onsdag, juni 24, 2009

GB, GB...

GB Gräddglass hemsida har fått sin stund i rampljuset idag. Anledningen är att de i sina användarvillkor förbjudit länkande TILL hemsidan. De borde dock lära sig lite om Internet. Länkar är allt. Jag undrar bara lite; varför finns inte den skrivningen med bland hem-hemsidans juridiska villkor?

Nåja, jag upptäckte något annat intressant. Smaka på det här:

"Varumärken

Alla varumärken som visas på hemsidan ägs av eller är licensierade av Unilever Sverige AB eller något närstående bolag. Detta inbegriper, utan undantag, namnet "GB Glace" med logotyp, och dess samtliga förekommande produktnamn. Det är därför strängt förbjudet att använda något av varumärkena från hemsidan utan särskilt tillstånd."

Jag menar, har de ens läst varumärkeslagen? Antagligen inte. Så här lyder inledningen av § 4:

"Rätten till ett varukännetecken enligt 1-3 §§ innebär, att annan än innehavaren inte får i näringsverksamhet använda ett därmed förväxlingsbart kännetecken för sina varor, vare sig på varan eller dess förpackning, i reklam eller affärshandling eller på annat sätt, däri inbegripet också muntlig användning." [Min kursivering]

Det är alltså fritt fram för mig, som ju inte bedriver näringsverksamhet på den här bloggen, att lägga ut GB:s varumärke i opinionsbildande syfte. Faktum är att ordet "GB" i sig är ett varumärke, utan att det ens behöver skrivas med en font som gör att det ser ut som på loggan - skulle det vara "strängt förbjudet" att använda det? I beg to differ. Här lär det snarare handla om att bolaget försöker skrämmas lite.

Men nog är det paradoxalt. Hur mycket tror ni att GB lägger på reklam varje år? Antagligen mer än vad de lägger på juristerna, i alla fall. De kanske borde slänga iväg någon hundring på att undersöka hur det här marknadsföringsförbudet de försöker belägga vanliga människor med kostar dem, egentligen.

7 kommentarer:

Basse sa...

Det måste vara jobbigt att behöva skriva en uppsats om allt dumt. Får du inte ont i fingrarna?

Ola Berg sa...

Eller ont i hjärnan av att sätta sig in i andra människors tankevurpor.

Martin a.k.a NPC]Otyg sa...

"Jag undrar bara lite; varför finns inte den skrivningen med bland hem-hemsidans juridiska villkor?"

Ställde mig själv den frågan och började luska lite, sidan det är "förbjudet" att länka till är _inte_ www.gb.se utan gbgraddglass (utesluter www. före och .se efter så att det inte blir en olaglig länkning av det hela ;)).

Hursomhelst så känns det extremt, och antagligen är det ett syftningsfel i "licenstexten".

blubb sa...

Det är inte bara privata aktörer som är ute och snurrar om länkning. 30+ postade den här godingen om allas vårt EU:s portalsida europa.eu http://trettioplus.blogspot.com/2009/06/eu-vart-balverk-mot-mansklighetens.html

Anonym sa...

Man skall inte känna sig säker. Unilever kan mycket väl processa och räkna med att en korrumperad domare hittar på egna lagar som i TPB-målet.

Jonas sa...

Fuck GB-glass, SIA all the way, baby yeah!

Suzan sa...

tur att man kör GI o inte glassar då ;)