söndag, mars 21, 2010

Räkna med Centerpartiet

Just nu pågår distriktsstämman för Centerpartiet i Jämtlands län. Det kanske låter som en torr tillställning, men så är naturligtvis inte fallet. Tvärt om - hur klämkäckt det än låter så är det faktiskt inspirerande, roligt och informativt!

Andreas Carlgren höll nyss ett föredrag om vad regeringen faktiskt gjort under mandatperioden - och damn, det är mycket. Inte minst på miljöområdet. Maria Wetterstrand talade om ett "miljöbilsgenombrott" under förra mandatperioden - då var de ungefär 23 000. Idag, efter Alliansens miljöbilsavdrag är de tolv gånger så många. Ja, idag rullar 277 000 miljöbilar på vägarna. Vi satsar fem miljarder mer under denna mandatperiod på miljön än vad sossarna gjorde. Vindkraften har tredubblats, och med de ytterligare satsningar som kommer blir det troligen en fyrdubbling innan bokslutet skrivs. För första gången på väldigt, väldigt länge ökar också torsken i Östersjön.

Vi har med andra ord gjort ett bra jobb. Men vi har varit för dåliga på att prata om det - och vi har inte kommit igång med att säga vad vi vill.

En av deltagarna läste upp ett 103 år gammalt brev ställt från en kommunalnämnd till länsstyrelsen i vilken man anhöll om att de skulle skicka en läkare till ett i difteri sjukt barn. Än idag är det allt för byråkratiskt, även om Alliansen har öppnat upp mycket. Inte minst Centerpartiet är dock drivande för att verkligen göra det möjligt för fler att driva företag inom vården - för ett friare företagande, för att ge kvinnor möjligheter att driva företag, för att förbättra arbetsmiljön och för att servicen till patienterna ska bli bättre. Det blir den nämligen när patienterna själva får välja vem som ska utföra deras vård.

Över huvud taget talas det mycket om frihetsreformer. Jo, integritetsfrågorna ligger som en hämsko över den gångna mandatperioden, men i stort sagt allt annat har friheten ökat. Lägre skatter gör människor mindre beroende av staten. Apoteksreformen gör det möjligt att behandla huvudvärken som kommer en söndagseftermiddag. Staten kommer, när energiuppgörelsen går igenom, att fråntas allt ekonomiskt ansvar för kärnkraften.

Visst finns mycket kvar. Men det finns också ett jäkla engagemang inom Centerpartiet att göra något. Räkna med det.

6 kommentarer:

Robert sa...

Jag önskar jag kunde säga det. Men jag räknar inte med alliansen längre. Inte efter alla nonchalanta utspel mot grundläggande mänskliga rättigheter.

Jag var nära att lägga min röst på centern (Federley eller på dig Hanna), men jag kan inte bidra till att legitimera något av dessa allianspartier. De måste lära sig av en valförlust, något annat biter uppenbarligen inte. För mig blir det PP, ett parti som står upp för den personliga integriteten.

Dock en stor cred till dig Hanna för ditt arbete för friheten. Hoppas du kan vara med att förändra inifrån!

Mikael Hedberg sa...

Jag ser inte friheten. Tusen spänn mer i plånboken och alvedon på Ica i ena vågskålen; FRA och hur många andra galenskaper som helst i andra? Det väger över åt fel håll. Friheten har långt ifrån ökat under mandatperioden.

Robert sa...

Jag säger som en annan debattör. Avskaffa de integritetskränkande lagarna, och ge mig sedan en blankett för fyllnadsinbetalning av skatteavdragen. Den extra tusenlappen i månaden väger fjäderlätt jämfört med att montera ner rättssäkerheten och den personliga integriteten för oss, våra barn, och barnbarn...

En känsla bara: nu tror jag många engagerade väljare är fly förbannade på alliansen. Man har svikit sin värdegrund, och riskerar att förlora sina mest trogna kärnväljare föröverskådlig tid.

Adrian sa...

Jag får be om ursäkt, men när jag läser Centerpartiets dokument om miljöarbete på er hemsida så ser det inte alls ut att vara baserat på liberala värderingar. (Miljöbilspremier, skattedifferentiering, utsläppskvoter.) Det är ytterst en besvikelse att inget parti inser att en stärkt äganderätt är ett medel för minskad miljöförstöring.

Hanna Wagenius sa...

Robert; Jag har förståelse för din inställning. Och får man vara lite informell, så skulle det bannemej vara bra om Reinfeldt fick lära sig att.. eh, visa ödmjukhet mot några riksdagspirater.

Tror dock inte att det vore det minsta bättre om vi haft/får en S-regering. Tvärt om.

Mikael; Tänk dig då hur det varit med vänsterkartellen. Jag säger inte att det totalt sett blivit bättre under Alliansens mandatperiod, men på vissa områden har det i alla fall blivit det.

Adrian; Bah, vår hemsida är ju inte direkt komplett.. Tro mig, C driver definitivt en starkare äganderätt, och det inte bara som en miljöfråga.

Daniel Olofsson sa...

Jag måste tyvärr instämma med Robert här, jag gillar verkligen dig Hanna och jag skulle gärna vilja rösta på dig. Men jag kan inte stödja alliansen efter allt de har gjort. När det verkar sakna all respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar, så går det bara inte. Toppar man det sedan med stjärnskotten Ask och Carlgren på ministerposter så blir det verkligen ohållbart.

Så just nu vet jag inte vad jag ska rösta på. Ett alternativ är miljöpartiet, men de har ärligt talat en del skumma idéer (även om de har mer respekt för integriteten än vad de låtsasliberala partierna i regeringen har) och dessutom polare de ju med S och V som hyser stjärnskotten Sahlin Ohly och Bodström. Så det känns inte heller bra.

Kvarstår gör då PP som i mångt och mycket är ett pajasparti, men i de frågar som de tar ställning i så står de på sig och jag vågar lita på att de inte skulle vika sig. Vilket låtsasliberalerna har gjort alldeles för många gånger nu.

Enklast vore kanske att röstskolka, då slipper jag rösta på något uselt alternativ. Men då får jag istället stå i skamvrån när Sd kommer in i riksdagen.

Får man säga upp sitt medborgarskap i protest kanske?