Jag har fått en fråga av Henrik Alexandersson. Han undrar vad som händer om Centerpartiet ändå röstar igenom implementeringen av datalagringsdirektivet, hur länge ska CUF fortsätta att vara just Centerpartiets ungdomsförbund?
Det är en bra fråga, och den förtjänar ett seriöst och genomtänkt svar.
Om man utgår från att CUF:s medlemmar vill fortsätta påverka politiskt finns egentligen bara tre alternativ.
Det första, och som många nog tänker på spontant, är att lämna C-rörelsen och bli fristående.
Det andra, som antagligen ligger nära för Alexandersson själv, är att vi ansluter oss till Piratpartiet istället.
Det tredje är att fortsätta jobba internt inom C.
Jag tycker ärligt talat inte att något av alternativen är idealt. De har alla sina för- och nackdelar. Jag står dock kvar vid den analys jag gjorde redan efter FRA-frågan, nämligen att alternativ tre trots allt är det minst dåliga. Jag har full respekt för att alla inte håller med, men jag kan förklara varför.
Att starta eget är nämligen inte bara lite krångligt när det kommer till näringsverksamhet, det är extremt svårt inom politiken också. Och ärligt talat, de försök som har gjorts till att starta ett liberalt utbrytarparti på senare tid har, ska vi säga, inte varit helt lyckade. Att starta eget är således bara ett alternativ om det enda man verkligen bryr sig om är att inte få skit under naglarna.
Att gå över till Piratpartiet kan se mer lyckat ut ur den aspekten, men ärligt talat verkar partiets storhetstid vara förbi. Visst skrällde man i EP-valet 2009, men i det efterföljande riksdagsvalet 2010 fick man ett marginellt bättre resultat än 2006. Det verkar inte jättetroligt att partiet kommer få tillräckligt med draghjälp av att EP-valet ligger bara månader före riksdagsvalet 2014. Man kan göra en annan bedömning, men det här är min.
Återstår då att fortsätta inom C. Jag vill inte säga att det är problemfritt, för det är det inte. Det är mycket jobb kvar att göra innan partiet är som jag vill ha det. Men det verkar ju dumt att överge det enda borgerliga riksdagsparti med företrädare som över huvud taget medger att det är tråkigt att införa direktivet och ställa sig utanför.
En sak hoppas jag dock blev tydligt redan i och med vår debattartikel i Expressen: Inte en enda C-ledamot som röstar ja till implementeringen i riksdagen kommer att mottaga det minsta stöd från ungdomsförbundet i nästa val. Implementeringen ligger på riksdagens bord sedan drygt ett år, och det är varje enskild riksdagsledamots ansvar att trycka på nej-knappen den 21 mars.
tisdag, mars 13, 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
14 kommentarer:
Sen finns det dom som stolt röstar på det parti som har bäst politik även om partiet riskerar att komma under 4%-spärren. De står rakryggat upp för ideologier. De andra vet jag inte bad jag ska kalla dom... borgliga eller sorgliga?
Tyvärr måste jag uttrycka att jag anser att din position i denna fråga är ryggradslös. Du är ledande företrädare för ett parti som kommer att gå till historien pga att man medverkade till att avskaffa den fria demokratin i Sverige. Allt för att tillfredsställa upphovsrättslobbyns profitintresse. Skulle ditt resonemang vara detsamma om Centern deltog i ett beslut att internera eller sätta spårsändare på alla med utländskt ursprung?
Angående debattartikeln: Det står "CUF och Centerstudenter kommer inte att stödja sådana kandidater i nästkommande val". Om vi leker med tanken att centerpartiets riksdagslistor 2014 utformas så att de högsta platserna till största delen befolkas av nuvarande riksdagsledamöter, och ingen av dem röstar nej till Sveriges implementation av datalagringsdirektivet, kommer CUF och Centerstudenterna då inte att kampanja överhuvudtaget för Centerpartiet i riksdagsvalet? Eller kommer de att kampanja för partiet ändå, men lyfta fram andra kandidater som är placerade långt ner på listorna och förmodligen har väldigt liten chans att bli invalda?
Om det är det första alternativet så är det utmärkt och ett mycket starkt ställningstagande. Om det är det andra så verkar det närmast meningslöst.
Jag har inte gett upp hoppet om Liberaldemokraterna. Det verkar gå långsamt framåt, men jag tror fortfarande det finns en chans för dem. Till skillnad från Klassiskt Liberala Partiet (som jag röstar på) så tror jag LD faktiskt har en chans att komma in i riksdagen, så småningomen. I så fall mer eller mindre förväntar jag mig att liberaler från andra partier kommer över sina partier och joina LD.
"Inte en enda C-ledamot som röstar ja till implementeringen i riksdagen kommer att mottaga det minsta stöd från ungdomsförbundet i nästa val"
Bra, (kan bli intressant) och åtminstone i nuläget m.a.o. inte partiledaren Annie Lööf heller?
Bra att piratpartiet är med som alternativ :-)
Jag tror att EU-valet kan bli en verklig och nyttig konfrontation mellan de frihetliga och de i princip kadaverkonservativa som dominerar nuvarande regering.
Misstron mot EU och dess byråkrati ökar och är också bredare. Tidigare EU- och euro-positiva som jag själv är idag mycket mer skeptiska.
Jag vill inte lämna EU, men vill ha en radikal minskning av dess lobbyiststyrda byråkrati.
Piratpartiet har goda chanser att trovärdigt förkroppsliga den skepsisen.
En framgång i EU-valet drar sedan med sig piratpartiet också i riksdagsvalet.
Lakritsbiten; Yepp, det finns de som gör det. Och den strategin har jag utvärderat när jag skriver om förslag ett.
Att bara rösta i vårt demokratiska system är btw överskattat.
Juristen; Jaha. Vad förslår du att man gör rent praktiskt för att stoppa utvecklingen, då?
Min strategi är som sagt att påverka inifrån. Jag tror fortfarande att det är den som kommer att segra i slutändan, och har inte sett några hållbara argument för andra diton.
ANNM; Exakt hur vi ska jobba rent praktiskt i nästa valrörelse kan jag inte uttala mig om, men det är klart att det beror mycket på vad som faktiskt händer i riksdagen den 21 mars.
Liam; Jag tror inte att LD kommer lyckas. För många interna konvulsioner, för lite folk, och ärligt talat behövs ju inte ytterligare ett parti som kallar sig liberalt att konkurrera om den väljargruppen..
moarity; Mig veterligen sitter Lööf inte i riksdagsgruppen, och hon är inte heller den som förhandlat fram direktivsimplementeringen i regeringen - den har hon fått i knät av förra partiledningen...
jeffer; Vi får se vad som händer i EP-valet, jag gör inte riktigt samma analys som du (av de anledningar jag tog upp i inlägget).
Men när ni skriver att riksdagsledamöter som röstar för datalagringsdirektivet inte kommer att få något stöd av CUF eller Centerstudenterna så måste ni väl ändå ha någon idé om vilken sorts stöd det är ni pratar om? Det är ju ett rätt tomt löfte att säga "Vi kommer att göra X, men vi har inte definierat vad X innebär".
ANNM: Tolkar jag de också som, typ.
apropå yxskaft har Lööf inga egna knän?
@Hanna: Jag noterar att du undvek att besvara min fråga om du skulle föra samma resonemang om Centern beslutade att sätta spårsändare på alla med utländskt ursprung. Ett sådant beslut skulle strida mot grundläggande demokratiska principer samt mot folkrätten. Samma sak gäller för DLD, så jag antar att ditt svar skulle bli Ja?
Hur ska man då göra rent praktiskt frågar du. Är det verkligen så svårt att förstå? För mig skulle det vara helt främmande att kvarstå som medlem i en organisation som bryter mot demokratiska och folkrättsliga principer. Jag skulle med omedelbar verkan lämna en sådan organisation för att sedan bekämpa den. Du verkar dock ha en annan uppfattning eftersom du tycker det är Ok att stanna kvar som medlem. Du är naturligtvis fri att ha den uppfattningen om du fortfarande kan sova gott på natten, men jag kommer aldrig att acceptera din uppfattning i denna fråga. Jag höll dig tidigare högt, ansåg dig som kunnig och engagerad. Nu vet jag inte längre!
ANNM; Klart vi har en idé om vilken sorts stöd vi pratar om! Det kommer inte vara några CUF:are som delar broschyrer för ja-tryckare, exempelvis, men om vi kommer att kampanja för partiet som sådant kommer ju att bero av så mycket mer. Har vi en bra kandidat på C-listan så vore det ju dumt att helt skita i att kampanja för den, right?
Juristen; Om Centerpartiet drev på för att sätta spårsändare enbart på folk med utländskt ursprung så skulle det vara lite av en annan fråga. Här har vi en situation är C åtminstone försökt bekämpa direktivet på EU-nivå, och tack och lov inte driver på för införandet i Sverige. Det blir ju lite av en gradskillnad, håller du inte med?
Men kom igen. Du säger att jag borde lämna partiet. Jaha. Exakt vad blir bättre av det? För att citera mig själv (ursäkta hybrisen): Om alla som värnar integriteten inom borgerligheten lämnar densamma, då kommer inte någon inom borgerligheten heller att värna integriteten. Du skriver att man borde bekämpa organisationer som vill kränka integriteten, men, verkligheten calling; tyvärr bryr sig inte tillräckligt många människor om sin egen integritet för att en sådan kamp utifrån ska kunna bli framgångsrik. Hur skulle man ens driva den? Det suger, men jag kvarstår vid att mitt arbete inifrån kommer att ge resultat i slutändan. Du får själv utvärdera vad ditt eget handlande leder till, men jag har inte sett att någon av alla de som skriker högt i kommentatorsfälten har lyckats med ett endaste dugg hittills - och det måste vara resultaten som räknas, inte vem som har minst skit under naglarna.
Eftersom du pratar om pragmatism och resultat så tror jag att det inte alls vore dumt att låta bli att kampanja för någon viss person på centerpartiets lista ifall de valbara platserna på listan som helhet dominerades av de nuvarande knapptryckarna (om vi antar att den nuvarande riksdagsgruppen röstar ja till implementationen av direktivet). Det är ytterst få som blir invalda på grund av personröster, men samtidigt så räknas en personröst på en av centerpartiets kandidater som en röst på centerpartiet som helhet. Bruttoeffekten att fler av de nuvarande knapptryckarna kommer in i riksdagen.
Att på något sätt kampanja för en viss person på centerpartiets riksdagslistor gynnar alltså främst de centerkandidater som står högst på listorna, inte just den personen. Om det är resultat man bryr sig om så bör man, i en situation där man inte vill ha in toppnamnen på listorna, undvika sådana kampanjer helt och hållet.
Bruttoeffekten BLIR.
@Hanna: Skit under naglarna och skrika i kommentarsfält talar du om. Jag stretar på i min lilla undanskymda blogg. Tillsammans lyckade vi som bloggar i motvind mot Alliansens ständiga strävan att inskränka integriteten att påverka opinionen i FRA-frågan, i Acta-frågan, DLD senarelades av oro för opinionen. Det kan väl sägas att vi inte nådde målet, men vi försökte utan att snegla på egen vinning eller makt. Vad tänker du göra? Stanna kvar i det parti som sviker alla ideal du säger dig stå för? Tja, det är ju så klart enklast att göra så och då har du ju även maktbasen kvar när stormen har lagt sig. Jag röstade borgerligt innan du ens var född, första gången jag röstade var i början av 80-talet. DÅ stod borgerligheten för individens frihet. Idag vet jag inte vad ni står för. Ni säger ett men gör något annat.
Skicka en kommentar