onsdag, augusti 27, 2008

Definitionsproblem, Greider?

Dagens DN Kultur innehåller en kommentar av Göran Greider. Han är upprörd över att arbetarklassen anklagas för att vara mest rasistisk. (Huruvida den faktiskt är det har jag ingen aning om.) Enligt honom kan det knappast "vara den arbetslöse, medelålders svennen - i vilken småstad han än uppenbarar sig - som är den ansvarige" för att arbetslösheten är högre bland invandrare. Nej, det är "direktörer, personal­chefer och företagare". Arbetsmarknadslagar har uppenbarligen inte alls med det hela att göra. Inte heller det faktum att många invandrare omedelbart sätts i en bidragskarusell som är svår att ta sig ur tas det någon hänsyn till - nej, för dessa faktorer är ju socialdemokratisk politik! Att en allt för reglerad arbetsmarknad leder till att företagare är försiktigare med anställningar, och att det nog faktiskt anses vara en större risk att anställa någon som nyligen kommit till landet, ignoreras texten igenom.

Arbetsmarknadslagar, förresten. Greider tycker det är underligt att det kommer "anklagelser för rasism mot Byggnads när detta fack försvarar den antirasistiska tanken att kollektivavtal bör gälla även utländsk arbetskraft."
Här blandar man visst ihop kollektivism och antirasism. Och dessutom fått för sig att "Go home!" betyder "Välkommen, vi vill ge dig högre lön".

5 kommentarer:

Cripp sa...

Som vanligt på den här typen av sidor är det mycket babbel och lite kärna. Det är lite svårt att veta vart Greider vill komma.

"Medelklassen tar inte sitt ansvar."

Det förefaller inte helt klargjort att den proportionellt större andelen arbetslösa invandrare beror på rasism hos någon grupp så varför godtyckligt dra den slutsatsen? Rörigt och värdelöst.

Anonym sa...

Borgerlig mytvarning. Svenska fackförening har aldrig skrikit "go home" åt någon. Hitta det från en oberoende källa om du kan.

Hanna Wagenius sa...

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_181461.svd exempelvis..

Anonym sa...

Nu skrev jag "oberoende källa". Moderaternas nyhetsorgan kan knappast räknas dit. Var inte tråkig nu. Skärpning.

Hanna Wagenius sa...

tja, men då måste väl den här artikeln duga: http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20070511