lördag, maj 17, 2008

Rapport från insidan

Idag har min lillebror Filip konfirmerats. Det var på det hela taget en intressant upplevelse.

Förutom den där panikkänslan av att shit, folk tror verkligen på gud, så upptäckte jag något lite småskrämmande i psalm 682. Eller, något och något, hela texten lyder ungefär "icke genom någon människas styrka eller kraft ska det ske, utan genom min Ande, säger Herren". Å andra sidan, det kanske bara ligger i religionens natur att ta sig sådana individfientliga uttryck.

För övrigt har någon typ av miljöengagemang tagit slagit rot i kyrkan. Redovisningen som konfirmanderna företog sig bestod till femtio procent av budskapet att vi måste "ta ansvar för herrens skapelse". Min egen lillebror fick dessutom den tveksamma äran att berätta om "Jesu räknesätt" - ni vet, fem fiskar och nio bröd uttdelat till 5000 människor. Nog för att han skötte själva talandet med bravur, men tack och lov är hans egen kommentar till det hela "wierd".

6 kommentarer:

quo sa...

Hej Hanna. Självklart ligger det i religionens natur att ta sig individfientliga uttryck. Och det är skumt att folk verkligen verkar vara troende lite till mans.

Å andra sidan hajar man ju till ordentligt när man läser din profil och frågar sig om du själv månne tror på astrologi...

Hanna Wagenius sa...

Astrologi? Hur menar du nu?

quo sa...

Tja, om man finner det befogat att upplysa om sitt stjärntecken i samband med en personbeskrivning brukar det hänga ihop med att man tror att astrologi har något väsentligt att tillföra i livet. Naturligtvis får du berätta i din profil att du är skorpion, men bli inte förvånad om nån tror att du menar något med det. Så: tror du på astrologi?

Hanna Wagenius sa...

Åh, det där hänger mer ihop med att jag har en benägenhet att fylla i allt jag kan i olika presentationer. Visst kan det vara kul att läsa om personlighetsdrag för olika stjärntecken och undersöka hur väl de stämmer in på en, men det är verkligen ingenting jag tar på allvar.

quo sa...

Det var betryggande. Jag kanske överreagerar, men jag brukar bli både häpen och irriterad när personer som borde veta bättre ger ett slags indirekt legitimitet åt astrologin genom att ogenerat använda dess begrepp som om de hade något slags upplysande värde. Att du är centerpartist och 19 år är intressanta upgifter, att du är skorpion säger inte ett dyft men många luras att tro det. Men självfallet ska du få presentera dig hur du vill på din egen blogg - och du skriver bra för övrigt, måste jag säga.

Hanna Wagenius sa...

Tja, jag måste ju erkänna att jag tycker att det är ganska harmlöst. I övrigt tackar jag för komplimangen!