tisdag, september 11, 2007

Frihandelsdebatt

Ikväll var det debattema "Free Trade eller Fair Trade?" på Ekonomikum, och jag var givetvis där och tittade. Frihandelsrepresentatnen, Fredrik Segerfeldt från Timbro, skötte sig faktiskt riktigt bra, jag måste säga att Fair Traderepresentanten, Emma Eneborg, också var duktig. Marianne Laantza, nationalekonomen, var lite svårförstådd dock.

Nåja, jag måste påpeka en sak; RÄTTVISEMÄRKT LJUGER I SIN BROSCHYR!!
Jag citerar: "ofta tvingas de [många av världens odlare] sälja sina produkter till priser som understiger produktionskostnaden".
De tvingas inte om de inte lever i diktaturer under vapenhot. Och då är det rent slaveri som är problemet. Jag konfronterade Emma Eneborg om saken och hon erkände att det var kanske lite fel ordval. Jo, jag tackar jag. Populistiskt så det förslår.

Sen satt jag bredvid en uppenbarligt vänstervriden tjej. Hon måste trott att jag var vänster också (Bamse-nyckelbandet kanske?), för när Fredrik Segerfeldt påpekade att Chile tack vare sin globalisering av ekonomin var rikare än Peru så lutade hon sig mot mig och sa " Och så har de de största klasskillnaderna i världen också". Jag frågade om det inte var bättre om några var rika och färre fattiga, än att alla var fattiga.
Nej, det fick jag inget svar på.

2 kommentarer:

Klingen sa...

Jag försår inte varför folk alltid sätter Fair Trade mot Free trade?

Även om prodecenterna inte tvingas sälja sina varor till under produktionskostnaderna så kanske de inte får dem sålda...men måste säga att chansen att de får sälja varorna till med vinst ökar vid en Free trade. Alltså är Free=Fair. Men fram tills att vi har ett öppet och transparant handelssystem utan tullar och andra hinder anser jag att Rättvisemärkt är en garant för att vi betalar vad varan är värld i alla leden, samt att varan är tillverkad på ett juist sätt!

MissBesserwisser sa...

Faktum är att det var det som var lite roligt, representanten från Rättvisemärkt påpekade med stor tydlighet att de två alternativen inte stod emot varandra. Och det gör de inte heller, så köp du rättvisemärkt. :)