söndag, oktober 28, 2007

Nejman.. nu börjar ju (m) imponera!

Jag började egentligen misstänka att partipiskan inom moderaterna var duktigt svingad under den här stämman, men tydligen skiter de nu i om det svider. Ett slopande av spelmonopolet - way to go! Visst, jag tycker att finansminister Anders Borg är det coolaste som hänt Sverige sen typ Abba (jag menar, hur många länder har ens någon minister med ring i örat och långt hår?), men här får han förlåta, för stämman tog rätt beslut.

För två-tre år sedan förde jag debatt på ett forum mot någon som jag anser var lite väl liberal (det var innan jag kommit till insikt, skall kanske påpekas). Han skrev något som faktiskt etsat sig fast lite: "Den som driver en verksamhet ska inte vara den som kontrollerar den". Och nog fan finns det en poäng där. I Sverige är vi fostrade att lita på farbror staten, för farbror staten är god. Problemet med att staten driver spelverksamhet är att när staten då ska kontrollera att denna sköts på ett bra sätt så uppstår genast risk för korruption. Jag menar, allvarlig talat, "Spela lagom", finns det någon som tror att det kommer att stoppa någon från att bli spelberoende? Nä, just det.
Staten ska sätta upp ett bra regelverk kring verksamheter som innebär risker för medborgarna, för så fort de själva börjar tjäna pengar på dem uppstår en intressekonflikt - och den konflikten vill jag gärna bespara Borg.

lördag, oktober 27, 2007

Äntligen ett bra beslut från moderatstämman!

Efter att Nya Moderaterna blivit som gamla sossar i frågor som arbetsrätten och hyresregleringen får vi nu äntligen se dem stå upp för den frihet de hela tiden pratar om. Man säger ja till en könsneutral äktenskapslagstiftning. Det här gör att vi antagligen kommer att få en bred uppgörelse om förändring av äktenskapsbalken inom en inte allt för lång tid som innebär att även homosexuella får gifta sig. Ett stort steg frammåt för en friare och mindre fördomsfull värld!

fredag, oktober 26, 2007

Way to go, farsan!

I ÖP frossar man vanligen i missvisande negativt vinklade nyheter (läs gärna kommentarerna också för att få lite djup i artikeln) - om exemplet i länken inte är nog kan jag berätta att när man i våras gjorde en undersökning som visade att Härjedalens skolor hade kanske minst kränkningar i Sverige så blev rubriken ändå "Var femte elev kränkt av lärare". Naturligtvis var det var femte elev för mycket, men man hade ju kunnat ta upp att det var den positivaste rapport som undersökningen någonsin visat.

I alla fall har Vox Humana idag attackerat farsgubben min. Eller, som pappa uttrycker det, Vox Bellman har gjort det igen. Man hävdar att kommunen anställt en konsult i syfte att lura medborgarna att skolan är bra. Jo tjena. Föräldraalliansens kriterium för den tidigare anförda listan kan innebära att vissa fel uppstår - Härjedalens kommun lägger exempelvis relativt lite pengar på skolmat, men den får ändå mycket höga betyg i alla undersökningar. Farsan ska i alla fall ha skickat in en kommentar som lär publiceras snart. För övrigt sköter han sitt uppdrag utmärkt och de senaste kvalitetsundersökningarna i skolorna visar på en positiv utveckling öch bättre betyg.

torsdag, oktober 25, 2007

Hallå, jag är politiker!

Idag har Hyresgästföreningens hemsida HallåPolitiker äntligen börjat fungera för mig (jag misstänker att Firefox var problemet förut). Sidan förklarar mycket pedagogiskt för mig vad som är problemet med dagens bostadsmarknad;

"Hyrestaket är en svensk uppfinning som håller ned hyrorna på en rimlig nivå".

Man leker lite domedagsprofet också och säger att det blir färre och färre hyresrätter på marknaden. No shit! Vad ska vi tro att det beror på? Att det inte lönar sig att bygga nytt, kanske? Som kommentatorn Los Angeles skriver på Bloggen Bents ypperliga argumentation kring saken:

"Om det vore lönsamt att bygga nytt, då skulle det byggas nytt, så enkelt är det. För du tror väl inte att fastighetsvärdar avstår från att investera bara för att jäklas med Stockholmarna…?"

Dessutom slänger man in det outgrundliga argumentet att om hyrestaken tas bort så blir det marknaden som bestämmer hyran. Den typen av demokratiska reformer vill man tydligen inte veta av - för jo, marknadsekonomi om något är demokrati!

Det står på hemsidan att det skickats 290 brev till Mats Odell. Därför skulle jag själv vilja skicka ett, jag också. Det lyder såhär:

Jag heter Hanna och bor i hyresrätt i Uppsala. Jag hoppas Du inte låter dig påverkas beslutsmässigt av de brev du får via Hyresgästföreningen - däremot hoppas jag att Du inser vikten av att gå ut och upplysa de 290 människor som hittills skrivit brev till dig om varför marknadshyror är det enda som kan rädda Stockholms bostadsmarknad.

Sen vill jag också säga att 2 har skrivit en jätterolig parodi på min blogg - faktiskt så bra att jag kan åberopa Godwins lag.

onsdag, oktober 24, 2007

Det här om något är väl solidaritet!

DN, TV 4-nyheterna och SR rapporterar idag om ett nytt barnsjukhus som öppnas i Stockholm. Vissa blir inte glada. Det hävdas att man vill värna de offentliga sjukhusen - folk som har råd med privat vård till sina barn ska tydligen sluta betala skatt. Det blir naturligtvis snack om A- och B-lag.

Själv tycker jag det är jättebra att det startas privata alternativ. Det handlar inte om att man underminerar den offentliga vården - det handlar om att vara solidarisk. När man anser sig ha råd att själv betala sitt barns sjukvård så avstår man från det man har rätt till i offentlighetens regi och låter de pengarna och den tiden gå till någon som faktiskt inte har råd. Köerna blir kortare, resurserna blir kvar längre. Det är en win-win situation.

Istället för att fatta det dyker det upp konspirationsteorier om att högern börjar montera ner den allmänna välfärden. Jo, tjena. Det hela handlar om en missunnsam inställning; kan inte jag så ska inte du kunna heller. Då blir det plötsligt bättre att alla får dålig vård än att alla får bra och några köper sig bättre.

In all a very strange day...

Jag vet inte hur många där ute som hört talas om mitt hamburgerprojekt, men det gick i alla fall ut på att käka hamburgare till lunch och middag för att se om något hände med kroppen. Det gjorde det inte. Nåväl, under projektets gång besökte jag Studenthälsan för att se vad de hade att säga om saken och fick en remiss till Akademinsjukhuset för att kolla om min ämnesomsättning var normal. Idag var jag där. Har ni varit med om att bli tappad på tre rör blod? Det låter läskigt. Jag trodde jag skulle bli yr och illamående, mycket med tanke på att man inte fick äta något innan, och jag blir gravt illa mående om jag inte får frukost.

Det hände inte ett skit.

Faktum är att jag knappt blev hungrig förrän strax innan proverna skulle tas, så efteråt tog jag mig en kexchoklad. Sen åkte jag hem och sov till två (så väldigt skönt) och nu sitter jag och har mest lite ont i armvecket. Och är hungrig igen, thank god. Därför ska jag gå och tillaga mig lite köttsoppa innan "Hitta hem" börjar på fyran.

Sen vill jag också passa på att gratulera Patrik som är rankad etta i bänkpress i sin viktklass. Keep up the good work!

tisdag, oktober 23, 2007

Nej, nej, nej...

Ibland undrar man hur långt människor tänker. Som i frågan angående reklamkampanjen jag skriver om nedan.

Bevara Äktenskapet vill bevara nuvarande lagstiftning, så nu har en grupp startats på Facebook för att stoppa deras reklam. Man har tydligen mailbombat SL som nu börjat plocka ner skyltarna. Motiveringen tycks vara att reklamen är homofobisk.

I skrivande stund har 3 624 människor med Facebookkonton gått med i causet "Agera mot SLs homofoba affischer!". De har ett par fel.

Till att börja med är det inte SL:s affischer. Sen är det väl ändå lagstiftningen man borde protestera mot! Äktenskapslagstiftningen säger att äktenskap bara får ingås mellan en kvinna och en man - det är lite läskigt när folk vill begränsa andras yttrandefrihet bara för att de inte håller med. Jag vill definitivt att det ska bli en könsneutral äktenskapslagstiftning, men vägen dit är inte att diskutera om man få göra reklam för äktenskapsbalken.

Homoäktenskap

En hel del bloggar har idag uppmärksammat Bevara Äktenskapets kampanj mot homoäktenskap. Jag tänkte ge mig på att argumentera mot de fem skäl för homoäktenskap de påstår sig argumentera ner.

1. Det är en mänsklig rättighet för homosexuella par att ingå äktenskap.
Detta argumenteras ner på ett korrekt sätt - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna säger att man får begränsa rätten till äktenskap med hänsyn till kön, och precis som SOU 2007:17 (vilken de hänvisar till) kommer fram till kan man således inte hävda detta. Något som SOU:en däremot tar fasta på, som Bevara Äktenskapet verkar förbise med glädje, är att det dock inte förbjuder homosexuella att gifta sig - slutsatsen i utredningen är faktiskt att samkönade par bör ges möjlighet att gifta sig!

2. Nuvarande lag är diskriminerande.
Här försöker man framföra argumentet att äktenskap bygger på fortplantning. Det har en rätt rejäl brist; rättsligt sett finns det inget krav på att makarna ska kunna avla gemensamma, biologiska barn, tvärtom har detta påstådda rekvisit avslagits å det bestämdaste i Europadomstolen.

3. Det skadar väl ingen om homosexuella får ingå äktenskap.
Under denna punkt hävdar man att homoäktenskap skulle bidraga till en "negativ" samhällsutveckling, där äktenskap skulle ses som en livsstil jämbördig alla andra - således skulle barnets position och själva äktenskapet försvagas.
SOU 2007:17 slår till att börja med fast att det viktigaste för barnet torde vara en god och trygg relation till sina föräldrar - och vidare, eftersom det är möjligt för homosexuella att skaffa barn på andra sätt än de rent biologiska, att homoäktenskap i det snaraste måste stärka barnets position.

4. Utvecklingen internationellt och i Sverige pekar i den här riktningen.
Här påstår man att så inte alls är fallet och hänvisar till att Frankrike nyligen slog fast att äktenskap ska vara mellan man och kvinna, samt att alla delstater i USA förutom fem enbart tillåter heterosexuella äktenskap.
Kan man börja argumentera på det här sättet skulle jag vilja införa plattskatt med hänvisning till att Polen tänker göra det och att Estland haft det länge nu. Allvarligt talat, den allmänna opinionen blir allt med positiv till homoäktenskap. Att Frankrike inte gillar bögar och flator är inget legitimt skäl för att Sverige ska fortsätta ha en dålig lagstiftning. (Dessutom kan påpekas att Nederländerna, Belgien, Kanada och Spanien har könsneutral äktenskapslagstiftning - de har inte gått under för det.)

5. Äktenskap handlar bara om att bekräfta kärlek.
Här hävdas att om det är skälet till att man gifter sig måste man också öppna upp för polygama äktenskap. Ja, varför inte? Jag har inget problem med att människor som älskar varandra ska få gifta sig i vilka konstelationer de än vill. Däremot behöver lagstiftningen inte öppna för det, eftersom Bevara Äktenskapet missar det som brukar läggas till; "mellan två personer".

Naturligtvis försöker de sig också på att föra en argumentation för att bevara det heterosexuella äktenskapet. Man hävdar att det varit så sedan uuuuuurminnes tider och hänvisar till Mesopotamien. Med tankte på att det var ett samhälle som lyckades förvandla den bördigaste åkerjord till saltöken ska man kanske inte ta deras fyra tusen år gamla lagstiftning på för stort allvar.
Barnens intresse är också något som tas upp. Jag skulle vilja ha vetenskapliga belägg för att ett barn mår dåligt av att barnets homosexuella föräldrar får gifta sig och således stabilisera sin relation. Barn sägs ju må bra av att föräldrarna är gifta - skulle det inte gälla om föräldrarna var homosexuella? Och är det inte så, tvärt emot vad man påstår, att äktenskapet skulle stärkas i och med att alla får gifta sig, oavsett sexuell läggning? Vilka kulturella fenomen har stärkts av att utesluta vissa?
Det hela handlar om att man värderar samkönade relationer högre, och det finns det inga som helst skäl att göra.

måndag, oktober 22, 2007

TJOHO!


Idag har jag cyklat till ICA Maxi ute i Stenhagen (vilket var ett äventyr i sig) och hämtat ut biljetterna till Sonata Arcticas konsert i Stockholm nu den 31 oktober. Pappa, Rex och Filip ska också med, mamma avböjde dock bestämt men kommer ner till Uppsala hon också. Inget lär väl gå upp mot att trängas fem pers i mitt nittonkvadratsrum. I alla fall ser jag fram mot konserten, trots att Unia var en besvikelse. Ny gitarrist innebär att de har lite att bevisa.




Dessutom har jag märkt hur stora och fula Flogsta Höghus är. Som en makaber och grå parodi på berg reser de sig på sin kulle. Om man ändå valt vanligt tegel istället för det smutsgrå. Usch.

Liberaliseringar världen över?

Det verkar bli ett regeringsskifte till det bättre i Polen, och även på Åland verkar liberalismen vara på frammarsch. Nog fan blir världen bättre, alltid!

söndag, oktober 21, 2007

Mer kalas på vår jord!

Lördag afton spenderades i den kungliga huvudstaden på Magnus Anderssons och Johan Petterssons gemensamma födelsedagsfest. Jag började med att möta Josefine Bonnevier på stan för lite shopping och en fika innan vi tog oss vidare till festlokalen. Vi, Thomas Haraldsson och Gabriel Bergin var först på plats, men lokalen fortsatte fyllas till åtta-halv nio. Födelsedagsbarnen framförde fantaskiskt förtjusande f-alliteration för förvånade festande, Per Johansson har lovat mig ett allvarligt snack om sin kompetens inom knyppling, Josefine Isaksson och jag har funderat juridiskt kring hur det är möjligt att åberopa nöd om man skulle råka skada någon på vägen till toaletten och jag har skakat hand med Johan Hedin, mannen bakom den hårdrocksliberala bloggen Peace, Love and Capitalism. Det är vad jag kallar coolt.

I alla fall kan sägas att det är SKANDAL att sista tåget tillbaka till Uppsala gick 00:11. Jag missade hela resten av natten.

fredag, oktober 19, 2007

Vad i hela friden håller de på med hemma?

Hemma i Härjedalen håller man som bäst på med att chockhöja avgifterna för kommunens krögare. Anledningen, enligt Gottfrid Jonsson (s), är att man tar ut "full kostnadstäckning". Min farbror, Karl-Arne Wagenius, som inte bara driver wärdshuset i Hamra (Sveriges penthouse, om någon undrar) utan som också är ordförande i Härjedalens Hotellförening, förklarar att ingen miljöinspektör har synts till på tre år. Ändå ska han och de andra näringsidkarna, för vilka vi har att tacka för turistboomen, ska betala 3 000 kronor mer per år. Fullständigt absurt! Skärpning, kommunen!

torsdag, oktober 18, 2007

Tillbaka

Så har man lämnat av pojkvännen på bussen till Vetlanda och återvänt till sitt lite mer strukturerade jag (eller ostrukturerade, beror lite på vilken infallsvinkel man använder sig av). Ikväll har jag lyssnat på Fredrik Malms föreläsning om mellanöstern, i arrangemang av Heimdal. Den var mycket intressant och visade hur mycket man har kvar att lära.

Nu ska jag i alla fall gå och lägga mig och hoppas att jag blir utvilad inför morgondagens seminarium.

måndag, oktober 15, 2007

Förlåt

Det har varit, och kommer att bli, lite tunt med inlägg i ett par dagar framöver. Har pojkvännen på besök. I alla fall kan jag konstatera att pappa hade en mycket bra insändare med i ÖP i fredags. Gnällparitet Vox Humana förtjänar sig en känga efter alla sina ogrundade anmälningar. Jag har inga problem med att förstå varför Karin Holmin är just före detta socialchef.

torsdag, oktober 11, 2007

I det snaraste trött på lögnaktig reklam

"Trött på att vara tacksam?" heter VSF:s nya kampanj. Den går ut på att vi studenter inte ska vara tacksamma för att vi får drygt 7 000 spänn i månaden. Bland annat hävdar man att "Andelen studenter som får ekonomiskt stöd av sina föräldrar är 50 procent enligt en undersökning av SIF från 2007." Eftersom de inte har någon länk till statistikkällan har jag inte möjlighet att kolla om det stämmer - och vad som räknas som ekonomiskt stöd. Julklappar? En lunch på stan när morsan hälsar på?
Naturligtvis ska studiemedlet höjas över fattigdomsgränsen, men faktum är att det går att klara sig bra på de pengar man får - hur de än försöker förneka det.

"
För de allra flesta studenter räcker inte 7 300 kronor till normala månadsutgifter, och summan ligger också under Konsumentverkets och Socialstyrelsens utgiftsnormer. Om man börjar skrapa på ytan på budgetarna för de som säger att de klarar sig, märker man dessutom snart att de visst får pengar av sina föräldrar, eller har turen att bo jättejättebilligt, eller arbetar extra varje helg, eller skippar att gå till tandläkaren. Studenter är en heterogen grupp – vilket är positivt – och man måste kunna plugga utan att bo kvar hemma eller hoppa över att gå till läkaren. Att vägra leva under fattigdomsgränsen är inte att vara bortskämd!" står det på deras hemsida under frågor och svar.
Har de gjort någon vetenskaplig undersökning på det där? Vad är jättejättebilligt? Min hyra ligger på 2 800 i månaden (precis som de andra 167 i mitt hus, och jag misstänker att de inte blir dyrare i någon av de andra nio husen med studentrum), jag får inte pengar av mina föräldrar och jag går till tandläkaren (som inte alls är svårt. Vad kostar en undersökning, 400? Och man ska gå vartannat år? Grattis, lägg undan en 16-17 kronor varje månad så är det lugnt!). Man får faktiskt ta lite ansvar själv också.

Sen har jag faktiskt undanbett mig reklam på mitt brevinkast också. Vore trevligt om vänstern för en gångs skull visade lite respekt.

onsdag, oktober 10, 2007

Skrivarlunch och besök av Annie

I söndags hade vi skrivarlunch med CUF, gick igenom lite teknik och vad man ska tänka på. Väldigt trevligt, men alldeles för mycket lunch. Nåja, jag hoppas att det kommer hamna lite CUF-åsikter på insändarsidorna framöver.

I måndags och tisdags var Annie Johansson, Sveriges yngsta riksdagsledamot, som sitter för centerpartiet i Jönköpings län, på besök uppe i Jämtland. Vi lyssnade på Företagarna, tog en tur upp till Trångsviken och bowlade på måndagen. Tisdag höll hon klasspresentation på Wargentinskolan och hann med att stå lite vid vårt bokbord. Det var verkligen jättekul att ha henne här, lite av en ära att vara den enda avstickaren hon gjort i år.
Här och här kan man läsa i lokalmedierna om hennes besök.

lördag, oktober 06, 2007

Reinfeldt i Uppsala och kanske en insikt om varför Ida Gabrielsson blev som hon är

Tyvärr har min tid sprungit lite ifrån mig på sistone, och därför har det inte blivit något bloggande på ett par dagar.

I alla fall, Reinfeldt var i Uppsala och talade under ett arrangemang av Utrikespolitiska Föreningen med temat klimatpolitik. Han lät nästan som en centerpartist. Det känns skönt att vi har en statsminister som faktiskt inser att tillväxt och miljö måste gå hand i hand - att det är utveckling, och inte avveckling, som kommer att rädda planeten. Att säga att vi måste lägga ner hela sammhället är, som han uttryckte det, "lite på temat 'Hur dum får man bli?'". Tack, Reinfeldt! Så glad har jag inte blivit på länge.

Sen är jag lite beroende av att läsa Ung vänsters blogg, i vilken den senaste posten handlar om ordförande Ida Gabrielssons barndom. Det är så lustigt, tycker jag, för hon är förbannad över att när de åkte på semester så låg alla andra "ett steg före", och det gav henne sådan ångest. Jag kan inte komma ihåg att vi var på semester mer än två-tre gånger under hela nittiotalet - någon gång innan 94 till gammelfarmor på Åland, och en resa till Island 96 när pappa fyllde fyrtio. Jag och mina två småbröder har faktiskt ägnat varje sommar under vår uppväxt till slåtter (höskörd för de oinvigda) - jobb, med andra ord. Och vi har vetat att det var väldigt viktigt för att vi skulle kunna ha så många får som möjligt över vintern - det har alltså varit en fråga om liv och död för våra ulliga vänner. Trots detta har jag inte haft någon ångest. Jag har aldrig mått dåligt för att mina kompisar farit till söderliggande länder och blivit bruna under sommaren. Jag har aldrig blivit stressad för att min familj inte åkte utomlands. Dessutom har mina föräldrar aldrig haft den dåliga smaken att blanda in oss barn i ekonomin. Det är de som ska betala dig för sveda och värk, Ida, för det var de som drog in dig. Den som lärde dig att alla måste vara likadana, att alla måste ligga på samma nivå, att alla måste på semester och att det är skamligt om man inte är en i mängden, det är den som ska betala.

torsdag, oktober 04, 2007

Nu späs hemlängtan på

ÖP har idag både ett inslag och en artikel om skolmaten i Funäsdalen, min gamla skola. Tro mig, den skolmaten är något att sakna! Eva Tollin har alldeles rätt i att mycket handlar om kompetent personal, och det har de verkligen där uppe. Nu vill man nästan bli tolv igen...

onsdag, oktober 03, 2007

Nu får det vara nog!

Det finns tre saker jag skulle vilja ta upp idag. Det första är min vikt. Jag har precis köpt en våg och det visar sig att jag väger 48,4 kilo, vilket ger mig ett BMI på 18 - vilket, åtminstone enligt Wikipedia gör mig till underviktig. Här krävs förändring. Projekt Hamburgare kommer gå av stapeln nästa vecka.

Det andra är SSU. Att skita ner efter sig på det här viset är fan inte acceptabelt. Att det dessutom handlar om "högt uppsatta SSU:are" gör det bara värre. Självklart bär de själva ansvaret, men när toppen gör på det här viset när de representerar sitt förbund visar på ett ohälsosamt klimat inom SSU. Jag fattar att Guteland inte vill dras in i det, och i ärlighetens namn är hennes enda uppgift (som visserligen är mycket svårare) att städa upp de skitiga attityderna inom förbundet, inte att stå till svars för de där idioterna.

Det tredje är Larz Danielssons utspel i Expressen. Han har vissa bra poänger. Vattenkraftsåterbäringen är en av dem. Det är enorma mängder kraft som norrland pumpar neråt i landet och det är fan dags att ta betalt för det.
Däremot är Aktsams flytt inget som regeringen kan skyllas för. Vad ska de göra, smälla upp en lag som förbjuder företag att flytta? Jag tror att lösningen snarare ligger i att skapa ett gynsamt företagsklimat.
Sen tycker jag det här med dokusåpan "Allt för byn" verkar vara jääääfligt häftigt och jag är riktigt ledsen över att jag inte har tillgång till trean.

Till sist vill jag också bara nämna att min farbror, Conny Wagenius, är nominerad till Guldstjärnan hemma i Härjedalen för årets serviceperson, något jag tycker han gjort sig förtjänt av!

måndag, oktober 01, 2007

Fadern i Ryssland

Igår kväll ringde pappa och berättade att han precis var på väg till Ryssland, en resa som ingår i samma projekt som min resa förra hösten. Det är inte utan att man blir lite orolig - planet vi flög med kändes som ett pensionerat RyanAir-plan, och det här gänget ska tydligen åka buss (!) istället för tåg till Petrozavodsk. Nåja, farsgubben ska vara hemma på torsdag och jag åker hem på fredag, det känns rätt skön. Jag hoppas att den här årskullen får lika kul i Ryssland som vi fick - för även om det kändes förjävligt vissa stunder så är det en upplevelse jag inte skulle vilja vara utan. Och så hoppas jag att pappa får chans att hälsa till "mina" ryssar, Ylyana och Masha, för ärligt talat så saknar jag dem lite.