fredag, april 16, 2010

Ungdomar diskrimineras idag - underlätta för oss i sommar!

Magnus Andersson, förbundsordförande för CUF, kräver idag att regeringen snabbutreder en möjlighet för ungdomar att ta sommarjobb utan att behöva drabbas av LAS och kollektivavtal.

Ja, jag skriver drabbas - därför att LAS och kollektivavtal faktiskt inte innebär att ungdomar behandlas lika som alla andra på arbetsmarknaden. Vi får svårare att ta oss in och vi sparkas ut snabbare.

Att, som vänsterpartierna och facken, låtsas om att det inte är en större risk för arbetsgivare att anställa en ungdom leder inte till att ungas problem med att få jobb försvinner - tvärt om.

Vi måste våga titta på det här problemet som det verkligen ser ut. Det är mer riskfyllt att anställa oprövade kort. Om man då håller sig med höga ingångslöner och en överreglerad arbetsmarknad, då gör man det inte direkt attraktivare att våga satsa på någon ny. Idag är en fjärdedel av alla ungdomar arbetslösa. Frågan som bör ställas är alltså: Och vad har vänstern och facken för lösning?

Bloggar: Johan Pettersson, Rickard Nordin, Elias Giertz, Annie Johansson.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Låt mig citera:

"Hanna Löfqvist, administrativ sekreterare Vänsterpartiet

- Vi vill införa "Jobbstart för unga" som ger arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år möjlighet till jobb, utbildning och praktik. Vi vill sjösätta ett tillfälligt program med 10 000 platser för unga arbetslösa som vill komplettera sin gymnasieutbildning. Den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen ska byggas ut med 2 500 platser som riktas till unga upp till 25 år 2010-2011 och 1 250 platser 2012. Vi vill inrätta 2 500 lärlingsplatser - där utbildningen motsvarar yrkeskomvux - men är förlagd i yrkeslivet. Arbetsgivare som anställer en ung långtidsarbetslös ska få göra ett skatteavdrag på två tredjedelar av lönekostnaden, (under maximalt tolv månader)."

Markus "LAKE" Berglund sa...

Är detta ett förslag från Vänsterpartiet?
"Arbetsgivare som anställer en ung långtidsarbetslös ska få göra ett skatteavdrag på två tredjedelar av lönekostnaden, (under maximalt tolv månader)."

Är det inte detta som Sossarna föraktfullt brukar kalla "Rabatt på ungdomar", när förslaget kommer från Centerpartiet?

8-O

Hanna Wagenius sa...

Anonym 12:36 em; Så det är receptet? Att fortsätta utbilda - trots att också de som går ut sina utbildningar inte heller får jobb? Att göra det 2 000 kronor dyrare att anställa ungdomar som inte varit långtidsarbetslösa?

Har Vänsterpartiet inte noterat att de sänkningar av arbetsgivaravgiften idag faktiskt ges till den som anställer en ungdom - och att det förvisso hjälpte bra under högkonjunktur, men att arbetslösheten bland ungdomar nu stiger oproportionerligt mycket under krisen?

Vi har att göra med ett strukturellt problem här. Det vore smakfullt om vänsterpartierna insåg det.

Anonym sa...

Källhänvisning för ovan citat om Markus och andra undrar:

http://www.kollega.se/?c=12094

Christoffer sa...

Jag har aldrig förståt hur det kan hjälpa ungdomen att ta bort tryggheten på arbetsmarknaden. Visst has LAS säkert brister, tider förändras och då måste kanske lagstiftningen skrivas om för att hänga med. Men det är en himla skillnad på det och att helt avskaffa regler som hindrar godtycklig behandling från företagens sida. I länder som inte har kollektivavtal eller arbetsmarknadslagstiftningar så brukar arbetarna inte ha det så bra nämligen.

Jag brukar hålla med dig Hanna, men inte här. Jag får väl konstatera att även om jag är höger i sociala frågor så är jag tydligen vänster i ekonomiska :)

Hanna Wagenius sa...

Christoffer; Problemet är att ungdomar inte har att välja mellan ett jobb utan så kallad anställningstrygghet och en "trygg" tillsvidareanställning - deras alternativ är arbetslöshet. Med tanke på hur efterfrågat det är med erfarenhet på arbetsmarknaden är det alltid bättre med en fot inne än två utanför. Sen är ju heller inte säkert att man alls ska stanna kvar på samma arbetsplats med samma anställningsform hur länge som helst heller - men ett sommarjobb kan lägga grunden för en annan, kanske fast anställning om man är intresserad av det. Och vilka länder är det du pratar om? Danmark? Nejdu, det är snarare så att fattiga länder är de där många far illa på arbetsmarknaden - och det löser vi snarare med en ökad global frihandel.

Hur menar du med höger i sociala frågor, förresten? Det gör mig nyfiken :-)

Urban Cat sa...

Hej!
Påminner om:
Du har blivit utmanad i en "valupptakt" på min blogg!
Besök http://projektpariktigt.blogspot.com/2010/04/rapport-politisk-bloggutmaning-2.html och spana in vad de andra Utmanade har bidragit med!

Om du avböjer, så räcker det att skicka en kommentar, så jag vet!
//Cattis

Hanna Wagenius sa...

Hej Cattis!

Jag håller på att fila på det just nu, dyker förhoppningsvis upp rätt snart!

Urban Cat sa...

Vad kul!!
Ser jag fram emot!

manda sa...

Christoffer: Tänker precis som Hanna här. För vem är det bättre att vara arbetslös än att ha ett jobb, om än ett otryggt sådant?