fredag, februari 13, 2009

Norrlands framtid

Jonas Rask har bett mig utveckla vad jag tror är Norrlands framtid. Det brukar ju, som bekant, oftare talas om vilka problem som ligger den norra halvan av Sverige till last.

Kort sagt tror jag det är dags för Norrland att flytta hemifrån igen. Människor som bosatt sig här har länge drivits av de utmaningar som finns - för nej, det är inte lika enkelt att bo norröver som det är att bo i södra Sverige. Skillnaden mellan förr och nu verkar dock vara att förr var Norrland mer självständigt. Man tog tillvara sina tillgångar, man kämpade, man envisades. Idag är bilden något annorlunda. Istället för att stå på egna ben har man satt sig i knä.

Ja, Norrland kan liknas vid någon som borde flyttat hemifrån men som stannat hos mamma. Det finns naturligtvis många drivna entreprenörer här, ja, det är faktiskt de som håller oss flytande. Den politiska energin läggs dock på något helt annat. Istället för att skapa förutsättningar för företagande specialiserar man sig på att gnälla och tigga pengar - precis som någon som koncentrerar sig på att pumpa fickpengar ur mamma istället för att söka jobb. Norrland har fantastiska förutsättningar! Många av de allra driftigaste människorna finns här. Det är fullt möjligt att driva exempelvis ett redovisningsbolag från Jämtland och Härjedalen - trots att man har kunder i Stockholm. Hyr ett rum på Arlanda, flyg ner vid behov och njut av den underbara naturen däremellan! Allt fler arbeten blir allt mindre beroende av specifik lokalisering, och allt fler inser vilken livskvalité som kommer med att ha naturen kring hörnet och snö på vintern.

Ett Norrland som gör sig av med offermentaliteten och istället reser sig på egna ben är framtiden. Politiker måste sluta gnälla om att man får för lite i den kommunala skatteutjämningssystemet och börja tillvarata den kraft som finns bland innevånarna!

3 kommentarer:

Tidsoptimist sa...

Väldans intressant och en högst realistisk framtidsfundering.

Låter inte dumt alls det där med att njuta av naturen, man kanske skulle ta sitt pick och pack och flytta norröver :)

Emil sa...

Men hur gör vi? Hur får vi norrlänningarna att förstå att det inte är någon bra idé att fortsätta tycka synd om sig själva och rösta fram samma bidragssossar som förra gången?

Anonym sa...

Eller så kan man följa Norges exempel och lagstifta om att en liten del av de enorma vinster som varje år tas ut från våra gemensamma naturtillgångar - malm, skog och vattenkraft - enligt lag ska stanna i regionen/kommunerna och fonderas för utveckling av bland annat lokalt näringsliv, i stället för att varenda krona ska slussas in i statskassan för att omvandlas till "bidrag" till norrlänningarna eller för den delen finansiera infrastruktursatsningar i södra Sverige.