tisdag, januari 03, 2012

FRA-lagen är fel i grunden

Dagens bästa krönika stod Emanuel Karlsten för i DN. Temat? Hur Internet används för att befria folket från förtryck i diktaturer - och hur Internet utsätts för allt mer kontroll i redan demokratiska stater.

I Sverige har vi en FRA-lag som gör att staten bereder sig tillgång till all elektronisk kommunikation som passerar gränsen - vilket den absoluta majoriteten av all trafik gör, även om den är inhemsk. I och med den senaste uppgörelsen är det inte längre bara är regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten som ska få beställa uppgifter från FRA. Säpo och Rikskrim ska läggas till listan.

Det förtjänar kritik. Det går emot den grundläggande uppgörelsen som gjordes 2008. Men jag vill höja ett varningens finger.

Det är nämligen inte så att FRA-lagen är acceptabel ens utan att Säpo och Rikskrim har tillgång. Problemet ligger i grund och botten i att vi har en massavlyssning av det svenska folket - man skulle kunna säga att samtliga medborgare betraktas som misstänkta. Konstant.

Ja, det är väl naturligt att den aktuella debatten fokuserar på den aktuella förändringen, men låt oss inte glömma att det är lagen i grunden det är fel på när vi kritiserar den nya uppgörelsen. Riv upp, gör om, gör rätt är fortfarande i allra högsta grad relevant.

(Läs också Mary som bedriver opposition i frågan inom Moderaterna.)

4 kommentarer:

Martin sa...

"Riv upp, gör om, gör rätt". Problemet är att det är försent, närmast tillintetgjort av några karriärister som förvandlade alltsammans till en tom floskel, som du kanske minns btw. 2008 var ett avgörande vägskäl. nu är skiten och infrastrukturen redan uppbyggd, och på plats. M.a.o. är det kört. Officiellt kanske de finns en "stoppknapp" men inte inofficiellt.

Patrik Hedlund sa...

Jag har likt dig Martin svårt att se en väg ut från FRA. Men vägen blir knappast bredare av att man inte pratar om det. Hanna har (som vanligt) rätt. Det är viktigt att inte glömma att FRA är fel redan i grunden.

Man får väl också intrycket av att unga människor är mer emot FRA än äldre människor, vilket ger hopp. De som är unga i dag kommer av förklarliga skäl ta större plats i valet 2014 år. Både som väljare och som politiker.

Anonym sa...

Läs här, prata där. Vafan gör nåt åt eländet istället. Ställ lite högljudda krav. Du har väl ett helt ungdomsförbund i ryggen eller? Utöver CUF så håller väl ungefär hela resten av befolkningen med.

Många inlägg här på bloggen börjar med "felet med...". Det enda felet av relevans är att makten förskansats i nån slags politisk syltryggad adel. Det skall opinionbildas och folk ska i det närmaste indoktrineras i sina tyckanden och tänkanden tills det passar politikerna. Bara en sån sak som en ofrånkomlig partilinje. Varför skall vi som väljare överhuvudtaget bekymra oss med att kryssa i namn på valsedlarna? Partipiskan gör ändå att alla heter samma sak i slutändan. Teater.

Makten måste ju utgå ifrån folket. Allt annat än att som politiker ställa sig upp och kräva en folkomröstning i frågor som denna är inget annat än ett knytnävsslag i nyllet på allt vad demokrati heter. Politikerförakt i all ära men är inte väljarförakt tusen gånger värre? Tänk om vi hade ett system med renodlat personval och lite jävla ansvarsutkrävande. Då skulle lagar som denna inte kunna läggas om hur som helst bara för att "infrastrukturen redan finns på plats"

/En som vill sätta ner foten oftare än vart fjärde år

aktivdemokrat sa...

Till dig som vill ha demokrati mellan valen; Aktiv Demokrati har tillit för medborgarnas samlade intelligens, kompetens och förmåga att vara med och fatta beslut och ta ansvar i frågor som berör dem!