fredag, mars 12, 2010

Företagande måste bli normalt

Nicke Grundberg, ordförande för SSCO, skriver idag på SvD:s Brännpunkt att högskolor och universitet måste lära studenterna att fakturera. Han har helt rätt i att dagens generation studenter skulle kunna bli framtidens framgångsrika företagare. Problemet ligger naturligtvis i att många inte ser företagande som ett alternativ.

När jag gick i gymnasiet fick alla skriva CV:n. Bara de som gick ekonomiprogrammet fick möjligheten att driva ett UF-företag. Under förra terminen ingick lite företagsekonomi i juristprogrammet. Det var något fullständigt främmande för de flesta av oss - vaddå dubbel bokföring? T-konton, debet och kredit snurrade till det rejält. Det släppte naturligtvis efter ett tag, men det som fascinerar mig mest är att jag aldrig tidigare i mitt liv kommit i kontakt med det. Inte heller min lillebror, som faktiskt driver ett UF-företag med sina kompisar som projektarbete, har fått någon undervisning i bokföring. Kanske finns det en pedagogisk tanke bakom, men det tråkiga är ju att han istället för att få lära sig från någon som har stenkoll fick hjälp av mig.

Det är faktiskt väldigt sent att lära ut företagande först på högskolenivå. Om företagande ska bli normalt (och det behöver det bli) måste det finnas med tidigare. Grunderna borde man faktiskt få lära sig redan på högstadiet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

På affärsjuristprogrammet lär de väl studera företagsekonomi. Jag har också läst jur.kand-programmet. Det är ju en av de mest antikverade utbildningarna som finns här i landet. Kursplanen cementerades väl för minst 30 år sedan och betygssystemet måste väl ha 50 år på nacken. Jag håller med om att man borde studera ekonomi på juristprogrammet. I vart fall ha möjlighet att välja profilinriktningar. Om man ska arbeta med affärsjuridik är det viktigt att ha viss koll på ekonomi. I andra länder finns det givetvis integrerat i utbildningen. Inte i Sverige dock där juristprogrammet utformades någon gång för länge sedan och inte kan förändras...

Magnus Persson sa...

Inte nog med det - man behöver inte nödvändigtvis bli företagare för att ha nytta av att kunna bokföring. Om man kan bokföring, och så lite som visar sig i en förening, kan man mer eller mindre räkna med att bli kassör. Vare sig man vill eller inte...

Anonym sa...

Håller verkligen med om att unga borde slussas ut det egna företagstänket redan i tonåren - SVerige behöver entreprenörer! Massa tänkvärda inlägg om detta och om ungas otroliga potential idag finns att läsa på http://www.generationen.se/bevisen
gå in och kolla!

Ola Berg sa...

@Magnus: Då låter det mer som om man har nytta av att INTE kunna bokföring.

@Hanna: En kompis till mig talar sig varm för att företagande bör vara ramberättelsen i matematikböckerna på lågstadiet.

Lisa och Achmed får plocka äpplen hos Lisas mormor. Äpplena säljer de för två kronor styck. Hur mycket tjänar de om de säljer 7 äpplen?

Karl Malmqvist sa...

Aah! Inte bokföring! Det är ju djävluens verk?!

Bättre då att avskaffa alla skatter så att behovet av att bokföra minskar drastiskt. ;)

Magnus Persson sa...

Ola: Nä, jag är inte bitter!

Caspian Rehbinder sa...

Jag skriver om detta på min blogg, länkar till dig, och utvecklar med mina tankar. Läs gärna!
Juridik i skolan

Julie Tran sa...

Jag har gatt och tankt pa samma sak väldigt valdigt lange nu... glad att du tog upp det...!