tisdag, april 28, 2009

Influensa suger - men vi dör inte av det allihopa

Jag har haft en ofrivillig bloggpaus på grund av vad som verkar ha varit influensa, så vad är mer passande att ta upp än samhällets nya fiende nummer ett: Svininfluensan.

Folk verkar ha blivit lite smått panikslagna av utbrottet. Så skyddar du dig, frågor och svar, chatt, kartläggning... Ordet "pandemi" utropas överallt. WHO har höjt från tre till fyra på skalan, undergången är nära!

Förlåt, men jag är inte imponerad. Minns ni fågelinfluensan? Just det. Pandemi är lite synonymt med vargen, så ni får förlåta om jag inte tror att det är så farligt den här gången heller. Att människor i Mexico dör behöver heller inte vara särskilt konstigt (även om det naturligtvis är hemskt) - sist jag tittade var de varken världens rikaste eller världsbäst på sjukvård. Sådana här saker slår hårt mot fattiga, och ännu hårdare mot fattiga utan läkare.

Vi bör kanske därför ta och lugna ner oss lite, allihopa. Världen går inte under. Det finns medicin mot även detta virus. Och inte att förglömma: Om vi vill undvika att människor dör i framtiden, så är det vi borde sträva efter utveckling. Kapitalismen har gjort ett jävligt bra jobb hittills, men det är liksom inte färdigt än.

Och om man tror att kapitalismen är att skylla för att folk drabbas, tja, då kanske man borde ägna lite tankemöda åt hur mycket bättre folk har fått det sedan Spanska Sjukan härjade - och hur exempelvis Tamiflu skulle kunna existera utan en liten trevlig grej vi brukar kalla marknadsekonomi.

söndag, april 19, 2009

Jajemän; någon hittar på 65 medlemmar i minuten

Alltså, jag har städat hela lägenheten idag (varifrån kommer damm egentligen? Borde man vädra oftare, hjälper det?), så jag tänkte låta bli bloggningen. Ni vet, lite ledigt, kanske bara tipsa om Joshs fantastiska postning om rätt till lön eller Falkvinges humoristiska inlägg om hur arroganta riksdagspartier tenderar att bli, men så dök det här upp i RSS-läsaren.

Politikerbloggen insinuerar PÅ RIKTIGT att folk hittar på 65 personer i minuten för att skriva in dem som medlemmar hos piratpartiet.

Jag gissar att många tycker det är så idiotiskt att det inte är värt att kommentera, men herrejävlar, ibland får man faktiskt lov att skriva idioter på pannan.
Okej, Piratpartiet konkurrerar med Centern i kommande val, och ja, jag har kritiserat dem tidigare för att sakna ideologi, men jag är faktiskt riktigt glad att de får det här uppsvinget. Det visar att folk bryr sig. Det är förvisso för Centerns del väldigt tråkigt att dessa människor inte engagerar sig i vårt parti och skakar om partiledningen en smula, men det viktiga är att det visas ett engagemang i de här frågorna, det är viktigt att de etablerade partierna uppmärksammas på den här ståndpunkten. Piratpartiet vet det, och de är faktiskt inte så dumma att de vill riskera att fokus flyttas till någon typ av debatt om medlemsfusk.

Och allvarligt talat, det är ett larvigt försök till misstänkliggörande. Folk hittar inte på tusentals identiteter och registrerar dem som medlemmar. Det här är lite större än så.

fredag, april 17, 2009

Rättegången mot TPB: Därför fälldes de

Till att börja med kan man konstatera att domen, precis som gårdagens p-pillerutspel, gör att mer fokus hamnar på medverkansbegreppet. Det är, vilket antyds i viss inflytelserik doktrin, en smula brett. Inte så brett att du blir fälld om du står och ler när du ser person A misshandla person B - men tillräckligt för att du ska bli fälld om du håller A:s kappa.
Som jag sagt tycker jag att det är en smula absurt att tillhandahållandet av en söktjänst skulle kunna klassas som medverkan. Låt oss hoppas att det är vad HD inser, när målet väl kommer dit.

Det riktigt intressanta är naturligtvis varför tingsrätten fällde de fyra åtalade - speciellt i ljuset av e-handelslagen. Av vad jag kunnat utläsa konstaterar man medverkan utan att tänja för mycket på begreppet (vilket alltså säger någon om hur uppblåst det redan är). Därefter avfärdas ansvarsfrihet genom e-handelslagen med följande:

"Att The PirateBay erbjöd en tjänst där användare kunde ladda upp och lagra torrentfiler på
webbplatsen innebär istället att det är fråga om den typ av lagringstjänst som omfattas
av bestämmelsen i 18 § lagen om elektronisk handel (prop. 2001/02:150, s. 21)."

Det är hela nyckeln.
16 § i e-handelslagen gäller bara om den lagring som sker är "automatisk, mellanliggande och tillfällig lagring av information som sker endast för att utföra överföringen". Det är också en förutsättning "att informationen inte lagras längre än vad som rimligen krävs för överföringen".

Jag är ungefär lika tekniskt insatt som Roswall. Juridiskt sett borde det inte spela någon roll. Jag är ändå nyfiken: Är den lagring som skett verkligen jämförbar med webbhotell och BBS:er? Det är nämligen detta som 18 § tar sikte på enligt förarbetena. Någon som känner för att förklara? Har tingsrätten missuppfattat något?

Det är också intressant att tingsrätten, när den talar om uppsåt och vad det behöver täcka, hänvisar till ett skattemål - i vilket det slogs fast att det i fråga om medverkan inte behövde finnas uppsåt för exakt vilka felaktiga uppgifter som skulle lämnas, utan bara för att felaktiga uppgifter skulle lämnas - som de facto säger att frågan måste avgöras beroende av brottstyp.

torsdag, april 16, 2009

Fucked up

Dagens grej lär ju vara åklagaren som vill åtala vid förskrivning om p-piller till undomar under femton. Jag har försökt botanisera lite i de juridiska aspekterna, eftersom saker och ting inte är helt solklara - som så ofta när det gäller medverkan.

Till att börja med behövs ett medverkansobjekt, alltså en gärning som människan med pillerblocket i handen kan ha medverkat till. Här torde det röra sig om våldtäkt mot barn, som är kriminaliserat i BrB 6:4. (Observera gärna att tidningarna länkade ovan alla talar om "våldtäkt". I en mening skulle jag därför kunna ge Silbersky rätt, men jo, brottsrubriceringen ser ut som den gör.)
Därefter måste man konstatera att personen i fråga har främjat gärningen (som måste vara rättsstridig). Just den biten blir svår. Den som skrivit ut p-piller till en kvinna under femton ska alltså ha främjat att någon över femton idkar sexuellt umgänge med den minderåriga. Främjande är ju ett lite luddigt begrepp, och i förarbetena sätts någon slags lägsta gräns som utgörs av att den medverkande stärker gärningsmannen i sitt uppsåt. Här lär det sällan röra sig om att exempelvis en barnmorska stärker uppsåtet hos någon annan än den minderåriga - och denna kan ej straffas för medverkan till våldtäkt mot barn, även om hon varit med på det hela och således i någon mån främjat gärningen. Därmed vore det en smula absurt om barnmorskan på den grunde skulle kunna straffas - främjande av nödvändig medverkan, vilket är det den minderåriga företar sig, tenderar att vara uttryckligen kriminaliserat, så som exempelvis koppleri (för vilket du straffas om du uppmuntrar en sexsäljare att fortsätta med sitt arbete). Vad som emellertid gör ovanstående resonemang lite suddigt i kanten är att främjandet kan ha legat ovanför det lägsta gränsen, och underlättat eller åtminstone varit ägnat att underlätta gärningen. Om p-pillren de facto underlättat gärningen - tja, vad händer? Det är ju trots allt gärningen som ska främjas, inte nödvändigtvis gärningsmannens inställning. Min gissning är att en domstol inte skulle fälla för medverkan, men hey, det är svårt att lämna några garantier. Jag är trots allt bara juriststudent.

Mårten Schultz skriver bra i frågan, även om jag tycker att han avfärdar medverkan lite väl kort. Och jag håller med honom om att Hammarstrand antagligen gör detta utspel för att peka på brister i sexualbrottslagstiftningen, men däremot inte om att det skulle vara ett dåligt sätt att peka på dem. Vad som bör komma upp till diskussion här är att lagstiftningen är fyrkantig i fråga om byxmyndighetsålder, hur smart det egentligen är att töja våldtäktsbegreppet och det faktiskt något absurt utvidgade medverkansansvaret.

onsdag, april 15, 2009

Finansiering, shinansiering!

Varandes något av en besserwisser (se URL:en), kan jag inte låta bli att irritera mig en smula på Östros nya favoritterm, "ofinansierade skattesänkningar", som han dräller omkring med idag - bland annat i DN. Han anklagar dessutom regeringen för att låna till denna skattesänkning.

- Tjena Mats, hur är det?
-Jo, nu senast fick jag ju gå ner i tid, va, så jag fick en ofinansierad inkomstsänkning.. Men det är lugnt, jag har lånat till inkomsten istället.

Vill man verkligen ha en finansminister som inte riktigt har insikt om att man lånar till utgifter, och att skatterna är själva finansieringen?

Dessutom ser han ut som Humma Kavula i Liftarens Guide till Galaxen-filmen:


Ankersjö skriver också.

måndag, april 13, 2009

En kanske något oerfaren expert tipsar

Det var för någon dag sedan ett jäkla rabalder över att riksdagsmännens bloggar fick få kommentarer. Tack och lov finns någon som rycker ut till undsättning. Jajemän, Jessica Ritzén, som promotats som Fattigbloggaren av Sveriges största kvällstidning, kommer med räddande tips. Förvånande nog ingår inte kvällstidningsgrejen bland tipsen. Inte heller att jobba professionellt med att blogga. Däremot måste de visst börja skriva om något intressant - där ingår visst inte åsikter, men väl vad de tror på. Eh. Bra där.

Jag menar, visst kommer Ritzén med en del bra tips - exempelvis skippa partiprogrammet och var personlig - men att lansera henne som en succébloggare bara sådär, det är nog faktiskt lite väl magstarkt. Kom igen när du får en lika otroligt välbesökt blogg utan draghjälp, Ritzén.

fredag, april 10, 2009

Sjukt

Aftonbladets ledarsida kan idag rapportera att inkomstklyftor gör oss sjuka. Japp, sjuka. Eller, inte förkylda direkt, utan tydligen är det så att de som då klassas som fattiga känner sig skamsna, och de rika blir bittra. Det finns tydligen ett kristallklart samband.

Förlåt, nu har jag ju inte läst Richard Wilkinsons och Kate Pricketts The spirit level: Why more equal societies almost always do better, men jag vet att korrelation inte alltid är detsamma som kausalitet. Rapporten känns, rent spontant, inte så jäkla intressant.

Intressant är det däremot hur snabbt Aftonbladet börjar insinuera att den enda möjlighet vi alla har att bli friska och lyckliga är att vara precis likadana - det finns inte med ett ord om att det kanske lite sådär eventuellt behövs en viss grundläggande ekonomisk standard också. Att man sedan försöker smeta någon typ av korporativistisk smörja över hela Johnny Munkhammar är ju bara.. en smula pinsamt.
Inkomstskillnader kan faktiskt motivera - eller åtminstone möjligheten till skillnader. Människor drivs ofta av en önskan att få det bättre, om inte nödvändigtvis bättre än andra så faktiskt bättre. Människor lyckas också olika bra med detta. Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att acceptera.

För övrigt undrar jag varför man inte lägger ner lite tid på att ta reda på varför i hela friden människor inte klarar av att se sitt egenvärde, utan alltid verkar följa jantelagen som om de hade den tatuerad på kroppen. Kan någon förklara hur jag skulle kunna få det sämre av att någon annan får det bättre?

onsdag, april 08, 2009

Sex it up

Det har visst brutit ut en diskussion kring Lisa Magnussons krönika som argumenterar mot statsfeministiska KD-föreställningar om hur kvinnor ska vara. Alla håller naturligtvis inte med. Magnusson ser sig ju inte som en förebild, och hon kan inte se skillnad på sexuell och sexuellt objekt!

Förlåt, det kanske är för att jag aldrig tittat på grammatik ur ett teoretiskt perspektiv, men sexuell, det är ju liksom vad man är om man har en sexualitet, och sexuellt objekt, det är vad man möjligen är i andras ögon. Vad i hela helsefyr är problemet?

Jag tror att Elin från bloggen Always keepin' it real har fastnat lite i den statsfeministiska föreställningen om att det finns en dålig sexualisering av kvinnor i allmänhet, en sexualisering som den enskilda kvinnan inte kan göra något åt.
Jag har en kompis som har hamnat i ett liknande feltänk. Hon klär sig rätt så alternativt och när jag träffar henne kommenterar hon alltid surt att "fan vad folk ska glo" och "den där jävla gubbjäveln tittade på mig". Den som inte vill att folk ska titta, eller objektifiera (för jo, det är det alla gör, även om det inte alltid sker på ett sexuellt sätt), kan enkelt ordna detta. Precis som du själv påpekar, Elin, så är du kåt och sexuell på dina egna villkor, och det är bara utifrån det som människor kan bilda sig en uppfattning om dig.

Och Elin, när du skriver att du använder kortkort och rött läppstift så går du liksom lite emot det Tuva strävar efter. Hon vill inte att du ska vara glamourös eller att du ska raka benen bara för att något ytligt skönhetsideal säger så. Jag föreslår att du skaffar dig en vettigare förebild - någon som faktiskt tycker att du ska få vara den du är.

måndag, april 06, 2009

Tystnad

Jag har inte bloggat på ett par dagar nu, och det kommer med största sannolikhet att bli tyst även imorgon. Under helgen har jag haft lite underbar semester med Uppsala-tjejerna, vi har skidat, åkt skoter och gullat med nyfödda lammungar.

Imorgon kommer veterinären för att avliva min häst, och det är, milt uttryckt, inte alls lika roligt. Jag har haft honom sedan sommaren 2001, och han har i mångt och mycket varit min bästa vän. Vi har klättrat upp på kalfjället tillsammans, galopperat över sommargröna ängar, travat när snön faller, simmat i Ljusnan, träffat älgar, renar, harar och rådjur ute i skogen, tagit oss ut ur ett brinnande stall, njutit av långa turer och kämpat genom bistra vintrar. Han har som inget annat lärt mig vad ansvar innebär, och han har visat mig hur det känns att göra framsteg.

När Popuzogolov kom till mig hyrde vi honom över sommaren från en ridskola uppe i Brunflo. De förklarade att han var tvungen att gå med grimma i hagen, och ett kort grimskaft, annars skulle vi aldrig få tag på honom. Poppe lärde sig naturligtvis rätt snabbt att det bara var att ställa ena hoven på grimskaftet och sedan dra, så var man av med det - men han lärde sig också att det nog var rätt trevligt när småtjejerna, alltså jag och min kusin Sara, pysslade, red och gav honom kraftfoder.
En kväll var vi nere hos farmor och farfar, som bjöd på surströmming. Vi barn åt naturligtvis sill - rutten fisk har som aldrig legat oss för. Jag slog dock vad med mamma, som väl hade tagit någon nubbe, att om jag åt en hel surströmming, då skulle jag minsann få en häst. Hon trodde nog att det var ett säkert vad - jamenar, ungarna åt ju inte surströmming. Mamma fick dock stå där med lång näsa, för surströmmingen åt jag. Sedan blev Poppe min på riktigt, och inte bara över sommaren. I ärlighetens namn var hon nog rätt nöjd med utgången själv också, för en snällare häst får man leta efter. Han var en riktigt säker häst, och anpassade sig alltid efter ryttarens kunnande. I början var det till och med så att om mamma sa "Trava!" började han trava, även om jag inte gjorde något.

Idag är han dock inte längre den glada, spralliga och ystra pensionär han var. Han har blivit gammal på riktigt, är någonstans mellan tjugoåtta och tjugonio. Han orkar inte längre bralla av sig i hagen, och han äter inte som han ska. Veterinären säger att han inte lider, men att han är väldigt till åren. Jag är tacksam över den tid jag har fått med honom, och kommer nog alltid att skryta med att när jag var ung, då hade jag en häst som fram till sitt tjugosjunde år låg på och ville galoppera och hoppa, en före detta ridskolehäst som blev ung på nytt och som lärde mig så väldigt mycket. Jag kommer alltid att minnas, och alltid att älska min lilla Poppepålle.

fredag, april 03, 2009

Idioter

Ja, så förvånande var den kanske ändå inte, nyheten om att SÄPO ska få använda FRA. Jag utlyste halkvarning redan i höstas vad det gäller Alliansens engagemang för ett fritt internet. Vi vet vad som har hänt därefter.

Hur illa det är har andra redan förklarat. Jag tänkte att jag ska ställa en annan fråga:

HUR I HELVETE TÄNKER REGERINGEN?!

Ok, vi har alltså ett EP-val om några månader. Vill man få några röster alls? Må vara att det rör sig om två helt olika församlingar, EP-valet kommer definitivt att spegla den opinion som finns i nationella frågor. Risken är stor att Alliansen kommer att stå med fler medlemmar än röster på valdagen.
Ge fan i medborgarnas liv, era klåfingriga idioter. Jag har inte mer än så att säga.

torsdag, april 02, 2009

Pedofilerna vallfärdar till Emmas trappuppgång

Knappt hade Emma på Opassande hunnit kläcka århundradets idé förrän varningarna kom. Pedofilerna kommer att gynnas om alla öppnar sina nätverk! De kommer att komma till dig och ladda ner barnporr via ditt internetabonnemang! Din IP-adress kommer att se skyldig ut! Polisen, som tydligen inte prioriterar barnpornografibrott särskilt högt, kommer då att hämta dina datorer och förvara dem i några månader. Livet är förstört!

Förlåt, men vilket PR-geni tyckte att det var en bra idé att gå ut med det? Och tror de på riktigt att det är så folk kommer att tänka? Oj, nej, mina grannar gillar ju säkert barnporr, bäst jag låter bli att öppna nätverket. Den absoluta majoriteten av människor där ute är inte pedofiler och ägnar sig inte åt att titta på barnporr. Det är heller inte direkt troligt att den minimala grupp som faktiskt gör det väljer bostad utifrån om grannen har ett öppet nätverk eller inte. Hur kan man ens komma med ett sådant argument? Vi skulle behöva någon sorts lag mot den här typen av idiotiska resonemang - kanske kan man utöka Goodwins lag? Den som först skriker "Pedofil!" har förlorat.

(Är det förresten bara jag som misstänker att kanslirådet på justitiedepartementet inte riktigt har fattat det här med att man delar med sig samtidigt som man laddar ner? Får man verkligen kallas för expert då?)

onsdag, april 01, 2009