fredag, april 18, 2008

Nästan marknadshyror är i alla fall bättre än bruksvärdessystemet

Hyresgästföreningen surnade redan igår. Utredaren skriver på DN Debatt idag. Äntligen ska man sluta subventitonera hyrorna för folk som bor i innerstan!

Jag har aldrig förstått varför det är så viktigt för diverse vänsterfolk att folk som bor på typ Östermalm ska betala så lite i hyra som möjligt. Det handlar ju tydligen inte om segregation.
Jag minns när Veronica Palm debatterade mot Magnus Andersson (som också bloggar om saken). Hon gav uttryck för den groteska tanken att det är jättebra att folk står i kö mer än halva livet för att få en hyresrätt - detta trots att man faktiskt som enskild kan påverka sin ekonomi jäfligt mycket enklare än man kan påverka hur många dagar sedan det var man fick ställa sig i kön. Kanske är det något med sossarnas kärlek till system, helt enkelt?

Dagens lustigaste resonemang kommer i alla fall från Thaher Pelaseyed, 2:e vice ordförande i Ung Vänster.

"
Den som råkar ut för en hyreshöjnig på 50, 70, 80 eller 150 procent har två val beroende av tjocklek på plånboken. Är plånboken fet, köper man sin lägenhet. Är man några stycken så kan man bilda en bostadsrättsförening. Klart! Det finns ju också dem, och dem är väldigt många, som inte har feta plånböcker. För dem är det bara att börja fylla bananlådorna. Och så håller det på, fram till den dag en hyresgäst är beredd att köpa sin lägenhet. I vilket fall som helst är hyresrätten bara ett minne blott!"

Frågan som Pelasayed inte ställer sig, trots att han borde, är varför en fastighetsägare som faktiskt tillåts tjäna på att han uppfört ett hyresrättshus skulle sälja det. Och varför då ingen annan skulle bygga hyresrätter för att möta efterfrågan.

Själv har jag nyligen åkt på en hyreshöjning på 100 spänn i månaden. För det ska vi i korridoren tydligen slippa städa. Med anledning av detta tänkte jag bara förklara för alla syndikalister; nej, ni behöver inte komma hit och blockera något McDonalds för den städerskans skull. Personen i fråga måste ha en jäkla timlön för att täckas upp - 14 400 kr ökas hyran med per korridor och månad, vilket ska jämföras med en halvtimmes städning i veckan.
Hyresvärden hade aldrig kunnat höja så här mycket om vi haft marknadshyror. Då hade det istället byggts en jäkla massa billiga lägenheter för att möta den enorma efterfrågan på hyresrätter som finns här i Uppsala, och ja, jag är i alla fall övertygad om att Flogsta Höghus skulle bli utkonkurrerat. 2 900 kronor för 19 kvadrat i en korridor tre kilometer från centrum där man delar ett sunkigt kök (men de har skruvat fast kylskåpshandtaget nu - i nya hål för tredje gången) som man delar med bananflugor är helt enkelt inte en situation som skulle uppstå på den fria marknaden.

Inga kommentarer: