måndag, januari 02, 2012

Tobaksförbud?

Det utbröt någon slags "citera Hanna"-trend på fejjan idag. Grunden tycks ligga i att Aftonbladet plockat upp att Axfood kräver lagstiftning mot tobaksexponering i mataffärer.

Personligen tycker jag att det är lite obehagligt. Man gör inget själva, utan kräver att just politikerna ska göra något. Det är liksom nånannanism på en medveten nivå.

Nåja, citatet som florerat, och som i högsta grad är relevant kommer från min och Johannas gamla maktkampblogg och ser ut så här:

Det är en mänsklig rättighet att få ta riktigt korkade beslut. Det går inte att förbjuda idioti med mindre än att man förbjuder själva livet.

Något är bakvänt när vanligt folk inte anses kunna fatta ett eget beslut i frågan om de ska röka eller inte, men definitivt är förmögen att rösta på folk som ska besluta om det istället.


(Om det är lite pinsamt att upptäcka ett grammatiskt fel i det hela nu? Eh, ja. Sorry för det.)

---

Uppdatering: Här finns debattartikeln som ligger till grund för det hela. Inte världens roligaste läsning.

4 kommentarer:

Hans E sa...

Vad hände med nr 7 (Riksbanken) i manifestet http://nyheter24.se/bloggar/maktkampbloggar/hanna-johanna/463441-hanna-johannas-liberala-manifest

Och varför göra bort sig som värsta dårvänstern med 25an om Island och Grekland. Ta bort 25an istället för 7an.

Nils Holmlöv sa...

Nej, det är ingen mänsklig rättighet att få fatta korkade beslut. Tvärtom, på en rad områden låter vi _inte_ folk fatta vilka beslut de vill. Vi låter inte folk åka utan bilbälten, och vi låter inte folk köpa sprit på Systembolaget och vi låter inte folk knarka, dopa sig osv.

Allt vi stoppar i oss är genomreglerat för att det ska vara ofarligt. Det är inte tillåtet att sälja mat eller drycker som innehåller hälsofarliga ämnen, även om producenten informerar om dem. Det är faktiskt till och med förbjudet att sälja opastöriserad mjölk, trots att det är något som människan druckit i tusentals år.

Det bisarra är att det enda undantaget har vi gjort för en produkt som är livsfarlig även när den används precis som producenten avsett.

Anders W Jonsson sa...

Det finns även en annan dimension nämligen att den enes rätt att röka cigarett inte sällan inkräktar på den andres att låta bli. Det berättigar att ex vis kräva rökförbud på balkonger som i Californien eller rökförbud i parker som i NYC.

Anonym sa...

Nils holmlöv!

Det enda som är bisarrt med detta är att man på regeringsnivå tagit ett enhäldigt beslut om att svensken är för enfaldig för att kunna ta ett bra beslut själv. Därför kör man över oss med diverse regelvidriga beslut som tas helt över våra huvuden. Det var många många år sen som svensk demokrati i teorin dog.