måndag, april 21, 2008

Snart kommer han väl på lösningen också!

Veckans studentkrönika i UNT bjuder på en överraskning. Jag har länge tyckt att de krönikor som haft något politiskt innehåll varit dragna mer åt vänster, men idag märker jag att Henrik Sundbom gjort en iaktagelse som man sällan ser det röda laget ägna sig åt. Ämnet är rätt aktuellt - akademiker som får på tok för lite betalt. Låt mig citera:

"Samtliga yrken på listan är så gott som helt utlämnade till den offentliga sektorn. Ingen kan komma och skylla på marknaden, konkurrens eller internationell lönestandard! Vi talar om sjuksköterskor med fyra år av universitetsstudier i ryggen, som hade tjänat på att skippa tentaplugg och studielån för att istället arbeta som undersköterskor."

Henrik själv har dock ingen konkret lösning på problemet, men frågar sig om inte ordet "lönedifferentiering" borde betraktas ur en lite mer positiv synvinkel. Själv hade jag nog snarare tänkt mig något i stil med "privatisera mera!" - men man får väl ta vad man får.



För övrigt tycker jag det är själva fan också att det ska krävas en borgerlig regering för att kommunal ska börja bete sig som ett fack och inte ett organ vars främsta prioritet är att hålla sig väl med regeringspartiet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Dom ser problemet, men förstår inte varför problemet uppstår och därmed kan de inte riktigt greppa lösningen.

Jag har själv skrivit en liten sak angående löneförhållandena.

http://www.laszlovarga.se/?p=97

Maria Abrahamsson sa...

lönedifferentiering, eller utbildningspremie om man så vill, behövs alldeles oavsett om man privatiserar mera (vilket Sverige bör göra) eller inte...

Anonym sa...

Hej Hanna, och tack för synpunkterna.

Jag är för vissa privatiseringar också - skulle personligen gärna driva både privata bibliotek och friskolor. Men inom vården tycker jag generellt att det är en dum idé.

Men även om man privatiserar mer återstår faktum att det behövs akademiker i offentlig verksamhet. Och om utvecklingen fortsätter i nuvarande takt komer snart ingen våga eller vilja söka sig dit. Det är därför jag tycker att man måste börja ta större hänsyn till utbildning när man sätter löner. Till exempel i form av utbildningspremier.

/Hernik Sundbom