tisdag, september 04, 2007

Innovatör eller entreprenör?

Jag har en liten grej för att läsa Ung Vänsters blogg . Känn din fiende, brukar man ju säga. Nåja, de har uppmärksammat ett blogginlägg skrivet av en Erik Berg som försöker definera skillnaden mellan en innovatör och en entreprenör. Den definitionen är mycket intressant.

"När innovatören frågar sig ”går det att göra?” frågar sig entrepenören istället ”går det att sälja?”"

Vi benar ut det här. Man hävdar alltså att en innovatör uppfinner för uppfinnandets skull, medan en entreprenör uppfinner för att överleva. Och det sistnämnda skulle vara ont.

"När innovatören försöker konstruera en glödlampa som aldrig går sönder, försöker entreprenören konstruera en glödlampa med en planerad brinntid på två år – så att konsumenten måste återvända och handla igen."

... Eller så är det entreprenören som försöker konstruera en glödlampa som aldrig går sönder, eftersom
1) den skulle kunna säljas mycket dyrare
2) det skulle vara en större efterfrågan på den glödlampan.

"När innovatören ser en produkt som kan underlätta människors liv om den får spridning till hela mänskligheten, ser entreprenören en produkt som kan generera en förmögenhet, om den säljs till rätt pris där efterfrågan överstiger utbudet."

Entreprenören måste rimligtvis också se att en produkt har ett värde, annars skulle den inte bli såld.

En entreprenör måste vara en innovatör. Och innovatörer ska inte definieras som en outtömlig, altruistisk, uppfinnande kraft som bara har andras bästa för ögonen. En innovatör är någon som får en idé och omsätter den i praktiken. En entreprenör är något snävare; någon som får en bra idé och omsätter den i praktiken så att den gör nytta.

Inga kommentarer: