fredag, juli 10, 2009

Ida Gabrielsson - say what?

Jag har aldrig träffat Ida Gabrielsson. Jag skulle ha träffat henne i Jönköping förra helgen, men hon dök inte upp på Svart Måndags demonstration.

Jag har dock sett Ida Gabrielsson på svtplay - och det är jäkligt intressant. I det här klippet diskuterar hon ungdomsarbetslöshet med Magnus Andersson, CUF:s förbundsordförande. För den som inte orkar titta så kan jag väl sammanfatta highlightsen lite kort.

1. Gabrielsson tycker det är viktigt att ungdomar får heltidsjobb så att de kan.. Ja, vad hamnar på första plats? Försörja sig själva? Flytta hemifrån? Nope. Ta lån. Och så säger de att finanskrisen är högerns fel...

2. Gabrielsson tycker inte att höga ingångslöner är ett problem, för hon har minsann jobbat inom handeln.

3. Individuella avtal skapar en rörig diskussion. Facket jobbar ju mot arbetsgivarna! Avtalsfrihet är anarki! (Krig är fred?)

4. Ungdomar saknar arbetslivserfarenhet - därför ska man utbilda dem mer och omöjliggöra för något annat än fast anställning. Vikariat ger, som ju alla vet, inte alls någon erfarenhet och gör ingen attraktivare på arbetsmarknaden.

5. Olika ungdomar behöver olika lösningar, så alla ska ha fast anställning. Men vi ska inte tvinga någon.

6. LAS är dispositiv. Den har inget med arbetslöshet att göra.

Åh, jag vet att det låter raljant, men hon säger det här. Faktiskt.

Personligen kan jag ju tycka att det vore smakfullt av ett ungdomsförbund vars parti stödde den förra sosseregeringen att fundera lite över hur det kommer sig att man under föregående högkonjunktur hade lika höga ungdomsarbetslössiffror som vi nu har i en gigantisk finanskris.

5 kommentarer:

Torbjörn sa...

Nej nej, LAS har ju absolut ingenting med att göra att dom unga inte får jobb... Det är ju inte alls den som kastar ut dom yngsta och nyaste så fort det ser brunt ut vid horisonten för ett företag... Underlig, måste hålla med. :)

Andreas sa...

Vad jag kan minnas så är väl inte LAS till hundra procent dispositiv? Även om den är det, vad fan hjälper det den nyanställde, om de etablerade vägrar att rucka på den för sin del?

Perskull sa...

Angående ta lån...
Tyvärr är systemet byggt efter att man ska ha fast jobb. Jag har försörjt mig själv de senaste fem sex åren efter min examen, men inte fått något fast jobb, utan olika längre vikariat och liknande. Det gör att jag inte kan låna till bostad, trotts att min reella inkomst kan klara av amorteringar. Det gör att man är hänvisad till en hyresmarknad som i allt större omfattning också vill att man ska ha fast jobb. Problemet är kanske inte att ungdomar (och i mitt fall 30 åringar) inte har fast jobb, utan att alla system (a-kassa, banker, försäkringskassa) utgår ifrån att fast jobb är det normala. Det i en situation där man allt mer pratar om den rörliga arbetsmarknaden som har kortare anställningar.

Anonym sa...

1. Jag bor i Stockholm. Utan ett fast jobb kan du inte få en lägenhet. Det går inte. Du måste nämligen ha ett jobb för att få ett lån.

Så alla de saker som du tar upp, som handlar om att försölja sig själv, flytta hemifrån och bli självständig - för detta krävs en fast anställning. Så ser läget ut i la Stockholmo...

2. Vilka ingångslöner är det som är för höga?

Eller är det handels? Är det kommunal vårdverksamhet, med sina 70-80 kronor i timmen? Vilka branscher är det som drabbats av "för höga ingångslöner"? Kan man få någonting konkret, för att försöka förstå det problem som CUF målar upp? För jag personligen kan inte förstå hur en person med någon som helst arbetslivserfarenhet kan dra de slutsatser som CUF gör.

3. LAS finns ju inte inom privat personlig assistans. Det finns heller inte någon anställningstrygghet, semesterlag och arbetstidslag går att bortse från. Se hur det fungerat. Se vad som hänt där, i alldeles för många fall.

Över lag kan jag inte riktigt förstå vad några tusen mer eller mindre i lön skall göra för skillnad?

4. Ok. För ca: 6 år sedan gjorde praktik på ett gym, via arbetsförmedlingen. Fick erbjudande om fast anställning 4 månader senare. Jag valde istället att ta samma praktik på ett demensboende, fick även där anställning som följd.

Mitt nuvarande företag, som gör system inom logistikbranschen, har anställt två nya nu till hösten. Ungdomar. Detta p.g.a att vi fick möjlighet att helt gratis få utvärdera deras kompetens under 3 månaders praktik från KY-utbildningen i Logistik.

Hos mitt företag (50 anställda) finns två sätt att rekrytera:

1) Ta in folk som praktik för att utvärdera.
2) Anställa någon som redan har den kompetens som vi behöver, projektledare eller dylikt.

Vi har tidigare bara anställt folk via metod #2. Nu när vi upptäckt att vi helt gratis kan få utvärdera kompetensen så blir det helt plötsligt möjligt att utvärdera yngre förmågor. Men du verkar ju ha en otrolig insyn i hur saker och ting fungerar, så jag antar att jag inte är lika insatt som du? :)


5. Vi har möjlighet att:

1) Ta in timvikarier för en riktig skitlön och utvärdera dem.
2) Ta in folk på praktik från arbetsförmedlingen.
3) Ta in folk från KY-utbildningar på praktik.

Sedan blir alla jämt provanställda i 6 månader. Så att få det att låta som att LAS gör det omöjligt för oss att anställa är ju lögn och förbannad dikt. Om du vill veta varför vi ej anställer så kan du gärna få veta det :)

6. Jag tycker det är så himla naivt och blåögt att tro att lösningen på frågan om arbetslösheten skulle handla om LAS. Visst finns det vissa delar i LAS som kunde göras om för att förbättra möjligheterna att anställa. Men tror du verkligen att ett avskaffande av LAS helt plötsligt skulle skapa hundratusentals nya jobb?


Själv tycker jag det vore smakfullt om C slutade vara i opposition och klaga på sossarna hela tiden. Dags att vi själva tar ansvar för arbetsmarknadspolitiken och slutar peka på någon annan. Om vi rannsakar oss själva, vad har vi åstadkommit?

//Per L

Anonym sa...

Jag såg bara de första minuterna, sen fick jag för högt blodtryck av vänstertjejens dumma påpekanden. Grejen är att Magnus förespråkar en marknad med inslag av kapitalism, och Ida förespråkar socialism. Hon vill inte ha en marknad som magnus förespråkar utan ren och skär socialism, där hela sverige får leva i misär. Hon har ingen förståelse för ekonomi, suck ...