tisdag, juni 08, 2010

Vissa är mer jämlika än andra

Alltså förlåt, nu är jag väl allra sist på bollen, men jag kan inte få den här intervjun med Lars Ohly ur skallen.

För det första får man väl konstatera att det är lustigt att det var under sin tid på just SJ som han blev kommunist. Jag menar, det var ju inte ens bolagiserat på den tiden. Nåja.

Det som verkligen gör att jag inte kan släppa artikeln är dock Ohlys absurda inkonsekvens. Så här: Han har inga problem med att inse att pengar kan vara en del av drivkraften för fotbollsspelare, att lönen en klubb kan erbjuda spelar roll för vilka spelare de får och att Sveriges höga skatter inte blir en konkurrensfördel, direkt. Vad det gäller alla andra områden, så verkar dock denna insikt vara som bortblåst.

Antingen vet Ohly något om fotboll som jag inte vet, eller så förstår han inte grundläggande ekonomi.

"Skulle du inte kunna tillämpa samma resonemang på uppfinnare och entreprenörer?

– Samhället är inte en fotbollsplan. När jag pratar om elitens betydelse i idrotten handlar det om den upplevelse det innebär att se på bra idrott, i kombination med den positiva effekt eliten har på breddidrotten. Då finns det en logik i att man sänker skatten, som man har gjort i Danmark och Norge. Ingenstans där har jag hört slutsatsen att man därmed också borde gynna eliten i samhället. Tvärtom menar jag att det är ett problem att vd:ar tjänar fyra gånger så mycket som vanliga industriarbetare. Den eliten minskar möjligheten för människor att leva goda liv.

Kan inte vissa företagare vara förebilder för andra att skapa egna företag – på samma sätt som i idrotten?

– Den moroten spelar nästan ingen roll. När jag började på SJ tjänade mina chefer mångdubbelt mer. Inte var det någon drivkraft! Skulle alla bli chefer då?" (DN)

Alltså: Om Sverige är en arena som ger sämre betalt för entreprenörer än vad de kan få någon annanstans, då kommer de inte att etablera sig här. Om Sveriges medborgare inte tror att det går att tjäna pengar på företagande, då kommer de inte att starta några. Hur svårt ska det vara att förstå? Och vad menar han med "Skulle alla bli chefer då?"? Applicerat på fotbollen skulle ju frågan bli om alla skulle bli elitspelare - men det tycks ju inte ens vara hans mål.

Han tycker dessutom att det är för lätt att bli rik i Sverige. Yepp. I ett land där en av fem har skapat sin egen förmögenhet. Och att döma av att han menar att "den rikedom som uppstår ofta uppstår på andras bekostnad" så kan det heller inte vara så att han bara satt ribban för rikedom liiiite lägre än alla andra.

Vet ni, det finns ju en gammal historia om en socialist och en kapitalist som går förbi en gigantisk och vacker herrgård. I historien säger socialisten "Ingen borde få bo så vackert!" medan kapitalisten säger att "Alla borde kunna bo så vackert!"

Jag trodde bara aldrig att någon socialist skulle göra verklighet av historien. Wow.

Andra bloggar: Elisabeth Thand Ringqvist, Adam Cwejman, Johan Hedin på P,L & C, SvD:s ledarblogg, Hans på Motpol.

10 kommentarer:

Ville N sa...

Alla kan inte bli chefer, men alla VILL inte heller bli chefer. Men för vissa är det ju en drivkraft att en dag bli chef... Men vänstern är fast i sin egen fanstasivärld där allt är rättvist... precis som på dagis.

tobbo sa...

Klart färre vill bli chefer när Ohly och andra konsekvent misstänkliggör dem.

Nils Dacke sa...

Min teori, även kallad Dacketeoremet, är att det inte finns några ideologier utan bara olika personligheter och kommunister hatar sig fram i livet avundsjuka på allt och alla. Närdom själva om möjligt kommer på grön kvist, så vips är dom de mest kallhamrade kapitalister du kan tänka dig. Du hittar ingen socialist som samtidigt är entreprenör och ger bort sin förmögenhet.

Anonym sa...

Det är en väldigt konstig intervju. Det är som att han börjar prata om fotbollsspelare i något slags försök att bli lite populär, men inte fattar att följdfrågan naturligtvis kommer bli om inte samma sak ska gälla entreprenörer.

Om man ser det så här: skattesänkningar måste ju ofta subventioneras av andra skattepengar. Tror Ohly att svenska folket kommer välja fotbollsspelare om de får välja vem - fotbollsspelare eller uppfinnare - de vill att deras skattepengar ska uppmuntra?! Galet. Så fotbollstokiga är vi inte.

Anonym sa...

DET VÄRSTA MED OHLY ATT HAN ÄR FÖR PAPPERSLÖS AMNESTY I SVERIGE
HAN VILL ALLTSÅ SÄNKA SVERIGE! hUR DUM FÅR MAN BLI?

Amanda sa...

Vad trött jag blir när sådana som Anonym 1:07 em kommenterar. Alltid samma Sd-vänliga tjafs, oavsett vad diskussionen handlar om från början.

Joshua_Tree sa...

Det finns en variant på den historia Hanna berättar på slutet. Jag hörde Bono berätta den i en intervju en gång, om skillnaden mellan irländare och amerikaner. Den går ungefär såhär:

Amerikanen tittar på det stora vita huset på kullen och tänker "en dag ska jag bo där!" Irländaren tittar på det stora vita huset på kullen och tänker "en dag ska jag slå den där jäveln på käften!"

Albin sa...

Det mest förbluffande är ändå denna bit:
"Fortfarande kan jag ge mitt stöd till dem som i extrema situationer tar till vapen, men jag tror att det alltid leder till att man får svårare att inse vikten av att bekämpa alla former av förtryck."

Hur resonerar han här? Jag är genuint intresserad. Anser han inte att hans perfekta samhälle i stor skala systematiskt förtrycker?

Anonym sa...

Rekursiv argumentation:
Sverige alltså. Världens avundsjukaste land. Alla ska ha det precis lika jävligt.
Tror nog det får bli generalstrejk snart. Så alla kan sitta hemma (det är ju trots allt _jobbigt_ att jobba, det kan ju inte vara rätt att man ska ha det jobbigt?). Och är inte arbetslöshetsersättningen för låg? Jag menar man måste ju ha råd med internet och telefon iallafall, så att man kan gnälla.

Anonyma Entreprenörer sa...

Grejen är ju att du + Centern inte har någon som helst koll på vad "innovatörer, entreprenörer" etc etc vill och drivs av. Jag driver två företag själv, och har stött på väldigt många drivna människor som kommit till Sverige enkom därför att de vet att det finns ett visst mått av social rättvisa här. Att tro att alla företagare fungerar likadant och dras till låga skatter som flugor dras till skit (eller CUF:are dras till kassa PR-trick) — DET är kollektivism. Och okunnighet.

Du + alla andra ungdomspolitiker har ju aldrig gjort något annat än att antingen plugga eller sitta och diskutera världen utifrån förutfattade meningar och rena fantasifoster. Hur många riktiga företagare finns det i CUF egentligen? Pröva själv att göra något annat - bli en innovatör själv! Och sen kan du komma tillbaka sen och prata entreprenörskap.