måndag, maj 19, 2008

Etanolen bekämpar fattigdomen

Håkan Larsson skriver idag på länstidningens debattsida om etanolen och dess positiva inverkan på människors livssituationer. Här följer ett par godbitar ur texten:

"Bytet från fossilbränslen till förnybara drivmedel är nödvändigt av miljö- och klimatskäl. I den omställningen spelar etanolen en nyckelroll. Att producera etanol och biodiesel kan dessutom bli en väg ut ur fattigdomen för miljoner bönder, inte minst i Afrika."

"Självfallet är det avgörande hur etanolen produceras, energimässigt och socialt. Det exempel som kampanjmakarna gärna använder är amerikansk majsetanol. Eftersom denna etanol ofta produceras med hjälp av kol eller olja är det tveksamt om den har någon positiv miljöeffekt. Däremot minskar etanol från brasilianska sockerrör utsläppen av koldioxid med hela 90 procent"

"Höjda matpriser utmålas inte sällan som en katastrof. I praktiken öppnar bättre priser på livsmedel nya långsiktiga möjligheter.
Äntligen blir det lönsamt för bönder i tredje världen att producera mat när inte EU och USA längre dumpar stora subventionerade matöverskott och förstör deras marknader.
"

Det är sådant här som gör en stolt över att tillhöra centern i Jämtlands län!

1 kommentar:

Håkan Larsson sa...

Hanna! Jag blir glad över vad du skriver.

Håkan