torsdag, maj 29, 2008

Vad sägs om att helt enkelt slopa moraliserandet?

Idag på SvD Brännpunkt skriver läkarna Karin Boyer och Kaj Wedenberg om en skrämmande tendens i dagens samhälle; vi har en hög förekomst av både aborter och könssjukdomar. För att förändra detta föreslår de en ny sexualmoral.

"Fri kärlek under större ansvar! Friheten är att man får älska den man älskar så gott man kan, men att man respekterar ett nej. Ansvaret är att man skyddar sig och sin partner mot oönskad graviditet och sexuellt överförda sjukdomar, STI."

Problemet är ju att det i det snaraste är den sexualmoral som råder i Sverige. Jag hör sällan om någon som smittat ner någon bara för att jävlas. Vi måste istället fråga oss varför undomar inte använder kondom trots att de konstant blir uppmanade att göra det.

Jag tror inte sexualmoralen har med saken att göra. Snarare är det sexualmoralismens konsekvenser vi ser.

Det är bara att erkänna, sex är fortfarande, år 2008, något smutsigt och förbjudet som ska hållas hemligt. Med den synen, vem vågar gå och slänga upp ett paket profil på rullbandet nere på ICA? Jag har då aldrig sett någon göra det. Att pallra sig till ungdomsmottagningen för att få tag på kondomer är för övrigt ungefär lika lätt som att få en tid för höftledsoperation inom en vecka, eftersom dessa mottagningar av någon anledning bara verkar vara öppna när folk är i skolan, om de nu över huvud taget är öppna. Den vägen är rätt rejält igenbommad.

För att råda bot på det hela måste vi bli av med moralismen och göra det lika accepterat att ha sex som att käka godis. Först då kommer kondompaketet att hamna på rullbandet bakom dumlepåsen.

6 kommentarer:

Johanna Sjödin sa...

Här i Sundsvall har ungdomsmottagningen stängt så gott som hela sommaren vilket kan tyckas komiskt medtanke på att oskyddat sex under festivaler är ett vanligt förekommande problem. RFSL brukar dela ut kondomer på de festivaler jag har besökt och det är bra. För den som tycker det är pinsamt att köpa kondomer rekommenderar jag Internet.

Anonym sa...

Men snälla.. gå till apoteket och köp ett paket bara? Det är ju bara strunta i ungdomsmotagningen.

Hanna Wagenius sa...

Johanna: Problemet med att handla på internet är betalningen. "Mamma, får jag låna ditt mastercard?" "Vad ska du med det till?!" "... Köpa kondomer."

Anonym 10:41: Apoteket är ungefär lika roligt som ICA-butiken i det här hänseendet.

Elin Frid sa...

Kan det ha något att göra med den ständiga avdramatiseringen av aborter? En graviditet anses idag inte vara ett speciellt stort problem, man plockar helt enkelt bara bort den. Missuppfattningarna kring ingreppet verkar vara utbredda.

Hanna Wagenius sa...

Elin, jag betvivlar starkt att de som genomgår en abort ser det som en odramatisk bortplockning - snarare verkar det vara människor som pratar om människor som genomgår abort som tror att de har den synen.

Hanna sa...

Tyvärr är det faktiskt inte helt ovanligt att de kvinnor som man möter som gör abort faktiskt inte alls tar det på allvar. Många funderar på det ordentligt innan. Men många gör det absolut inte alls, för att det rör upp för mycket ångestkänslor. Tro mej, jag träffar dem varje dag.