tisdag, augusti 04, 2009

Datorkunnigt folk med gratisråd, hjälp! del II

Jag fick en enorm respons sist jag bad om hjälp vad det gäller att välja ny dator. Liksom många andra lider jag dock av beslutsångest och har inte kommit till skott ännu - men datorn beter sig som om jag börjar få bråttom. Inte för att jag kan ett skit om datorer, men någon typ av initial vibb tycker jag mig ha fått. Hon "fryser" fortfarande då och då (alltså, hela datorn liksom stannar - musen går inte att röra, att fälla ihop den leder inte till någon förändring, den är liksom bara i koma med ögonen öppna), känns allmänt seg (vilket i och för sig kan vara Windows och det faktum att jag körde min första diskdefrag för några veckor sedan) och hanterar inte det faktum att jag har 17 flikar uppe i Mozilla Firefox samtidigt lika bra som förr. Dessutom är hon lite för tung och otymplig för att släpa runt på (och jag släpar), plus att batteriet i princip är obrukbart - och jag tänker inte köpa ett nytt för ett och ett halvt tusen när jag har råd med en ny och förhoppningsvis problemfri dator.

Nåja, valet verkar ligga någonstans mellan en Netbook och en MacBook. Eftersom ni, kära läsare, verkar ha riktigt bra koll, så tänke jag helt enkelt utveckla mina datorbehov och funderingar och hoppas på att ni återigen delar med er av ert kunnande.

Det här måste datorn kunna användas till:

- Word, Excel och gärna PowerPoint. Fungerar de att installera på Mac från min nuvarande skiva eller måste jag köpa någon typ av specialversion - och vad kostar det i så fall? Är iWorks något att rekommendera? Eftersom jag skriver en hel del inlämningsuppgifter i samband med studierna vill jag inte råka ut för några fuck ups.

- En mediaspelare. Helst något jag redan kan litegrann, typ VLC eller Media Player Classic.

- Internet. Måste gå att nå trådlösa nätverk, plus om det går att skaffa mobilt bredband till. Gärna Firefox, 17 flikar varav åtminstone en Youtube och en för typ Bilddagboken, samtidigt som något Worddokument och mediaspelaren. (Har alltid fem standardflikar uppe, i vart fall.) Gissar att det ställer relativt höga krav på datorns internminne. Därför; går det alls med en Netbook? Och kan det vara värt 972 kronor och 50 öre att uppgradera MacBookens internminne till 4 GB? (Eller har jag missuppfattat allt?)

- Spotify. Men det gissar jag inte ställer till så många problem.

- First Class. I alla fall tills partiet byter mailplattform, eller vad det nu heter.

Det är en fördel om det går att titta på DVD-filmer. Inte nödvändigtvis någon stor bildskärm - snarare ju mindre, desto bättre - men jag orkar inte riktigt köpa en DVD-spelare till TV:n för att kunna kolla på de filmer jag faktiskt köpt på mig. Möjligen om det blir en billig Netbook. Alternativt får jag väl hålla mig med nuvarande dator för just den punkten.

Jag spelar knappt alls på datorn, och blir det något är det i så fall en stund med en gammal The Sims-skiva eller MS Röj. För det behovet kan jag enkelt spara min nuvarande.

Som jag ser på det ser det lute ut så här:

Netbook
+ Lätt
+ Liten
+ Slipper nytt operativsystem
+ Billig

- Långsam

Mac
+ Allmänt bara riktigt bra och funktionell
+ Snabb

- Dyr
- Tyngre
- Större
- Annat operativsystem

Finns det någon som kan lyfta denna min okunnighetens slöja och föra mig mot det nya ljuset?

30 kommentarer:

enligt A/ sa...

Jag kan leta fram en maskin åt dig på en kvart och som är mer eller mindre precis det du vill ha om du vill. Det är bara att ringa, så fixar jag det, men jag brukar vilja diskutera direkt med folk när jag gör det, så att jag vet att det blir något som verkligen är rätt för dig.

Men pc-tekniker-fia till din tjänst närsom. Har för mig att du har mitt nummer fortfarande.

Kram
Amanda Brihed

tobbo sa...

Kör inte word och sånt. Det är bara dyrt och dåligt.

Kör google documents. Du kommer åt filerna från vilken dator som helst och det är helt gratis.

Johanna sa...

Netbook är inte så långsamt, och leta en med mycket minne om du är tveksam. Men jag kör typ 17flikar och har fem andra program igång samtidigt. Funkar utmärkt.

Däremot är ju dvd-spelare ett nödvändigt komplement, men de finns ju portabla och bra, alt. köpa en till tv:n.

Legogris sa...

Ska du kunna ha CD/DVD utan att släpa runt på en extern enhet är väl inte netbook ett alternativ. Annars är Eee PC 10" rätt sjyst, finns en billig och bra med inbyggd 3G-modem.

Ska du köpa nytt är den nya Macbook Pro 13" en jäkligt trevlig dator (Inte lika dyr och häftig som det som tidigare kallades "Pro"). Inte stor att släpa runt på och fixar allt du vill. Du kan ju installera Windows på den med.
Nackdelen är väl att den kostar mer än vad du får rent prestandamässigt, personligen tycker jag det kan vara värt det.

Hans J sa...

@Tobbo:

Det bästa med att lagra sina dokument på nätet är att då kommer ju NSA, GRU och FRA åt dom direkt och behöver inte hålla på med trams som - avlyssning - och en massa intrång!

Får sedan bara Google söka efter dina preferenser i dina lagrade dokument så slipper man ju en massa reklam som man ändå inte är intresserad av...

Sparar ju skattepengar i första fallet och alla varor kan bli billigare i andra?!?

Fiffigt, vad?

Anonym sa...

På webbhallen säljer de just nu Fujitsu Siemens Amilo för 4495:-

Väldigt mycket dator för pengarna.

(Om du ska besöka butiken så var dock beredd på alla gamerz-yngel som använder lokalen som ungdomsgård).

Anonym sa...

länk: http://www.webhallen.com/prod.php?id=95277

Buddy Jesus sa...

Jag tycker att du ska köpa dig en MacBook. Visst, det är ett annat operativsystem, men du slipper å andra sidan virus och elände också, plus att du får ett system som inte idiotförklarar dig.

Hade Ubuntu (Linux) varit lite mer polerat så skulle jag rekommenderat dej det, men jag tycker att Mac OS X med en hel hög med fri programvara är en bra kompromiss.

Efter att du köpt din MacBook installerar du OpenOffice,org som högst troligen räcker alldeles utmärkt till dina Word-, Excel- och Powerpoint-behov, samt Firefox för webben och VLC för alla sorters media. Alla dessa är fri programvara med öppen källkod så det är helt lagligt att ladda ner och installera.

Läs mer om:
VLC
OpenOffice.org

Visst är MacBooken dyrare än alla Netbooks som finns, men med CSN- eller Mecenat-kort kan du få upp till 20% rabatt och du kommer inte att störa ihjäl dig på att göra seriöst arbete på en 10"-skärm.

Anonym sa...

Skulle själv gärna vilja ha en liten Netbook. En del av dom har en stor fördel till, med högkapacitetsbatteri har dom mycket långa batteritider.
Office, Word och sådant skyr jag som pesten, en textfil i Programmers File Editor är allt jag behöver. Lagra föralldel inget på nätet. En TrueCrypt USB-sticka istället.
En sådan liten Netbook vid hotellbesöken hos kärestan, och SSH- eller VPN-tunnlar till egna servrar, eller utlandet, det är elegant ! Då är både hotellens censur och FRA förbikopplade...
Hum, hum...

Hellström sa...

Kommer snart själv införskaffa båda de saker du tittar på men antar att det kommer ta lite tid för MacBooken att dyka upp.

Syrran tänkte köpa en netbook och det lutar åt Asus Eee 1000H. Det jag ser som nackdelar med den är väl mest att jag tycker 10" är i minsta laget för att arbeta på, speciellt om man sitter längre tider på den. Sen saknas ju CD/DVD, men portabla alternativ finns ju om man inte behöver använda den ofta.

Själv är jag sugen på en MacBook Pro och där kan man ju med fördel nyttja Back to School-erbjudanet och köpa sig en iPod när man ändå är i farten. Operativsystemet går ju fort att lära sig så det behöver du nog inte oroa dig över, dessutom är det bra mycket stabilare än Windows och utsätts inte för virus och annat otyg i samma omfattning.

Oavsett om du väljer en netbook eller en MacBook så är det inga större problem att själv byta minne och spara någon hundralapp samt ha det gamla minnet i reserv.

Lycka till :)

Robert Andersson sa...

Om du har fett med pengar så köp en MacBook med Intel-processor. Släng inte din Windows-installationsskiva. Du kan nämligen ha mer än ett operativsystem på din dator. Ett sätt är att tanka hem VirtualBox från http://www.virtualbox.org/ . Snorenkelt att använda. Dra gärna hem ett par Linux-distros, http://distrowatch.com/ som du kan testa i Virtualbox. Bränn inte ut distarna på cd-skiva utan spara bara .iso-filerna i valfri katalog. Virtualbox kan använda .iso-filen för att skapa den virtuella maskinen.

Hursomhelst är Appleburkar bra, kör du dessutom en virtuell maskin mot nätet så har du hyfsat hög säkerhet för ditt huvudoperativsystem.

Kapten Kalas sa...

TLDR - Skaffa en mac och gör som de som pratar om mac har sagt. Men jag skulle rekommendera att du investerar i ett officepaket från MS, säga vad man vill om pojkarna (och nu till viss del flickorna) på MS men de är bäst även om de också är dyrast.

Men om du inte orkar med allt annat så kan du prova en gammal beprövad metod: ätt bränna allt och börja om genom en ominstallation.

Anonym sa...

En netbook är lätt, liten och billig. Perfekt att bära med sig för internetåtkomst lite varstans.

Som komplement till en stationär eller större laptop är den perfekt. Men tänk på att med en liten dator får du också ett väldigt litet tangentbord och en väldigt liten skärm. Att ha netbooken som sin huvudsakliga jobb-/skriv-/pluggdator kan vara riktigt tröttsamt i längden. Det är svårare att skriva, svårare att få överblick och svårare att ha mycket på skärmen samtidigt.


Macbook är snygg, dyr och hypad.

Men tänk på att ett byte av operativsystem är mer än bara en inlärningsgrej. Dina befintliga windowsprogram fungerar inte utan du måste köpa dem på nytt (om du inte trixar till det med emulering eller dubbla OS).

Du kan inte installera din nuvarande Office på Macen. Du måste köpa Office för Mac som kostar från 3.500:- (studentversion finns för 1.400:-)

VLC finns för Mac, dock inte Media Player Classic. Internet, Spotify och FirstClass är inga problem på nån av ovanstående.

Som Macanvändare sätter man sig väldigt i knät på Apple. Du köper dator, operativsystem, mycket av uppgraderingar, kringutrustning, (och med iTunes även din musik) av ett och samma företag. Vissa gillar det, andra gillar det inte.


Mina två tipsalternativ till dig skulle bli:

1. Köp en ny vanlig laptop med Windows och kör in dina befintliga program och filer

eller...

2. Köp en billig Netbook för väskan och be nån kompis med koll fixa din gamla dator (är 99% säker på att en ominstallation gör susen) så du har nåt lite större för längre arbetspass.

/Anders

Sundevall sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sundevall sa...

Köpa windowsprogram? Det enda Hanna behöver "köpa" (ehmm) är Office, resten finns gratis (RSS, mail, browsers, musik- och filmspelare).

Köper man en laptop sitter man alltid i "knät" på tillverkaren. Men jag sitter, med 19 års datorerfarenhet (7 av dem med Mac) hellre i Apples knä än Fujitsu/Acer/Whatever/Microsofts.

Macbook är inte dyr. Jämför punkt för punkt med motsvarande PC och hitta en som är exakt jämbördig - priset blir likvärdigt. Det är f.ö. vederlagt att Mac har lägre TCO (total cost of ownership) eftersom nertiden är mindre p.g.a. strul med framförallt operativsystemet jämfört med Windows-datorer.

Joshua_Tree sa...

Hon behöver inte köpa Office heller. Open Office är fritt och en mycket bra programsvit.

Hanna Wagenius sa...

Oh, tack alla! Jag känner mig en smula mer informerad nu i alla fall - och planerar att ringa dig, Amanda, jag har bara kasst batteri på mobilen just nu och ingen laddare..

Angående det här med Word - jo, jag behöver det. Universitetet lever i stenåldern.

Oscar, förresten, jag skulle inte kunna få låna din Mac och släpa runt på en dag - bara för att få känna på vikten?

Anonym sa...

Sundevall: Låt oss inte göra det här till en Mac vs. PC/Win-debatt nu.

Ett förtydligande angående "sitta i knät" på en tillverkare. Mig veterligen gör inte Fujitsu Siemens, Dell och HP några operativsystem. Det sägs förvisso att de finns - men än har jag aldrig sett en Microsoft-dator med egna ögon.

Vad det gäller priser så är det enkelt att kolla själv på t ex Pricerunner:

Apple MacBook Intel Core 2 Duo 2.0GHz / 2GB / 120GB / TFT13.3
Lägsta pris: 9.490 kr


Letar jag nåt med samma prestanda kan jag hitta:
Toshiba Satellite Pro U400-23M Intel Core 2 Duo T5870 2.0GHz / 2GB / 160GB / TFT13.3
Lägsta pris: 6.925 kr


Och letar jag nåt för ungefär samma pengar hittar jag:
Sony VAIO VGN-CS11S/Q Intel Core 2 Duo 2.26 GHz / 4096 MB / 320GB / TFT14.1
Lägsta pris: 9.893 kr


Självklart betalar du extra för märket, designen och de facto-monopolet när du väljer Mac. Det är väl inget att hymla om.

/Anders

Leonardo Esteban sa...

My God!! And I thought I was having trouble with my computer!!

I think that no one made a really important question here, how much money *are you minded/*do you want* to spend in the machine?

It will give us a margin, so the results will be less and the election easier.

Alkanen sa...

Hanna, behöver du Word för att ni *måste* skriva rapporter i just doc-format eller för att skolan själv lämnar ut såna dokument?

Det finns ju viewer-versioner av office-programmen så man slipper använda eländet själv, och i nästan alla fall så kan Open Office både visa och skapa kompatibla office-dokument av olika slag, även om det ibland blir lite lurig layout på dem för att de inte är 100 % identiska.

Själv grät jag nästan av lycka när jag första gången hörde talas om LaTeX och kunde börja göra ordentliga labrapporter utan att behöva använda Word eller nåt liknande äckelprogram, men om du inte läser något som kräver en hel del formelskrivande så får du kanske inte ut så mycket av det, och inlärningskurvan är ca 90-gradig i början =)

Unknown sa...

Jag rekommenderar av hela mitt hjärta en ThinkPad-dator från Lenovo (som köpte upp IBMs pc-division för några år sedan).

En ThinkPad är oerhört välbyggd och slitstark. Den är byggd för att klara av att användas och flyttas på. Tangenborden håller dessutom näst intill samma klass som ett "riktigt", jag har aldrig stött på något liknande på en laptop.

Jag sitter själv på en X61s med 8-cellsbatteri vilket ger mig ca 6 timmars batteritid (ja, i praktiken) och en totalvikt på ca 1,5 kg. I denna har jag en Core 2 Duo-processor, 4 Gb minne och en hårddisk som räcker till bra. Vad gäller hårddisken har alla ThinkPad sedan många år en inbyggd sensor som känner av stötar och automatiskt stänger av diskåtkomsten om du exempelvis skulle tappa datorn.

Se följande exempel på stryktålighet på youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=-CrpUU3cCPE

Vågar en MacBook-ägare göra samma sak? :)
Det skulle möjligen vara en ägare av en MacBook Pro i så fall, de verkar ju rätt solida. Men inget annat märke (utom Panasonic Toughbook med pris på 40 000) står sig lika bra vad jag sett.

Lenovos support är dessutom oerhört bra och det enda som egentligen kan ställa till bekymmer är att de riktar sig främst mot företag och inte har så mycket återförsäljare mot privatpersoner.

Annars är en ThinkPad det trevligaste du kan tänka sig i laptop-väg! Vissa gillar kanske inte designen, själv tycker jag den är superstilig. :)

Leonardo Esteban sa...

Probably, this one will like you:
http://www.webhallen.com/prod.php?id=100115

4490 Kronor and it's better by far than the Fujitsu Siemens Amilo of 4995 Kr.
I think it's an excellent relation between price/quality and it will work for everything what you want to do and even more.

AMD Sempron 2.1 GHz
2 GB of memory with support up to 4 GB
HDD 250 GB @ 5200 RPM
Lightscribe Super Multi DVD-brännare (+/-R +/-RW)support Dual-Layer
Trådlös teknik - 802.11b/g WLAN
- 3 USB 2.0, 1 HDMI-uttag, 1 VGA-port, 1 RJ45 ethernet-uttag, 1 RJ11 modemuttag, 1 hörlursutgång, 1 mikrofoningång
• Bildskärmsstorlek
- 15,6-tums High-Definition HP Brightview-skärm
• Bildskärmsupplösning - 1366 x 768

(YES!!!, The last one was copy and paste, I don't wanted to translate it!!)

Bad thing:
Windows Vista Home Basic, but you can format and install XP, but install a new OS in a notebook usually is a pain in the ass.


I hope I have been helpful.

Leonardo Esteban sa...

EDIT: Bad thing Nº2:
The processor it's a single core... still, it's a good option, if what you want is disk space, all the applications that you named don't fully explode the potential of a dual-core processor.

So... it's not by so far better than the Amilo, but it's still excellent for what you want.

Sundevall sa...

Hanna,

Absolut. Min iBook som den så fint heter är dock sju år gammal nu tror jag, och lite tyngre och tjockare än vad den nya är. Men om du vill så :-)

Sundevall sa...

Anders:

För att jag inte håller med dig betyder inte det att jag gör detta till en "Win-Mac-debatt". :-)

Så med "sitta i knäet" på någon menar du enbart Microsoft (XP? Vista?)? Har fortfarande svårt att se på vilket sätt det skulle vara bättre än att sitta i knäet på Apple (OS X).

Att man är "beroende" av den som tillverkar operativsystemet är ju givet. Frågan är vilka fördelar det finns med att sitta med Windows framför OS X?

http://www.apple.com/macosx/ framstår som något mer lockande än Vista - åtminstone för mig som använder båda till och från.

De datorer du visar: Vilken vikt och storlek har de?

Ett förtydligande: Apple är inte alltid hela tiden billigast. Hur prisvärd en Mac är beror på när du köper den. Köper du en "gammal" Mac är en och annan PC billigare sett blott till ren prestanda (men det är knappast Hannas huvudsakliga problem). De är mer konkurrensmässiga när de är nyuppdaterade. Detsamma gäller givetvis ett enskilt PC-märke också. Vill man göra den sortens jämförelser borde man ställa Apple som enskilt företag mot t.ex. Dell som enskilt företag.

Att jämföra på ren prestanda är dock alltid lite missvisande. Att använda en dator, särskilt med de behov Hanna har, handlar mer om hur angenäm och lättanvänd datorn är i den dagliga hanteringen. Jag föredrar OS X som är problemfritt, enkelt, virussäkert och mycket lättanvänt (spotlight, spaces, exposé, timemachine, etc. - vilka motsvarigheter finns på Vista?).

Anonym sa...

Sundevall:

För att jag inte håller med dig betyder inte det att jag gör detta till en "Win-Mac-debatt". :-)

Nej, det var bara en vädjan i förebyggande syfte.

Så med "sitta i knäet" på någon menar du enbart Microsoft (XP? Vista?)?

Nej, med mitt uttryck "sitta i knät" menade jag att hårdvaran och mjukvaran/OS:et och mycket annat (mediaspelaren, mediaformatet, storefronten, kanske också din wifi-burk, din mobiltelefonen eller din mp3-spelare) kommer från ett och samma företag. Jag försökte att inte lägga mer värdering i det än att konstatera att "vissa gillar det, andra gillar det inte".

Att jämföra på ren prestanda är dock alltid lite missvisande.

Visst. Det var dock så att du i inlägget innan sa "Jämför punkt för punkt med motsvarande PC och hitta en som är exakt jämbördig" - och då gjorde jag det :-)

I övrigt vill jag inte debattera vilket operativsystem som är "bäst". Sånt är i högsta grad individuellt. Efter många år i reklam- och webbranschen har jag erfarenhet från båda världarna. XP är det som i dagsläget fungerar bäst för mig.

/Anders

og sa...

Dells nya 12" - Vostro 1220. Kanon spec's: Core 2 Duo/2.2GHz, 250GB (7200rpm), 9 timmars batteritid etc. (5 640:- Exkl. moms). Företagsserien - men de går även som privatperson. Funderar på att hugga en själv faktiskt.

Mackan sa...

http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.229882

rekommenderad artikel.

Mikael sa...

Innan du går och köper en ny dator kan det väl vara en ide att försöka fixa den gamla?

Det bästa sättet som garanterat löser de flesta problem är att formatera om datorn. Du gör detta genom att sätta in en windows CD startar om datorn och sen följa proceduren som kommer upp. Be om hjälp någon datorkunnig eller googla hur det funkar exakt, men det är inte såå komplicerat annat än om du vill dela upp hårddisken i olika delar (partitioner).

Antagligen vill du spara alla dokument osv du har på datorn, t.ex på en extern hårddisk, och behöver även installera om alla program du behöver för allt försvinner och datorn blir som ny (vilket ju är poängen med det hela.) Glöm inte att installera windows uppdateringar antivirus etc...

En laptop har problemet hårdvarumässigt att den slits ut av att man flyttar runt på den, öppnar/stänger skärmen osv. Min t.ex hade någon glappande sladd som gjorde att skärmen slocknade ibland, men det löste sig genom att jag gick till affären och då ville inte problemet visa sig mer, haha. Även att kylningen på den dammar igen och det kan vara svårt att öppna och städa den jämfört med en vanlig dator. Det är dessutom större risk att man tappar bort eller blir bestulen på en laptop dator. Därför är de ganska smart att köra på de billigare modellerna, gärna lätt och liten så att den är bekväm att kånka runt på, det är ju det bärbara datorer är tänkta till.

För dina syften är det antagligen klokast att prestandamässigt titta på skärmupplösningen och RAM-minnets storlek. Skärmupplösning påverkar hur mkt man ser mer på skärmen vilket är oerhört stor skillnad när man gör "jobbaktiga" saker på datorn, sånt som involverar text, t.ex skriva saker, internetsurfning. Mängden ram minne avgör hur mycket saker du kan ha uppe typ webbfönster och sånt innan datorn blir seg.

Anonym sa...

Netbooks är definitivt inte "för långsamma". Visst, hd-film är de inte gjorda för, men de flesta netbooks kör ändå en hyfsat bra
Själv är jag en "power user", och jag finner att min HP-netbook uppfyller alla behov.

Förövrigt är det just HP jag rekommenderar dig att köpa: de har utan vidare det bästa tangentbordet av alla netbooks. Finns inget som kommer i närheten, EEEPC är hemsk i jämförelse.

Jag tipsar dig att köpa en netbook - det är underbart att ha med sig datorn överallt. En 15-tumsdator är jobbig att ha med sig.

Se bara till att stänga av alla visuella funktioner i windows (då jag antar att du inte kommer att köra linux) och avinstallera de värdelösa program man får med från början, så är hastighet absolut inget problem.