måndag, juli 20, 2009

De politiskt korrekta gubbproblemen

Landets ätstörningskliniker tar semesterstängt och verkar förvänta sig att de intagna gör det samma, visar en rapport från CUF. Vissa landsting nöjer sig med att hänvisa folk till BUP. Precis som Magnus Andersson påpekar är det inte så jävla smart.

Varför det är så är dock inte särskilt svårt att räkna ut. Ta och kika på den senaste månadens löpsedlar och säg mig hur många som handlat om fetma och hur många som handlat om undervikt. Hur ofta förfasar sig inte läkare och annan vårdpersonal över fetma - och hur sällan tas faktiskt ätstörningar upp som ett problem? Detta trots att det är massivt mycket farligare att vara underviktig än att vara överviktig. Anorexia, bulimi och andra sjukdomar beskrivs dock sällan i dagspressen. Anna Skipper tar sig inte an några spinkinga tjejer i "Du är vad du äter" - nej, det handlar uteslutande om människor som väger lite för mycket och som blir itutade att de kommer att dö i övermorgon om de inte gör något. Det är fullständigt politiskt inkorrekt att säga att fetma inte är särskilt farligt - till och med om man omedelbart visar upp klara, vetenskapliga belägg. Så pass politiserad är faktiskt forskningen idag.

Framförallt är fetma ett gubbproblem, och framförallt styrs landstingen av gubbar. Däri ligger nog en stor del av problemet. Landstingsstyrelserna skulle behöva drabbas av en hostile takeover av lite vettigare folk.

4 kommentarer:

stefan hallgren sa...

Men problemet (eller en del av det) är kanske att vi hetero-gubbar som gillar mulliga kurviga kvinnor bara ses som sex-objektifierande svin, och därför har vi inget att säga till om när det gäller vilket kvinnokroppsideal som presenteras son NORMEN?

Sundevall sa...

Jag håller med om att det är ett problem. Men orsaken är samtidigt något som inte går att åtgärda i en handvändning - även vårdpersonal förtjänar ju semester - och det dräller inte riktigt av arbetslösa psykologer och läkare som kan hoppa in som sommarjobbare.

Lösningen är kanske någon sorts skiftgång? Jag vet inte. Men jag tycker vi borde titta närmre på frågan. Rätt till vård gäller även på sommaren, eller hur Hanna? ;-)

Erik sa...

Exakt, det som är mest farligt är bukfetma och inte övervikt. Och bukfetma drabbar främst män=>sanningen.

Alkanen sa...

Sunde, finns det egentligen någon anledning till att alla måste ha semester samtidigt?

Där jag jobbar ser vi till att det alltid finns folk från alla avdelningar här så att vi löpande kan tillgodose kunders behov även under semestertider. Men då är vi ett relativt litet privat företag också, och därmed ganska måna om service.