fredag, mars 21, 2008

Tokigheternas tidsålder

Jag har inte bloggat på ett litet tag nu, vilket jag skyller på att jag har pojkvännen uppe på besök. I vilket fall som helst så verkar det vara lite upp-och-ner-vända världen just nu.

I tisdags fanns den här insändaren med i Länstidningen Den påstår att slaveriet, kolonialismen och fattigdomen är exempel på liberalismens brott mot mänskligheten. Tillåt mig att gapskratta!
På något vis är det sorgligt att se hur obildade vissa är i fråga om vad olika ideologier står för. Det är väl lika bra att vi kör en grundläggande grej här; liberalismen står för alla människors lika rättigheter. Visserligen inte de socialistiska rättigheterna klassiskt sett, men av största vikt för var och en som kallar sig liberal är friheten. På så sätt kan varjen slaveri eller kolonialism, per definition, vara liberalt, liksom det, per definition, inte kan finnas liberala diktaturer. Det är inbyggt i ideologin.
Den fattigdom som tråkigt nog fortfarande hemsöker världen är beklaglig, sant, men den är inte heller på något vis liberalismens "fel". Tvärtom är det de länder som har en marknadsekonomi som lyckas minska sin fattigdom mest, medan folket i planekonomiska diktaturer är allt annat än välmående. Allt fler skulle dessutom kunna ta sig ur fattigdom om bara vi i den rika världen slopade våra tullmurar och handelskvoter - det vill säga, ägnar oss åt lite mer liberalism.
(Dessutom får det väl sägas vara lika absurt att säga att liberalismen är orsaken till att människor dör i fattigdom idag som att påstå att de som brandmän inte får ut ur brinnande hus är dödade av brandmännen.)

Vidare har visst sossarna i Jönköping ilsknat till. CUF kommer att ha stämma där och i och med det gå ett första maj-tåg, vilket inte är populärt. Magnus Andersson citerar vad deras distriktsordförande, Peter Persson, säger till Aftonbladet; "Det är ett sätt att bedriva politik på som skapar hätsk stämning, hänsynslös konfrontation och försvårar demokratin".
Ursäkta, försvårar demokratin?! Hätsk stämning? Hänsynslös konfronation? Tänker de slå ner oss?!
Jag blir lite lätt mållös. Det påminner mig om vad Oscar Sundevall sa i Beckman, Ohlson & Can - det tyder på ett allt mindre tolerant samhälle. Klart yttrandefrihet gäller - så länge ingen kan ta illa upp, klart föreningsfrihet råder - så länge alla älskar facket, klart demonstrationsfrihet är bra - så länge alla som demonstrerar första maj är vänster.
Det, Peter Persson, är vad jag skulle kalla för ett hot mot demokratin.

3 kommentarer:

Elin Frid sa...

Jag måste ändå få medge att ett blått första-maj-tåg kan uppfattas som mycket provokativt, speciellt av de som hotas av högerliberaler.

Magnus Persson sa...

Än sen? Jag är ganska säker på att Hanna tycker att röda första maj-tåg är mycket provokativa också. Vilken åsikt räknas mest?

Hanna Wagenius sa...

Elin, jag tycker det är tusan så mycket mer provokativt att en politisk gren får en egen helgdag under vilken de inte tycker att någon annan borde få demonstrera.