lördag, augusti 02, 2008

Sexköpslagen är en del av problemet

Jag och Per Hagwall lyckades, en sisådär dryg vecka sent, få in vår insändare i ÖstersundsPosten.

"I ÖP 24 juli förespråkar moderatkvinnorna Lise Hjemgaard-Svensson och Magdalena Andersson bland annat en skärpning av sexköpslagen för att motverka trafficking. Om det kan två saker sägas: Trafficking handlar om oerhört mycket mer än sexhandel och sexköpslagen är inte en del av lösningen, den är en del av problemet. Slaveri, misshandel och tvång är redan förbjudet och kan och bör bekämpas inom ramen för tillgänglig brottslagstiftning.
Internationell forskning från så skilda ställen som Chicago, Ecuador och Nya Zeeland visar entydigt att förbud bara förvärrar problemen med prostitution. I Sverige finns ingen ordentlig utredning om resultaten av sexköpslagen, och när en sådan nu äntligen startats har politikerna förbjudit den att komma med "fel" slutsats. Den får uttryckligen inte komma fram till att sexköpslagen är skadlig och bör avskaffas.
Värt att notera i sammanhanget är att det i socialstyrelsens senaste rapport i ämnet, Kännedom om prostitution 2007, framkommer att andelen hallickar tycks ha ökat sedan sexköpslagen trädde i kraft. Det tyder på att även andelen traffickingoffer i sexbranschen har ökat sedan sexköpslagens införande. Man konstaterar också att det inte finns några som helst belägg för att prostitution i sig har minskat.
I sin debattartikel blandar Lise Hjemgaard-Svensson och Magdalena Andersson hela tiden ihop trafficking och prostitution, men den beskrivningen täcker bara en bråkdel av hela sanningen. Om de tror man stoppar trafficking genom köpförbud, varför vill de då inte också straffa människor som betalar för restaurangbesök, betalar för att bygga hus eller skänker pengar till tiggare? Det är nämligen i de sektorerna som tre fjärdedelar av de som utsätts för trafficking i Europa hamnar.
Som göteborgsforskaren Susanne Dodillet visat står lösningen på trafficking att finna i öppna gränser och ekonomisk utveckling i ursprungsländerna. Så länge kvinnor och män inte ser någon framtid i sina hemländer kommer de att söka sig en bättre framtid även om de vet att de riskerar att bli utnyttjade. Till exempel så vet båtflyktingarna mycket väl att det är bokstavligen livsfarligt att resa illegalt över Medelhavet, men de är beredda att riskera det ändå för att fly misären hemma. Trafficking drivs knappast alls av efterfrågan på sexuella tjänster, desto mer av efterfrågan på en chans till ett bättre liv hos de som flyttar från sina hemländer. Ju mer vi tvingar prostitutionen under jorden, desto sämre villkor får dess utövare. Ju högre murar vi bygger, desto större vinster kommer människohandlare och människosmugglare att göra."

5 kommentarer:

Per Hagwall sa...

Jag upptäckte att Ö-P har en märklig länkningspolicy. Det ligger en ny artikel på sidan som anges i länken. Dock har jag hittat vår artikel här, det ser ut som en permalänk. Tyvärr går det inte att hitta artikeln vi svarade på eftersom den är över en vecka gammal.

Hanna Wagenius sa...

Tack för påpekandet! Nu ska länken fungera!

Per Hagwall sa...

Ok. Om någon är intresserad att läsa vad vi svarade på har jag en kopia sparad.

jake sa...

Spot on!

Anonym sa...

Du ser ju ut till att vara en riktigt kåt liten slyna, så mitt förslag är följande; Om vi träffas och jag får sätta på dig i alla dina hål så lovar jag att rösta på C i nästa val. Jag kan också ta med några polare som du kan övertala att rösta på C. Vad säger du, snäckan?