söndag, juni 28, 2009

Skiten sprider sig

Danmark kan få en sexköpslag, rapporterar DN idag. Enligt sociologen Claus Lautrup är det välutbildade kvinnor utan egen erfarenhet av sexbranschen som driver på i den riktningen, eftersom det ses som en könsfråga.

Inte helt olikt hur den svenska debatten ser ut, med andra ord. När sexarbetarna själva uttalar sig, blir de ignorerade (eller har ni sett någon svara på Liw Enqvists artikel på Newsmill?), eller så tystnar de så småningom.

Det bara rapas upp samma upprepade lögner; sexköpslagen minskar efterfrågan, sexköpslagen minskar trafficking, det ska inte vara okej att köpa en annan människas kropp (därför att kvinnans hela väsen sitter i hennes kön, det fick vi lära oss i bibelskolan!), utan lagen är vi ojämställda, och är det inte så att lagen förbättrar något ska vi ha den i alla fall, för någon anständighet måste vi ju ha i samhället!

Man skiter fullständigt i att en sexköpslag tvingar sexsäljare under jord och gör det svårare att nå dem, man skiter i att den förändrar kundunderlaget och leder till att riskerna blir större, man skiter i att den stigmatiserar. Man sitter fast i någon föreställning om att män knullar en hora innan han går in på ett styrelsemöte och sedan inte kan respektera andra kvinnor i styrelsen. (Ja, det argumentet förde i alla fall Folkpartiets Erik Ullenhag fram i debatten på Liberala Gruppen den 11 juni.)
Personligen tycker jag väl att det är ett jävla i-landsproblem, om det alls skulle existera ett problem. Att någon skulle se ner på kvinnor generellt för att man köpt sex en gång känns inte så jäkla kausalt. Att sexköpare alls ser ner på sexsäljarna är heller inte givet - visst finns det sådana exempel, men det var ju också just dessa som sexsäljarna kunde välja bort innan sexköpslagen.

Men det skiter visst de så kallade feministerna i. Vem bryr sig om kvinnors utsatta situation när man kan driva en könspolitisk fråga?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Den pågående utredningen av lagen måste visa på de negativa sidorna med lagen. Men kommer den att göra det? Knappast. Utredningen är ett beställningsjobb av politikerna... Sverige är ett land där sanningen absolut inte får komma fram i känsliga frågor. Inte till något pris. Bedrövligt.

kouya sa...

En liten morallag sådär, ogillas med tanke på att folk ska fan få göra vad dom vill med sina kroppar så länge det inte skadar någon annan. Ett sexköp är väl ändå som att gå till massören, bara att det är andra delar på kroppen som masseras. Har ingen personlig erfarenhet av detta dock.

Anonym sa...

På tal om massör är det lite lustigt när man tänker på det fall nyligen där två poliser gick under cover på ett antal massagesalonger där de erbjöds "extra genital behandling" eller vad det nu kallades. Om nu prostitution är dåligt för kvinnornas skull, var det alltså poliserna som utnyttjade massöserna... Fast man kan ju komma runt denna paradox genom att kalla det koppleri i detta fall.

I övrigt: Bra jobbat i denna fråga Hanna, både på bloggen och i media. Jag tror ärligt att det hänger på kvinnliga debattörer (och inte minst kvinnliga och manliga sexarbetare) att vända skutan eftersom det verkar underförstått att män enbart kan ha ett intresse i frågan för att de själva vill köpa sex. Det är ful argumentation men tyvärr effektivt.

Selma sa...

Det kanske är så att de där välutbildade karriärkvinnor känner sig hotade för att de satsar så mycket på karriären så de inte har tid med något sexliv. Då ska ingen annan ha det heller!

Anonym sa...

Underbart att läsa.Då slipper vi kanske så många nerdgrogade horor som haft oturen att träffa samhällets botten och som sista utväg sålt sin kropp för sex.Före dett sexkund som såg en mycket ledsam värld.

Orwell sa...

Lite sent men nu har det även spridit sig till Norrland (där Marxismen som bekant alltid haft ett starkt fäste):

Sexköpslagen bör skärpas - inte avskaffas

Prostitution är en del av det sexualiserade våldet och ett uttryck för de ojämlika maktförhållandena mellan kvinnor och män.
Det är ett brott mot de grundläggande mänskliga rättigheterna

Vi uppmanar Centerns ungdomsförbund att följa forskning och de myndigheter som arbetar mot prostitution,
innan man går ut med sådana usla förslag. Vill Centerpartiet inte ha ett jämställt samhälle?

S-kvinnor Norrbotten, 07 juli 2009
http://www.nsd.se/opinion/debatt/artikel.aspx?ArticleId=4734053

John sa...

Sexköpslagen är fullständigt värdelös, istället för att som förr, då socialarbetare kunde kommunicera med och nå ut till den stora grupp gatuprostituerade som förut gick att finna i princip i alla svenska städer, så flyttar verksamheten till slutna klubbar (läs bordeller alt. solarier och massageinstitut) och till internet. Inte sällan bedrivs klubbarna av kriminella rörelser, och eftersom så få prostituerade har tillgång till den kunskap och de verktyg som behövs för att marknadsföra sig på nätet, skapades istället ett utrymme för näthallicken...

Gräv ner det så det inte syns, samma sköna logik som alltid, för syns det inte, ja, då finns det inte...

I många år har de röda lamporna lyst på gatorna bland annat i stadsdelen Vesterbro i København, og i Dronningens By kan til og med en "Luder" gå på krogen och bli respekterad som den människa hun er innan hun skal på arbejd!!

...
John.

Orwell sa...

Om man läser vad det står i danska tidningar så är segern för svensk lobbyn inte alls så solklar, dessutom pratas det ju om att också förbjuda försäljning

"De Radikale, SF og Enhedslisten er imidlertid ved at være klar til at gennemføre forslag, der gør det ulovligt både at købe sex hos en prostitueret og at arbejde som prostitueret."
http://www.berlingske.dk/article/20090704/thomaslarsen/707040064/

http://avisen.dk/radikale-uenige-om-koebesex_109819.aspx

Vidare har svenska tidningar "glömt" rapportera att Taiwan är i färd med att avkriminalisera
http://www.taipeitimes.com/News/taiwan/archives/2009/07/10/2003448261

Orwell sa...

Danska Sossarna hade kongress i Helgen...

http://www.berlingske.dk/article/20090926/politik/709260054/

läsvärd kommentar:
http://www.berlingske.dk/article/20090925/kommentarer/90925159/

Orwell sa...

Sprider sig är verkligen rätta ordet, Skottland nästa?
artikel från förra veckan:
"Plans are afoot to make it a crime to buy sex in Scotland"
http://www.heraldscotland.com/comment/guest-commentary/should-prostitution-be-given-the-red-light-1.920882

inte svårt att lista ut var de ideerna kommer från
http://www.dailyrecord.co.uk/news/editors-choice/2008/03/13/scotland-s-sex-trade-fight-looks-to-success-of-swedish-model-86908-20349217/