tisdag, juni 16, 2009

Underlig (s)yn på resursslöseri

Major/Minister/Magister Björklunds förslag om en förändrad skollag kan man tycka mycket om. Den är långt från den flexibla skola som CUF förespråkar, men något annat kan man kanske inte förvänta sig.

Något som jag tycker det är underligt att man slår ner på, däremot, är att man hugger så mot det faktum att man inte ska få läsa upp godkända betyg på Komvux. Att tenta upp dem går faktiskt fortsatt bra. Vänsterkartellen ropar dock om vansinne, resursslöseri och den svenska modellens död. Det är buhuhu om stackars skoltrötta elever som inte fått tillräckligt bra betyg på gymnasiet.

Det här måste vi ju ta och bena lite i. Vad menar man egentligen? Har svenska ungdomar helt förlorat förmågan att ta ansvar och skaffa sig en utbildning, och i så fall varför? Kraven på elever har ju faktiskt inte höjts de senaste åren, snarare tvärt om. Tycker man ändå att kraven är för höga för att eleverna rimligtvis ska klara av dem och få det betyg de därmed förtjänar? Eller menar man att eleverna är för korkade för att nå upp till läroplanens mål, om dessa i och för sig är rimliga? Varför ska skattebetalarna behöva betala pengar för att dubbelutbilda gymnasieeleverna? Är det inte det resursslöseriet vi borde prata om?

(Och borde inte sossarna ha bättre vett än att ljuga om sådant som går att kontrollera?)

Vi har idag en skola där alldeles, alldeles för få går ut med godkända betyg. Vi har en skola som pressar alla elever genom samma mall. Vi har en skola som inte fungerar. Vad gör Björklund åt det? Han lägger till ett extraår istället för att individanpassa skolan. Det är där som kritikerstormen borde finnas.

2 kommentarer:

kouya sa...

Kan faktist inte hålla med dig till 100 där Hanna. Man bör kunna få hjälp med att läsa upp betygen igen, det behöver inte alltid vara så att folk inte tar ansvar. En förälder kanske går bort eller att man kanske får andra problem, jag tycker helt klart å tydligt att man skall ta så mycket ansvar själv, men möjligheten till hjälp att läsa upp betyg bör finnas IMO :P:P men jag tycker du har helt rätt med individ anpassa skolan. Dock är ju "elit" klasserna ett steg i rätt riktning.

Daniel sa...

Pröjsar du?