fredag, maj 07, 2010

What the fack?

Alltså, jag har absolut inget principiellt emot att folk sluter sig samman i olika frivilliga konstellationer - det är inte alls där skon klämmer. Det är tvärt om en grundläggande rättighet som ska tillkomma alla medborgare.

Men det finns en annan grundläggande rättighet också, och den kallas yttrandefriheten. Den ämnar jag begagna mig av i detta inlägg.

Till att börja med - fackförbundet Unionen. Eeh. De har alltså dragit igång en kampanj i jakt på Sveriges tråkigaste jobb där de menar att det är moralisk förkastligt att städa på McDonalds, att alla snabbköpskunder är dumma i huvudet och att de som jobbar i skolrestauranter är ouppskattade. Japp. Man ser ner på vanliga jäfla jobb. Härligt.

Sen har vi Byggnads. De bygger om sitt förbundskontor. Eller, nej, klart de inte gör. De hyr in baltisk arbetskraft utan kollektivavtal för att göra det i dålig arbetsmiljö och på orimligt kort tid.
Personligen har jag inget emot att folk jobbar utan kollektivavtal. Men när man skrikit "GO HOME!" åt utländska arbetare som kommer hit och ändå har det, då känns det som om man ska vara lite försiktigare med vilka anställningsformer ens underentreprenörer håller sig med. Just sayin.

Bloggar: Magnus Andersson, Magnus Andersson igen, Albin Ring Broman.

11 kommentarer:

Andreas sa...

Moral+Moral = dubbelmoral.

Wonder Warthog sa...

Lögn+Lögn=Centerpartiet?

grundlurad sa...

Är centerpartiet en dubbellögn? Jag som till och med skakad hand med Maud.

Wonder Warthog sa...

Har du kollat så att du har kvar alla fingrar, grundlurad?

Anonym sa...

grundlurad kanske har kvar alla fingrar...

...men Maud korsade fingrarna på andra handen bakom ryggen medan hon log mot grundlurad...

grunlurad sa...

Vårthäxan
Kan en dubbellögn (eller ens en lögn) ta ifrån en fingrar? Det är väl närmast sanningen att jag hallucinerat handskakniken med lögnen Maud som följd av att jag gått på lögnen.

Anonym 1:17
Vad ljuger man om när man håller korsade fingrar bakom ryggen samtidigt som man ler? Att man ler? Men det gör man ju ändå. Din kommentar saknar alltså innebörd.

Anonym sa...

Byggnads upptäckte ju själva att personalen saknade kollektivavtal.
Och sedan så är mcdonalds ett riktigt skitjobb för man får ju ingen lön.

benjamin sa...

Såhär i efterhand känns ju timingen med att försvara McDonalds klockren.

Cecilia Gåije, anställd på Unionen sa...

Jag förstår inte riktigt hur du kan tolka det som att Unionen anser det moraliskt förkastligt att städa på macdonalds, jag läser i alla fall inte in det bland de ganska roliga insändare som människor har gjort på vår kampanjsajt. För att ha en bra löneutveckling och göra vad man kan för att ha arbete även i framtiden så måste vi väl alla ibland fundera på om vi jobbar på rätt ställe med rätt saker?

På www.hurvilldujobbaimorgon.se berättar vi mer om Unionens karriärtjänster som kan hjälpa dig hitta rätt när du vill utvecklas i arbetslivet, oavsett om du vill få en helt ny karriär eller bara byta arbetsstol.
Där finns också en tävling om vem som är i mest behov av en karriärmakeover, som verkligen känner att den behöver ta nästa steg. Här berättar snabbköpskassörskor och sekreterare men också produktionsledare och ingenjörer var skon klämmer på arbetsplatsen i dag och hur dom vill jobba imorgon. Inte på något sätt smutskastar vi hela yrkesgrupper - den person som vill göra en karriärmakeover kan vara en undersköterska som vill jobba med datorer men lika gärna en it-tekniker som vill jobba mer med människor. Värt att notera är också att berättelserna görs frivilligt av besökaren. Välkommen att testa du också - för du har väl med största sannolikhet själv någon gång funderat på hur du vill jobba imorgon...

Felix sa...

Så dessa två fackförbund och dessa händelser är grunden till hela "fuck facket" ?
Pinsamt.
Det är CUF som är ett jävla skämt här.

John sa...

Kan säga utan att blinka, att om man inte är fack-ansluten och går in i en löneförhandling utan "backup" så har du garanterat en mycket lägre ingångslön än kollektivavtalet.

I många situationer har arbetsgivaren ett våldsamt överläge. Är du lågutbildad, ja då har du inte en chans att få en bra lön utan ett fack. Har du varit långtidsarbetslös eller sjuk (men i övrigt välutbildad) så är dina chanser noll att få en rimlig lön. Ja du kanske får en mycket lägre lön än du haft.

Även med hög utbildning så får du alltså mycket längre ingångslön om du möter arbetsgivaren ensam.

Alla är inte elitförhandlare.. So wake up and smell the coffie för vi lever i ett mycket hårt system som väldigt sällan förlåter "misstag" som att bli långtidsarbetslös eller sjuk.