tisdag, juli 28, 2009

Intelligensbefriat, DN!

DN gör en grej på att vi ogillar FRA, men diggar Facebook.

Kan vi bara ta och slå fast att det INTE är paradoxalt att vara social men inte vilja bli övervakad? Hur kan man ens ge en människa en kamera och lön för att skaffa sig ett par uttalanden om saken?

måndag, juli 27, 2009

Gatuprostitutionen ökar och ingen är förvånad

Ja, visst såg jag också, det låg ju på DN:s förstasida och allt. Gatuprostitutionen ökar, men kom igen, vad är det för en nyhet? Vi vet att sexköpslagen inte minskat sexhandelns omfattning i samhället. Det är finanskris och man kan med ena lillfingret räkna ut att allt fler människor överväger alternativa metoder för att dra in pengar när det krisar.

Läs Jakob Heidbrink som skriver utmärkt om myten om straffrättens undergörande verkan.

onsdag, juli 22, 2009

Den bortskämda vänstern

Kalle Olsson på LT:s ledarsida och jag tycker väldigt olika om saker och ting. Idag (eller igår blir det nog) anser han inte bara att särintressen ska ges den dömande makten, han beklagar sig också över marknadsföring. Det fanns ju inga vetenskapliga belägg för att spikmattan hjälpte mot något!

Eh, nej, men det fattade väl alla? Anledningen till att spikmattan blivit populär är för att människor faktiskt upplever att den funkar - någon slags placeboeffekt, antagligen, men likväl en effekt. Jag har hört ett antal intyga att de blir av med ryggvärk, sömnproblem och fan och hans moster efter bara en kvart på vad som verkar vara en mycket ombekväm liten sak.

Olsson har emellertid missat ännu en viktig sak - anledningen till att spikmattan blivit populär är också anledningen till att andra produkter inte stannar kvar länge på marknaden. Människor gillar dem inte. Människor köper inte saker de inte gillar. De rekommenderar dem inte. De tenderar faktiskt att klaga rätt ljudligt mitt inför andra.

Men det är klart, Olsson tillhör ju den bortskämda vänstern som inte vill behöva göra saker själva - någon annan ska naturligtvis undersöka produkterna och marknadsföringen av dem. Som han uttrycker det, "det känns ändå fel att vi som konsumenter ska behöva ägna oss åt konsumentvetenskap på vår fritid för att kunna handla tryggt och upplyst". Menar ni att jag själv ska behöva köpa schampoo och märka om det fungerade bättre än det andra eller inte? Det känns fel! Någon annan borde prova!

Nu är det ju så här, käre Olsson, att olika schampoon verkar funka olika bra på olika hårtyper. Människor tenderar också att ha olika uppsättningar smaklökar, vilket innebär att jag gillar att sätta i mig mandelmassa i stora mängder medan andra tycker att det verkar lite äckligt. Men - framförallt har människor ett ansvar för sina egna liv och beslut. Ingen annan ska tvingas undersöka olika varor för att man själv är för lag - det är ju alltid möjligt att avstå köpet om man är osäker. Eller menar Olsson att folk är för dumma för sitt eget bästa?

tisdag, juli 21, 2009

Välkommen till FRA Shopping

Förre SÄPO-chefen Anders Eriksson har utrett polisens och säkerhetspolisens behov av att ta del av FRA:s signalspaning. Naturligtvis kommer han fram till att det finns ett sådant, och att det ska tillfredsställas. I och för sig inte i så stor utsträckning som man kunde vara rädd för, men utredningen sänder trots allt en tydlig signal: FRA-shoppen kommer att vara öppen. Vi bråkar mest bara om öppettiderna.

Beatrice Ask överraskar i alla fall och ställer sig en smula kritisk till förslaget. Tack och lov.

Läs för guds skull Mark Klamberg i ämnet.

måndag, juli 20, 2009

De politiskt korrekta gubbproblemen

Landets ätstörningskliniker tar semesterstängt och verkar förvänta sig att de intagna gör det samma, visar en rapport från CUF. Vissa landsting nöjer sig med att hänvisa folk till BUP. Precis som Magnus Andersson påpekar är det inte så jävla smart.

Varför det är så är dock inte särskilt svårt att räkna ut. Ta och kika på den senaste månadens löpsedlar och säg mig hur många som handlat om fetma och hur många som handlat om undervikt. Hur ofta förfasar sig inte läkare och annan vårdpersonal över fetma - och hur sällan tas faktiskt ätstörningar upp som ett problem? Detta trots att det är massivt mycket farligare att vara underviktig än att vara överviktig. Anorexia, bulimi och andra sjukdomar beskrivs dock sällan i dagspressen. Anna Skipper tar sig inte an några spinkinga tjejer i "Du är vad du äter" - nej, det handlar uteslutande om människor som väger lite för mycket och som blir itutade att de kommer att dö i övermorgon om de inte gör något. Det är fullständigt politiskt inkorrekt att säga att fetma inte är särskilt farligt - till och med om man omedelbart visar upp klara, vetenskapliga belägg. Så pass politiserad är faktiskt forskningen idag.

Framförallt är fetma ett gubbproblem, och framförallt styrs landstingen av gubbar. Däri ligger nog en stor del av problemet. Landstingsstyrelserna skulle behöva drabbas av en hostile takeover av lite vettigare folk.

torsdag, juli 16, 2009

Skatteverket associerar hejvilt

För att fortsätta min lilla bashing av Skatteverket; en av de som beslutar om namn är intervjuad i Aftonbladet. Han verkar vara lite inne på att tvångssteriliseringar inte var en så dum idé och gör en uppvisning i normativitet som bara en konservativ gubbe två år från pension kan. Han avslår en ansökan om att få döpa en flicka till Michael - trots att, surprise surprise, en sökning i namndatabasen visar att 38 kvinnor redan heter så. Dessutom vägrar han låta någon heta Änglalik - eftersom det för honom för tankarna till mordet på Engla. Ja, det faktum att 2555 kvinnor i Sverige heter Engla och därtill 401 som heter Ängla tycks inte störa honom alls. Jag förstår faktiskt inte hur han tänker alls.

Förlåt, men det här måste sägas högt: SKÄRPNING FÖR I HELVETE!

måndag, juli 13, 2009

Skatteverket vet inte vad skatteverket gör

Jag får lov att sucka djupt ibland. Som juriststudent stöter man ofta på en hel del lagar som inte bara är onödiga, utan i många fall också idiotiska. 34 § i namnlagen är en sådan. Men hjälp av den så vägrar nu skatteverket låta ett par i Åre döpa sin son till Nelly, eftersom det tydligen är ett kvinnonamn och därmed inte lämpligt för en pojke. Det är ju en smula intressant, dels eftersom Nelly är en, för mig i vart fall, rätt välkänd rappare av hankön, dels eftersom namnet faktiskt redan finns på två män i Sverige.

Motiveringen i sig är ju också jäfligt knasig. Man har ingen rätt att göra en korrekt bedömning av vilket kön en annan människa har. Jag kan förstå att myndigheterna inte blir så glada av att folk heter Adolf Hitler, men här handlar det ju om något lite mindre kontroversiellt. Dessutom så är ju Nelly, i vart fall om du frågar mig, klart mycket lättare att föreställa sig som mansnamn än Hanna - och ändå betraktas mitt namn som könsneutralt. Jamenar, herregud, någon typ av konsekvens borde man väl ändå kunna avkräva den här myndigheten?

söndag, juli 12, 2009

Men tänk om de har sex med varandra!

Dagens asgarv och tillika kvällstidningsrubrik - ungdomar uppmanas till en orgasm om dagen av engelsk hälsomyndighet. Ja, alltså, idén i sig är väl inte så dum. Sex är nyttigt så länge man inte smittar varandra med sjukdomar - ja, till och med sex med bara sig själv är bra för en. Händerna på täcket däremot har väl knappast gjort några under för hälsan.

Nej, det roliga är hur föräldrar läser in att man uppmanar minderåriga att ha sex och upprörs över detta. Åh, herregud, so what! Barn mognar, som alla vet, i olika takt. Någon kan vara fullständigt kapabel att ha och få ut något av sex när den är tolv medan en annan person kanske trots allt bör vänta till tjugoårsdagen. Att knulla som ung är faktiskt per se inte farligt. Man bör nog snarare fråga sig varför man har en åldersgräns, och därefter eventuellt diskutera var den bör ligga.

Nåja, summan av kardemumman måste ändå bli att om man nu ska ha statliga myndigheter, vilka är tänkta ska komma med objektiva, vetenskapliga råd, då ska man inte uppröras när de gör just detta. Fuck on!

fredag, juli 10, 2009

Ida Gabrielsson - say what?

Jag har aldrig träffat Ida Gabrielsson. Jag skulle ha träffat henne i Jönköping förra helgen, men hon dök inte upp på Svart Måndags demonstration.

Jag har dock sett Ida Gabrielsson på svtplay - och det är jäkligt intressant. I det här klippet diskuterar hon ungdomsarbetslöshet med Magnus Andersson, CUF:s förbundsordförande. För den som inte orkar titta så kan jag väl sammanfatta highlightsen lite kort.

1. Gabrielsson tycker det är viktigt att ungdomar får heltidsjobb så att de kan.. Ja, vad hamnar på första plats? Försörja sig själva? Flytta hemifrån? Nope. Ta lån. Och så säger de att finanskrisen är högerns fel...

2. Gabrielsson tycker inte att höga ingångslöner är ett problem, för hon har minsann jobbat inom handeln.

3. Individuella avtal skapar en rörig diskussion. Facket jobbar ju mot arbetsgivarna! Avtalsfrihet är anarki! (Krig är fred?)

4. Ungdomar saknar arbetslivserfarenhet - därför ska man utbilda dem mer och omöjliggöra för något annat än fast anställning. Vikariat ger, som ju alla vet, inte alls någon erfarenhet och gör ingen attraktivare på arbetsmarknaden.

5. Olika ungdomar behöver olika lösningar, så alla ska ha fast anställning. Men vi ska inte tvinga någon.

6. LAS är dispositiv. Den har inget med arbetslöshet att göra.

Åh, jag vet att det låter raljant, men hon säger det här. Faktiskt.

Personligen kan jag ju tycka att det vore smakfullt av ett ungdomsförbund vars parti stödde den förra sosseregeringen att fundera lite över hur det kommer sig att man under föregående högkonjunktur hade lika höga ungdomsarbetslössiffror som vi nu har i en gigantisk finanskris.

torsdag, juli 09, 2009

Nätet är kärlek!

Josh efterlyser visst, efter att en rad kändisar klagat på det s.k. näthatet, bloggposter om lite nätkärlek istället. Egentligen säger han det väl bäst själv - "[d]et finns väl ingen som tycker att kommunikation är dåligt" - men vafan, det tyvärr verkar ju en mängd människor inte ha förstått det. Min egen mor tycker fortfarande att det är liiite onödigt att skiva ut sitt efternamn på Internet, exempelvis. Någon kan ju råka få reda på vem jag är.

Under gymnasiet brukade jag säga att jag levde 80 - 90 % av mitt sociala liv på internet. Idag skulle jag nog säga att det inte går att dela upp på det viset - Internet är också IRL.

Men ska man ändå skärskåda det, så har jag Internet att tacka för mycket. LG2S lärde mig självdistans och innehåller en mängd apcoola människor som jag aldrig skulle fått förmånen att lära känna om det inte vore för nätet. Helgon.net gav mig möjligheten att hålla kontakt med mina vänner, lära känna nya och jag är dessutom ganska säker på att min pojkvän aldrig blivit min pojkvän om det inte vore för just det communityt. Den här bloggen vet jag inte ens hur jag ska kunna göra rättvisa. Det är skitsamma att vissa av kommentatorerna är idioter, den har nämligen inte bara gett mig mitt eget utrymme och en politisk plattform, den har också gett mig kontakter som jag högaktar inte bara ur ett politiskt perspektiv.

För att sammanfatta: I mina ögon är det skit samma att det ligger ute en debattartikel på Newsmill där författaren frågar vad min pojkvän skulle tycka om jag sålde sex (och som jag fortfarande inte fått in någon replik på.. Nåja, jag får väl ta den här på bloggen istället). Det positiva - ja, kalla det gärna för nätkärlek - jag fått i utbyte uppväger allt sådant med råge. Har man inställningen att ingenting någonsin får vara det minsta obekvämt kan man ju aldrig gå i högklackat, än mindre ha en relation med andra människor.

torsdag, juli 02, 2009

Konsten att inte fatta ett SJit.

Företrädare för oppositionen skriver idag på DN Debatt att de tänker riva upp avregleringen av järnvägstrafiken.

Förlåt, men de här människorna måste ju ha bott under en sten de senaste, tja, vad vet jag, tjugo åren. Kan alla som gillar SJ räcka upp en hand? Se där, det var de fyra som skrev artikeln. Också precis det antal röster de kommer vinna på utspelet.

De kan snacka hur mycket de vill om att man "med resenären i centrum först [borde] identifiera de problem som finns i järnvägstrafiken och därefter föreslå de mest effektiva åtgärderna" - det är det som SJ har misslyckats med i åratal. Man kan också gärna ta sig en titt i backspelgen och titta på hur mycket pengar den förra regeringen gav åt Banverket.

Sen måste man också ta grundkursen Marknadsekonomi 1.0. Så här är det:
Företag måste, för att överleva, tjäna pengar.
För att tjäna pengar, måste företag tillhandahålla något som folk vill ha - och dessutom göra det bra.

Anledningen till att SJ fortfarande är vid liv är att de helt enkelt inte haft någon konkurrens. Troligen kommer avregleringen dessutom ha positiv inverkan på Banverket, som ska börja använda sig av mer marknadsmässiga banavgifter. Det innebär i sin tur förhoppningsvis att tågbolagen börjar ställa större krav på myndigheten; det är inte OK att tåg blir stående i fem minuter strax utanför Stockholm Central för att en jävla lampa inte slutar lysa.

Hallgren, Ohly, Svensson Smith och Rudén borde göra sig själva en tjänst och tänka innan de talar - lite som att SJ gjorde det bäst om de kommunicerade med Banverket innan de körde.