onsdag, mars 21, 2012

I C finns hoppet

Så blev det slutligen tre centerpartistiska riksdagsledamöter, Abir, Fredrick och Rickard, som röstade nej till implementeringen av datalagringsdirektivet. (Ytterligare en, Erik A Eriksson, hade röstat nej om inte hans tåg råkat ut för en grov försening.)

Det ger mig hopp. I mina ögon är det en stor seger. Det är den här dagen som jag förhoppningsvis kommer att se tillbaka på om tjugo år som dagen då det vände och vi började rulla tillbaka övervakningssamhället.

Det kräver dock att det börjar hända lite i de andra partierna också. Man skulle kunna börja med det andra partiet som betecknar sig som liberalt, men förutom uppgivna konstaterandet från LUF har jag inte hört något från Folkpartiets sida.

Sen finns det de inom Moderaterna som kallar sig liberala. MUF gjorde ett försök att få med sig dem, men vann visst heller inget gehör.

Socialdemokraterna vill jag minnas gjorde stor affär av att de minsann var integritetsvänliga i valet - trots att det är de som drivit på för det här direktivet när de satt i regeringsställning. (En regeringsställning som stöddes av MP och V, som man ändå får säga röstade rätt idag.) SSU har jag inte hört något från alls i debatten.

Man kan konstatera att det återstår en hel del jobb - men man kan också konstatera att det finns folk som är villiga att göra det jobbet. I alla fall inom Centerpartiet.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Hur i h-e kan det här vara "dagen då det vände" när i princip hela C röstade för direktivet med någon ultranaiv ursäkt om att försöka bli av med det i framtiden? Om man inte införde direktivet så hade man inte behövt jobba för att bli av med det. Ingen centerpartist i riksdagen kommer jobba för att bli av med det här. Jag trodde C gick till val på just löftet om att inte hålla på med sådana här dumheter. Notan kommer om två år när ni åker ut med buller och bång.

Anonym sa...

Du måste väl hålla modet uppe. Men om två år kommer du att stå där för att försöka vinna röster till Centerpartiet trots detta beslut.

Varför ens ställa upp i val om knapptryckningarna är beslutade i förväg och alla är "tvingade" att trycka på en bestämd knapp. Jag förstår att lön, pension mm är lockande och jobbet är uppenbarligen tämligen enkelt då det inte verkar kräva någon större insats av tankemöda.

Jag lät mig luras av Centerpartiet i EU valet sist, lär inte hända igen. Jag trodde jag röstade på ett parti med övertygelse, i stället är det röstboskap.

ErikH sa...

Kan inte annat än instämma med ovanstående anonyma kommentarer. Att tre eller fyra av alla c-riksdagsledamöter följer stämmobeslutet är faktiskt inte så mycket att yvas över. När kommer nästa partistämma? Brukar stämman få ta ställning till om styrelsen skall beviljas ansvarsfrihet?

Anonym sa...

Tre ledamöter fick alltså godkännande att gå emot den linje resten av riksdagsgruppen, tvärt emot beslut fattat av stämman, följde - och på så sätt kan dessa tre marknadsföra sig som "integritets-medvetna", vilket är bra för deras image och förhoppningsvis färgar av sig på resten av partiet. Det låter inte hoppingivande, utan cyniskt. Och det låter som att Centerpartiet tagit ytterligare ett stort steg mot fullständig irrelevans.

Två partier röstade emot. Men de betraktar du som företrädare för någon tänkt sorts förmyndarstat. Schysst logik.

Anonym sa...

Måste hålla med ErikH och den första Anonym. I mina öron ekar dina ord av förnekelse, likt fördyranden om sin närståendes välvilja från ett misshandelsoffer.

Rikard sa...

"Stor seger"???

Jag beundrar dig för ditt arbete med (bl a) integritetsfrågor, men ovanstående citat är ju ren idioti!

Jag röstade tyvärr på C 2006, mycket på grund av "öppenhetsmanifestet", som inte visade sig värt nånting.

Aldrig igen, jag hoppas centern imploderar!

JohJoh sa...

Jag förstår att du vill tänka positivt och försöka se framåt. Jag beundrar även din kamp. Men att kalla detta en seger är faktiskt rätt löjligt. Det är ett enormt nederlag och det bör kallas vid sitt rätta namn.

Anonym sa...

Vill bara påpeka att viinte har någon riksdagsgrupp som ger "lov" för ledamöter att agera si eller så.

Gruppen hade en majoritet, sedan är det upp till varje enskild ledamot att rösta, så var det i denna och alla andra frågor. Vi trotsade gruppen, vi fick inte lov.

ANNM sa...

Om någon på allvar funderar på att rösta på centern och kryssa någon av de tre ledmöterna i nästa riksdagsval av integritetsskäl, tänk först på att en sådan röst i första hand är en röst på en fortsatt alliansregering. Fundera sedan på ifall socialdemokraterna i en eventuell S/MP/V-regering överhuvudtaget hade kunnat lägga fram en datalagringsproposition, även om de ville. Fundera sedan över vad som är det taktiskt bästa valet.

Fadern sa...

Re: ANNM sa 12:43

Jag funderade och kom fram till att det var precis vad (S) gjorde när de hade (MP) och (V) som stödpartier.
Nu har jag funderat klart och det blir ingen röst på vare sig (S), (MP) eller (V).
Är du ett troll, eller ?

LeoG sa...

Patetiskt Hanna!

Jag fattar att du har för avsikt att göra en politisk karriär inom Centern och det hade varit mycket svårt för dig att komma någon vart om du framhärdat i dina högst befogade anklagelser mot riksdagsgruppens fullständigt horribla hållning i denna fråga. Men inte behöver du väl ljuga som f-n för det. Sådant glömmer inte väljarna i första taget.

Ett liberalt parti som Centern som försökt att profilera sig stenhårt för människors integritet och rätt till privatliv skyddad från stat, polis och näringsliv kan inte få mer än ynka 3 röster åt rätt håll i en så viktig fråga. Det är ju hur bedrövligt som helst!

Federley är redan rökt inom partiet så han hade inget att förlora. Den enda som ska ha viss cred är den nye i sammanhanget, Rickard Nordin, som trots att han suttit mindre än 6 månader i Riksdagen vågade stå upp för sina åsikter.

Men den här omröstningen var redan säkrad för diktaturkramarna från början eftersom M, KD och Sossarna bestämt sig för att tacka ja. Så att säga nej var helt riskfritt.

Annat var det med FRA som verkligen gällde något och då visade ju Annie Lööf och Federley på ett mycket tydligt sett hur pass viktigt de tycker det är med röstboskapets integritet. Karriären går före allt annat. Prostitution kallas det för.

LeoG sa...

Annie Lööf fick 150000 kr/mån i lön när hon vek ner sig för Maude, Pehrson och Reinfeldt så visst kan det löna sig att sälja sig själv och det man tror på.

Det är bara det att man hade lite högre tankar om dig Hanna. I uttalanden i andra frågor så har du alltid framstått som en tvättäkta liberal.

Anonym sa...

Centerpartiet behöver fler friska krafter som Hanna och Fredrick med flera som vågar stå upp för frihetsfrågor mot överstatlighet. Jag tror att trots svenskar och då främst politikers övertro på att staten löser allt är på väg att förändras och då främst genom den yngre generationen. Byt ut alla moralkonservativa betonghäckar mot nya fräscha krafter som ser individens självbestämmande och frihet före överstatlighet och statsmoralism./Peter

Anonym sa...

När en majoritet i Centern röstar uppenbart liberalt så ska jag fundera på om de ska få min röst...

Rikard sa...

"Det ger mig hopp. I mina ögon är det en stor seger. Det är den här dagen som jag förhoppningsvis kommer att se tillbaka på om tjugo år som dagen då det vände och vi började rulla tillbaka övervakningssamhället."

Jag vill inte tro att du är så vansinnigt naiv som ovanstående citat pekar på..... Detta är inte en seger, det är ett totalt nederlag. Endast tre borgerliga riksdagsledamöter vågade rösta nej i en sån här fundamentalt viktig fråga. Övervakningssamhället rullas ut allt snabbare och motståndet är mindre nu än för några år sedan, jämför FRA-debatten. Jag röstade på centern i senaste valet för jag trodde att man skulle våga stå upp i såna här frågor. Valet av Lööf som partiledare ingav också visst hopp. Men nu..... Vad ska en liberal rösta på?

Juristen sa...

Hanna; Heder åt de centerpartister som röstade nej. Men jag kan inte förstå hur du tar detta som ett tecken på "dagen då allt vände". Tvärtom röstade en överväldigande majoritet av dina partikollegor i riksdagen tillsammans med övriga Allianspolitiker samt Socialdemokraterna igenom den mest demokratifientliga lag vi någonsin har upplevt.

Hur man som politiskt engagerad kan leva med denna vetskap är för mig en gåta.