tisdag, april 25, 2006

Att hantera språket

Jag tar nog upp det här ämnet varhelst jag kommer åt. Det finns verkligen ingen som kan skriva nu för tiden! OK om man är dyslektiker eller inte har svenska som modersmål (det lär vara sjukt svårt att lära sig!), men alla ni andra då? Liten kort snabbkurs:
Allvarligt talat, och det här tjatar jag om, jag hörde Magnus Hedman (mr. Målvakt) säga "och" istället för "att" i TV och började hyperventilera. Allt jag kunde tänka på var "Oh nej, herregud, nu kommer en massamänniskor höra vad han sa och ta efter honom och inte ha en aning om att det var helt FEL!!". Ja, jag är konstig, men jag fick verkligen panik, för jag ser det överallt. Någon klottrade på en dörr på skoltoaletten förra året; "... eller gör han det bara för och vara dum?". "För och vara"?! Ursäkta?! För ATT vara, heter det! Jag höll på att krevera bara av en sådan sak.
Sen har vi det här med frågetecken. Först och främst, meningar som inleds med "Jag tänkte bara fråga om..." (eller liknande) ska INTE avslutas med "?". Sen finns det en massa andra exempel som helt enkelt är för dumma för att jag ska komma ihåg dem. Tänk efter, är meningen en fråga? Nehej, då ska den inte avslutas med ett "?" heller!
Vi tar en vända med kommatecknen också. De kan ersätta "och" respektive "eller" samt deras synonymer. De sätts in efter adjektiv om det finns flera men inte efter sista adjektivet (alltså blir det "en röd, vacker ros" och inte "en röd, vacker, ros"). Har man läst tillräckligt många böcker kan man börja använda kommatecken på ett lite mer sofistikerat sätt, men det där är grunden.Det absolut bästa tipset är LÄS BÖCKER! Såvida ni inte snubblar över något skitskumt så bör ni lära er en hel del om meningsuppbyggnad.

Inga kommentarer: