tisdag, maj 27, 2008

Rättssamhället ska upprätthållas

Det har kommit ett par krisrapporter om åklagarmyndigheten den senaste tiden. Idag meddelar Reinfeldt att den ska få tillräckligt med resurser för att klara de krav som ställs på den. Uttalandet är ett tecken på att vi kanske har en statsminister med insikt om statens kärnuppgifter i alla fall.

En fungerande åklagarmyndighet är nämligen nödvändigt i ett rättssamhälle. Dels utgör den grundbulten för att rättsskyddet upprätthålls, men den är också nödvändig ur rättssäkerhetssynpunkt. En åtalad ska inte behöva vänta hur länge som helst på att bli ställd inför rätta, coh åklagarnas situation är naturligtvis avgörande för detta.

Bra handlingskraft från regeringens sida! Frågan är dock hur mycket arbete som måste utföras med själva åklagarmyndigheten..

2 kommentarer:

Pop sa...

Självklart ska åklagarmyndigheten ha pengar så att det räcker, men anledningen till att de behöver mer pengar är att brottsligheten ökat 6% mellan 2006 och 2007. Vore det inte bättre att satsa pengar på att förhindra brott. Nu menar jag inte mer poliser och övervakning utan fler fritidsgårdar och ett bättre socialt skyddsnät. För någon som blivit mördad är det redan försent.

Hanna Wagenius sa...

Att man begår brott bottnar i brist på respekt för andra människors rättigheter, inte på att fritidsgården är stängd. Det är inte förvånande om brottsligheten går upp - staten resperkterar ju inte människors rättigheter, varför skulle människorna själva göra det?