tisdag, december 11, 2007

Alkoholattityd

Anitra Steen skriver på DN Debatt idag att polisen är för släpphänt vad det gäller att få fast alkohollangare. Hon påstår att dessa fått en lysande marknad i och med obegränsade införselkvoter (det var då mer än jag visste om att det fanns!). Jag kan personligen försäkra Steen att ungdomar i Sveg, som hon ju tar som exempel, fick tag på sprit innan "[d]en fria rörligheten" slog sina klor i norrlands inland. Där ligger systembolaget pedagogiskt placerat bredvid högstadium och gymnasium.

Steen har förvisso rätt i att polisen borde handla kraftigare mot langning, men att framställa systembolaget som någon typ av moralens väktare i sammanhanget är rent hyckleri. Ungdomar verkar i allmänhet kunna få tag på alkohol lika lätt som cigaretter och snus - så vad är poängen med att ha monopol?

Vad vi är skyldiga våra barn är att uppfostra dem till individer med stark integritetskänsla, så att de har ryggrad nog att säga nej om de skulle känna av grupptrycket, inte att upprätthålla ett hycklande moralväktarsystem som säger åt befolkningen att visst är ni myndiga, men ni vet inte hur mycket alkohol ni kan dricka för det, för det vet bara pappa staten, så det så.
Sen kan ju Steen åtminstone för syns skull göra något åt Svegs-systemets placering.

Inga kommentarer: