tisdag, december 18, 2012

Centerpartiets idéprogram I - förslaget

Idag presenterades idéprogramsgruppens förslag till nytt idéprogram. Personligen tycker jag att det är fantastiskt. Det är inte perfekt, men det är fantastiskt.

Den största kritiken som kommit redan innan programmet släpptes var högljudda röster som menade att visionen om fri invandring var dum. Per Ankersjö, ordförande för gruppen, fick till och med frågan av SVT:s journalist under dagens lansering av förslaget om det var så himla smart att prata om fri invandring nu, vinner man verkligen röster på det? 


Man frågar sig, vilka vinner på att alla partier anpassar sig till SD?

Ja, fri invandring kommer att behöva föregås av andra reformer. Det är därför det är en vision. Men det är en av de absolut mest moraliska visioner ett politiskt parti kan ha. Dessutom kan den räddhågsne minnas att Centerpartiet inte direkt förlorade väljare på att stå rakryggade emot övergångsregler i EU medan Göran Persson pratade social turism - om man nu tycker att det är viktigare med opinionsundersökningar än med en politik som är moraliskt försvarbar.

Ska man kritisera idéprogrammet så är det inte för att det är för tydligt och vasst. Det jag skulle vilja anmärka på är att man fortfarande inte vågar tala i termer av systemskifte när det kommer till företagarpolitiken och arbetsmarknadspolitiken - trots att det är vad som behövs, inte minst för landsbygdens skull. (Vilket diskuterades på Timbros släpp av rapporten Hade hela Sverige kunnat leva? i måndags där jag medverkade.) Vi behöver tydligare förklara vilken katastrof den socialdemokratiska politiken - och då inte bara flyttbidragen, utan den strukturella arbetsmarknadspolitiken - faktiskt varit för landsbygden.

Jag vill dock lyfta tio punkter som jag tycker är extra bra:

Från fattigdom till välstånd - för att avsnittet förklarar hur Sverige utvecklats under 1900-talet. Det är viktigt att påpeka att vi blev rika genom frihetsreformer och på handel med andra, och det är viktigt att påpeka att jobbtillväxten sedan 1900-talets mitt bara har skett i offentlig sektor. Har man inte med sig detta kommer det vara svårt att lägga grunden för en framtida tillväxtpolitik.

Frihet - för att det är så avskalat och tydligt det bara kan bli ideologiskt. Och så rätt. Det är kärnan och måste vara det.

Miljö och grön tillväxt - för att det påpekar hur vi under en lång tid skickat notan för vår miljöförstöring till framtida generationer.

Klimatet - för att det, förutom att ta upp mänsklighetens största långsiktiga utmaning också tar upp vikten av fattigdomsbekämpning. Kom ihåg att den som oroar sig över att överleva dagen knappast har råd att bry sig om klimatet. Lösningen är att skapa grön tillväxt.

Ett dilgitalt samhälle - för att det påpekar att upphovsrätten faktiskt måste reformeras.

Staten och det offentliga samhället - för att den tydligt förklarar att våra fri- och rättigheter är medborgarnas verktyg för att slippa övergrepp från staten, och vikten av att vi ska kunna hävda dessa.

Integritet - för att tydliga ideologiska ställningstaganden i den frågan är nödvändigt för att vända på de sakpolitiska besluten. Extra plus i kanten för att förslagen om att man från statligt håll inte ska lägga sig i samlevnadsform eller arv, vilket förresten tycks ha retat upp Aftonbladets ledarredaktion. Kan vi fortsätta att reta dem på ideologisk grund ska nog det här gå bra, hörrni.

Livskraft i hela landet - för att essensen i en liberal politik måste vara att makten hamnar så nära människor som möjligt, medan staten gör så lite som möjligt.

Migration och integration - av skälen som anförs ovan.

Ett demokratiskt Europa - för att man inte kan ta nog kraftfull ställning mot centralisering av makten, och EU står tyvärr för väldigt mycket sådan. 

Jag tror verkligen att det här kan bli den ryggrad som partiet behöver för att bli tydligare, vilket jag också säger i TV4:as inslag om partiprogrammet. Det kommer kanske inte att bli en dans på rosor att slå oss upp ur dagens läge, men vi behöver ta strid om vi ska göra det. Då duger det inte att bara känna vartåt vinden blåser och följa den likt en vindflöjel - för då blir vi bara kvar i en otydlig position. Nej, vad som behövs är just denna typ av tydliga, ideologiska utgångspunkter. Betyder det att Aftonbladets ledarsida kommer att klanka ner på oss? Ja. Och det är väl bra ändå, givet att de tillhör motståndarlaget?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Å jag längtar till valet. Då åker ni galna neo-liberaler ut både regionalt, lokalt och nationellt. Bra jobbat + snacka om rätt de-centralisering.

Anonym sa...

Hur hade ni tänkt kombinera fri invandring med vårt välfärdssamhälle? Att detta inte är möjligt borde ju vara uppenbart även för den mest sinnessvage stackaren man kan hitta. Kan ni inte vara ärliga istället och säga att ni vill avskaffa välfärdssamhället i bästa Ayn Rand-stil när det är det ofrånkomliga resultatet av den politik ni förespråkar? Jag tyckte att du var en vettig människa med vettiga idéer en gång i tiden. Numera är det bara massa världsfrånvänt svammel i syfte att visa sig duktig som rabiat motståndare till alla idéer som med någon slags retorisk grund kan associeras till något slags motstånd mot- eller eftertanke kring samhällsutvecklingen de senaste 25 åren. Oh how the mighty have fallen...

Get The Balance Right sa...

Bra idéprogram! Problemet är fel person på fel plats. Men de finns en lösning:

Eskil !

C:s enda trumfkort i bakfickan. Medie-mässigt är Annie i samma kalkon-klass som Laila Freivalds dvs helt "omöjlig".

Anonym sa...

Inte ofta man ser partier som försöker att begå självmord, men i centerns fall är det mycket positivt för Sverige, hoppas att vi slipper se er i riksdagen efter valet 2014.

Anonym sa...

Bra att lansera idelogi och visioner! Centern har alltid varit bäst på att skriva ideer, program och lova brett. Innan valet. Sen skickar ni fram kappvändarna Fredrick och Annie som får gråta lite och köra över väljarna och medlemmarna utan att tuta. Det går inte att lita på er.

Anonym sa...

Jag tror fler med mig skulle röstat på C om ni inte varit så hårdhudade att ni kan stå upp utan ryggrad. Ideerna har alltid varit bra, men att få vara med och regera har på sista tiden varit viktigare än allt.