tisdag, juni 29, 2010

OB och helger

Idag skriver Almegas VD, Jonas Milton, på Aftonbladets debattsida om det enkla faktum att människor är olika. Även som vuxna har vi olika dygnsrytm och olika tider på dygnet passar bättre eller sämre att jobba på. OB-tilläggets nuvarande utformning är, precis som han skriver, föråldrat.

Dock gäller det inte bara vilka tider på dygnet som passar, utan också vad som räknas som helgdagar. De nuvarande känns.. jo, men lite medeltida, faktiskt. Och väldigt religiöst bundna.

Ska vi ha en religiöst obunden stat ska den bannemej vara objektiv vad gäller högtider också. Själv skulle jag gärna vara ledig på Towel Day - och det vore faktiskt rimligt om vi medborgare fick definiera vad som är helg för oss precis som vad som är obekväm arbetstid.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker du uttrycker dig lite klumpigt ibland som i dagens öp om det från exponorr.

Anonym sa...

Var sak har sin tid. Även om våra högtider är baserade på paganism och kristen tro så vore det rätt svårt att direkt hoppa in en värld där folk tar ut sina helgdagar när det passar dom. Dessutom tror jag det dröjer innan folk slutar fira jul och äta sill på midsommar. Det tas dock steg i rätt riktning när helger som Pingst (som ingen vettig människa kommer ihåg varför vi firar) "avhelgas".

Mikael sa...

Det viktiga här är väl egentligen vad personalstyrkan vill. Om ett företag har 100 anställda, behöver ha 20 som jobbar på julafton/midsommar och bara 10 kan tänka sig att jobba till ordinarie ersättning då så behövs ett storhelgstillägg. Självklart kan man ju också avskaffa ob och storhelgsersättningar och bara tvinga folk att jobba, men en ersättning känns på något vis mer schysst.

Samma sak med nattjobb. Hur många personer i branschen som jobbat några år och kanske skaffat barn, vill jobba natt när det är svårt att få dagisplats osv? Självklart ska det betalas extra ersättning då. Jag tror inte att speciellt många skulle vilja jobba natt om det inte innebar färre totalt antal timmar eller högre ersättning och så länge situationen ser ut på det viset behövs extra ersättningar.

Anonym sa...

Håller med. Höj lönerna till OB-nivån även på resten av dygnets timmar. De svenska företagen har de högsta vinstnivåerna sedan 40-50-talet (justerat på inflation). Vad man än säger så har man råd. Punkt.

Niklas sa...

Bravissimo! Kunde inte hålla med mer.

Hanna Wagenius sa...

Anonym 9:42 em; Jaså? Jag har inte läst exakt hur de citerat mig.

Anonym 1:28 em; Mitt syfte är inte att folk ska sluta fira jul - mitt syfte är att folk ska få fira de högtider de vill. Vilka det skulle vara är jag helt och hållet neutral till. Visst skulle det vara en rejäl omställning, men man ska också börja någonstans..

Mikael; Tanken är ju att sådant fortfarande ska kunna regleras i avtal! Det behöver ju dock inte gälla de där 10 som kan jobba till ordinarie ersättning - de kanske hellre vill ha OB om de behöver jobba på Towel Day eller liknande.

Anonym 10:59 em; Du får väl se till att starta ett företag och ha höga löner i det då. Ser inte varför man skulle tvinga några företag att höja.

Niklas: Tack!