sen i hela katolska världen.

Hanna Wagenius sa...

Nils Dacke; Det stod ju onekligen en hel del gott i Koranen enligt den där sidan. Citatet man enligt Wiki syftar på verkar inte finnas med, nej, men de verkar inte ha tagit med varje "gott" citat ur bibeln heller.

Det där beror ju på vad man lägger i ordet "länge". Mig veterligen gör Svenska Kyrkan fortfarande sitt bästa för att lägga sig i människors privatliv, och vi har allmänna kyrkoval.
Jag tackar jag också.

Keyhan Hadjari; Håller fullständigt med om att deras syn på islam är lite för svart-vit. Tror det har att göra med att religionen inte uppmärksammas medialt om den håller sig på en "vettig" nivå, eller hur man nu ska uttrycka det.

Seb sa...

Skulle det inte vara en bättre lösning ifall staten helt enkelt droppar alla ställningar till alla religioner? Men det är väl också en skillnad att utbilda om teologiska frågor och att utbilda utövare av teologin?

Det här var första gången jag kollat in din blogg men jag kommer nog tillbaka. Du gör ett bra jobb.

Hanna Wagenius sa...

Jo, absolut, staten ska inte vara religiös. Men ska den sponsra kristendomen ska den bannemig sponsra andra religioner också.

Man tackar!