fredag, augusti 31, 2007

Jörgen Johansson ger med sig?

Ibland kan man behöva äta upp vad man sagt. Jörgen Johansson har precis förklarat att det finns bra saker med plattskatt, och att skattegruppen ska ta till sig dem. Formuleringen av kommittén, som lyder "Centerpartiet vill att värnskatten avskaffas, när statsfinanserna tillåter, samt att den av Centerpartiet tillsatta skattegruppen analyserar alla skattesystem som gagnar arbete och tillväxt", är förövrigt jättebra. Vi upplysta (läs: CUF:are) vet att plattskatt är bäst och ser fram emot ett skatteskifte.

YES!!

Stämman har precis röstat igenom frihandel! Det känns fruktansvärt bra. Nu går vi mot en rättvisare värld!

Frihandel på tapeten i alla fall

Jag trodde inte att det skulle bli någon större debatt om det, men nu har både jag, Marie Wickberg och Johan Pettersson varit tvugna att gå upp och försvara det. Känns dock tryggt att ha Eskil Erlandsson på vår sida. Mina egna partister lär jag dock få dras med i den här frågan..
Nåja, inte allt för långt till omröstning. Jag återkommer.

Attans

Vi misslyckades med att få igenom grundtrygghetsförslaget. Inte ens en liten futtig utredning kände stämman att de kunde rösta igenom. Något som jag tror bidrog var att kommittén bytte inställning i sista stund - under kommittéarbetet var alla eniga, nu bytte representanterna åsikt. Inte riktigt schysst, tycker jag, men vad ska man göra. Vi kommer igen nästa år. Man får väl istället se det som positivt att vi fick igenom en sänkning av punktskatten på öl och vin. Och så tar vi partisterna i utbildningsfrågan. Vänta bara!

Strax börjar det

En av stämmans kanske intressantaste debatter tar antagligen fart om ett par minuter. Den om grundtrygghetssystemet. Jag ser fram emot att få ställa mig i talarstolen och prata för rättvisa som inte är baserad på tidigare inkomst. Det nuvarande systemet är ju absurt. Varför ska en arbetande undersköterska betala för att en sparkad vd ska kunna bo kvar i villan?

Alkoholdebatten

Nu är debatten om alkoholskatten i full gång. Själv tycker jag att man måste börja harmonisera alkoholskatterna inom EU, och då måste Sverige kortsiktigt sänka punktskatten på öl och vin. Nåja, många intressanta argument kommer upp, lite tråkigt att det är streck i debatten bara. Annars hade jag definitivt gått upp, om inte annat för att försvara en könsneutral äktenskapslagstiftning. En kvinna gick upp och sa att vi faktiskt har partnerskapslagstiftningen, så vi är rättvisa i Sverige.
Eeh, nej. Verkligen inte. Det finns ingen anledning att inte göra vigslar borgeliga och göra äktenskapslagstiftningen köns- och antalsneutral. Men men, I did not see that comming, så jag kan inte gå upp i talarstolen och försvara det.

torsdag, augusti 30, 2007

Mauds tal

Som vanligt gör vår wonder-woman till partiordförande mycket bra ifrån sig i talarstolen. Ett inspirerande eldtal - och det känns som om vi har alldeles särskilt nära till vår ordförande. Hon vet hur det är att vara gräsrot - och hon vet hur man påverkar. Hon är antagligen en av de viktigaste personerna för svensk politik idag.
Det är fantastiskt hur många av våra vallöften vi lyckats genomföra på bara knappt ett år. Var tredje jobb är en direkt följd av regeringens politik - och hur många tillkommer inte om man räknar in den positiva framtidstro som vi bidragit till?
Tack, Maud, för allianssammarbetet! Tack för ditt engagemang, tack för din tilltro, och tack för ditt mod. Och tack för dig. Jag ryser av lycka över ditt tal.

Invigningen har startat

Det här är häftigt! Cirkusnummer på scenen. Det är nästan så man inte vill att själva förhandlingarna ska börja!

Stämman är igång!

Nu har vi börjat kommittéarbetet, och det har redan börjat bli lite diskussion. Förhoppningsvis blir det ett bra program om miljö, jag måste säga att utgångspunkten ser bra ut.

Återkommer vid lunch!

tisdag, augusti 28, 2007

Nu har jag kommit in i gamla rutiner igen

Jag har för vana att titta på nyhetsmorgon de vardagar jag kliver upp i tid (dvs., när skolan är igång). Min vana trogen blev jag denna morgon riktigt jävla förbannad.

Visste ni att vi svenskar varje år konsumerar så mycket flaskvatten att det motsvarar 8 500 oljeeldade villor? Det sa de i alla fall. Det är lögn. Transporterna motsvarar 8 500 villor. Därför blir det lätt absurt när man bjuder in Jens Spendrup (för övrigt min nya idol) för att försvara sig, när problemet inte är att folk dricker vatten på flaska utan att vi inte har tillräckligt miljövänliga drivmedel. Herr Spendrup lyckades i alla fall försvara konsumentmakten så pass bra att jag nästan skulle börja dricka hans öl i protest mot SVT:s vinkling.

Miljöpartistens lösning? Sätt upp offentliga kranar på stan.
Hej, jag kommer från Härjedalen, vi har ingen stad.
Sen kan man ju fråga sig hur fräscha de kranarna kommer att vara. Ungefär som offentliga toaletter? Ge mig en Loka!

måndag, augusti 27, 2007

Uppsala

Nu är jag på plats i Uppsala. Har inte riktigt listat ut hur jag ska få tag på internet än, så jag sitter för tillfället inne på Norrlands Nation. Förhoppningsvis kommer allt att klarna framöver, men idag ägnade jag faktiskt nästan en timme åt att ta mig in till centrum... Nåja, nu har jag fått hjälp med hur jag ska cykla. Puh.

På onsdag far jag till Kalmar i alla fall, och då blir det stämmobloggning. So long!

torsdag, augusti 23, 2007

Jag kommer att sakna det

Imorgon går flytten ner mot Uppsala. Vi (jag, mamma och pappa) stannar en natt i Järvsö hos mormor, och på lördag ska jag vara inflyttad och klar. Det känns lite läskigt, kanske mest för att SUF har tapetserat ytterdörren till huset med sina klistermärken (tänk om de kastar sten på mig?). Jag funderar på en motaktion, men lär ligga lite lågr med det till en början. Jag ska trots allt dela kök med en massa andra människor, och de flesta är antagligen vänster (fördomsfullt, men statistiskt säkerställt).

På tisdag är det inskrivning vid Universitetet, sen drar jag iväg på centerstämman i Kalmar och måndag den tredje september börjar jag på juristprogrammet. Därefter är inget utom maktsamling i Göteborg planerat, mycket på grund av att jag inte har något schema. Skulle vilja fara till Sorsele på CUF-kurs den 7-9, men jag är inte säker på att det går än. Vilket suger en aning.

Ikväll har vi i alla fall varit ute i grönsakslandet och dragit upp morötter samt plockat ärter och jordgubbar. Det finns inget som är så gott som hemodlat. Jordgubbarna smakar SÅ mycket mer och morötterna är mycket, mycket sötare. Mamma har verkligen gjort ett bra jobb där ute.

Nåja, imorgon ska jag packa ihop det sista, och sen far jag. Adjö, Härliga Härjedalen! Till din ära har jag gjort en fri miniöversättning av Robert Burns dikt "My heart's in the Highlands":

Min själ är från fjället, där min själ stannar kvar
Min själ är från fjället, där bäckarna far
Där bäckarna far och öringen vaka
Min själ är från fjället, vad min kropp än försaka

Farväl nu till fjället, farväl oh! du nord!
Förfäders hemvist, min själs hemmajord!
Farväl nu till skogen, till myr och till å
Min själ är från fjället, varthän jag än gå

tisdag, augusti 21, 2007

Kanske dags att tänka om

Jag kan ibland bli lite less. Lite förbannad. Lite trött på att folk inte verkar tänka efter ordentligt.

Ung Vänster har på sin blogg skrivit ett inlägg med rubriken "Fack you, Maud!", och det var ju fyndigt, men när jag läser det blir jag, ja, lite less.

"[Centerpartiet] är ett parti som på ett tydligt sätt har tagit ställning mot stärkta rättigheter för ungdomar på dagens arbetsmarknad".
Jo, tjena. Ursäkta, men det vi vill är att möjliggöra för ungdomar att få jobb! LAS är så sjukt uppbyggt att om ett företag blir tvunget att säga upp personal (vilket det knappast gör gärna) så är den avgörande faktorn angående vem som måste gå hur länge varje anställd jobbat inom företaget. Är inte det lite absurt? Varför ska det vara så? Vettigt argument, någon? Det kan ju faktiskt vara så att en människa som jobbat där i två år är bättre för företagen än någon som jobbat där i tio, och nog vore det väl bra om ett företag fick behålla sin mest kompetenta personal när det går lite dåligt?

"Dock tar hoten om att i praktiken förbjuda fackets enda vapen mot arbetsgivaren, nämligen stridsåtgärden, priset."
Kan någon förklara för mig varför facket ska få sätta in åtgärder mot företag som inte har några fackligt anslutna anställda? Är arbetsgivaren förjävlig kan man väl bara bli medlem så kommer facket och gör något åt det? Om de anställda inte ligger i konflikt med arbetsgivaren, varför ska facket göra det? VARFÖR?!

"Förslagen syftar till att stärka arbetsgivarnas övertag på arbetsmarkanden och att bakbinda facket."
Nej, min kära vänster, nu är det dags att vi tar och tittar igenom det här ordentligt. Det är dags att ni bestämmer er, vad vill ni helst ha? Stora företag där varje arbetare är utbytbar eller små företag där individen i sig är oerhört viktig för företaget? Det handlar nämligen om det. Ett stort företag som sätts i blockad brukar klara sig utan konkurs. Ett litet där ingen anställd känner ett behov av att vara med i facket kan däremot göra det.

lördag, augusti 18, 2007

Unga vill påverka!

Under torsdagen släppte Ungdomsstyrelsen en rapport som visade att ungdomar vill kunna påverka mer än de har möjlighet att göra. Jag blev i vanlig ordning förbannad, vilket finns att läsa på ÖP;

http://www.op.se/parser.php?level1=2&level2=6&id=811804

http://www.op.se/parser.php?level1=11&level2=188&id=811727

Det kändes riktigt bra att även ledarsidan reagerade. Det öppna brevet till Jämtlands läns makthavare finns att läsa på http://www.cuf.se/ . Nu hoppas jag på en skärpning

torsdag, augusti 16, 2007

Homoäktenskapsdebatten

Här i Jämtland/Härjedalens lokaltidningar har jag fört debatt mot en herr Börje Forsberg angående homoäktenskap. Jag är, naturligtvis, för, och han verkar vara en djupt bokstavstroende människa och är därmed emot. Idag kom min senaste insändare i ämnet in på ÖP:s debattsida och - hör och häpna! - jag blev faktiskt uppringd av en kvinna som ville berömma mig för att jag tagit debatten mot honom! Det har aldrig hänt förut, och jag ska erkänna att jag känner mig djupt smickrad.

måndag, augusti 13, 2007

Bra dag i kubik

Jag måste erkänna att jag haft sämre dagar. OK att det hade varit jätteskönt att kunna stanna lite längre hos pojkvännen i Vetlanda, men måndagen har inte varit så pjåkig. Jag började dagen med körkortets teoridel och klarade det, varpå jag gick och dunderfikade med Malin som var inne i stan. Det var skittrevligt, speciellt eftersom hon känner till var de har Östersunds godaste mackor (Tolvan!) samt största, och billigaste, utbudet av kulglass (Domus). Och så blev det update. Var så länge sen vi träffades, man springer liksom alltid om varandra.

Anyway, nu när jag kom hem väntade ett glädjande besked; Camebridgeengelskaresultatet. Jag fick ett A. Det känns riktigt, riktigt jävla bra! Nu har jag mitt Certificate in Advanced English. Fan vad det ska ramas in! :D

torsdag, augusti 09, 2007

Håhåjaja..

Det ryktas tydligen att Margareta Winberg tänker öppna en butik med tavlor från Amazonas... I Östersund. Jag säger då det. Lycka till med den satsningen.

måndag, augusti 06, 2007

Plattskatt

Jörgen Johansson, skattepolitisk talesman för centerpartiet, hävdat idag i SvD att plattskatt är uteslutet. Att döma av rektionerna från de CUF-bloggar (och en och annan partiblogg) jag läst så verkar han få en tuff uppgift under den kommande stämman. Framförallt tycker jag att det är otroligt naivt att innan en stämma gå ut och säga så. Att han förespråkar progressiv skatt är en sak, att påstå att hela partiet gör det när man dessutom närmar sig en möjlig åsiktsförändring, det är bara dumt. Jag vet inte vem det är han försöker övertyga. Dock kan jag säga att jag ser fram emot debatten, där jag hoppas få delta flitigt.

söndag, augusti 05, 2007

Dagens mest underbara

Det är nu lite dryg sex år sedan jag hyrde en liten, brun ponny från Vålbackens ridskola uppe vid Östersund. Det är kanske lite närmare precist sex år sedan vi satt på farmors altan och åt surströmming då jag slog vad med mamma; åt jag en av de stinkande fiskarna skulle jag få en häst. På det viset blev han min.

Eftersom Poppe enligt uppgift haft en och annan otrevlig upplevelse då vid tjugo års ålder var han väldigt huvudskygg. Att tränsa var väl inga större problem, men att få stryka över hans ganasch var svårt, då slängde han upp huvudet och ryggade lite tillbaka.

Det är därför den här dagen känns så stor. För första gången på sex år har jag fått kyssa hans panna, smeka hans mule och gulla med hans underläpp. Det känns fantastiskt. Riktigt jävla fantastiskt.

Nu är rummet rent!

Nu har jag städat klart rummet. Den som tittat in i min bilddagbok har kanske en aning om vilket kaos det blev när halva min gamla lägenhet hamnade i det. Anyway, nu syns golvet och allt ligger i lådor. Det känns verkligen jätteskönt.

fredag, augusti 03, 2007

Jag blir förtvivlad när jag läser sådant här

http://www.aftonbladet.se/vss/linkoping/story/0,2789,1132795,00.html

Visst är det äckligt? Och ändå finns det folk som försvarar det här. Som anser att man inte alls behöver jobba. Någon som i forumet kallar sig TankSjalva, till exempel. Denna människa ondgör sig också över all "onödig" konsumtion, eftersom den bidrar till växthuseffekten.
Nu är det ju så att det enbart är utveckling, inte avveckling, som kan rädda jorden undan koldioxidhotet. Om vi återgår till ett samhälle där vi endast producerar och konsumerar vad vi "behöver" (jag har för mig att den tiden kallas stenåldern) så blir ju problemen kvar, inte minskade. Dessutom släpper samhället ut färre miljöskadliga ämnen nu än för 100 år sedan.

Vem ska förresten bestämma vad man "behöver"? Borde det inte vara upp till var och en att införskaffa sig vad den vill ha, under förutsättningen att det inte skadar andra?

Och jo, alla behöver jobba. TankSjalva hävdar att det inte behöver ske under så strukturerade former som det sker idag, d.v.s. nio till fem, och det har han/hon alldeles rätt i. Tack vare en utvecklad teknologi och större acceptans för människors olikheter kan man själv ofta välja när och hur man vill jobba. Annat var det på bondesamhällstiden, då var det fem till nio som gällde..

torsdag, augusti 02, 2007

Vinstintresse

Man hör oroväckande ofta vänsterfolk spy galla över människors vinstintresse. Osjälviskhet och att göra saker utan något som helst hopp om profit verkar däremot vara höga ideal i deras värld. Det är inte utan att man blir lite mörkrädd när SSU på sin hemsida skriver, under rubriken "En solidarisk värld", att "Vinstintresset som driver kapitalismen framåt har insett att det också på global nivå kan tjäna grova pengar genom att utnyttja människor", samtidigt som man under rubriken "Välfärd" anser att "Skattens ska vara progressiv och betalas efter förmåga."

Jag förstår att det finns dem som inte ser det ologiska i deras resonemang.
Först och främst måste väl detta "utnyttjande" av människor som kapitalisterna står för redas ut.

När ett avtal träffas, till exempel ett anställningsavtal, så sker det inte emot någons vilja. Då skulle det liksom aldrig bli något avtal. Är en vara inte värd priset som säljaren satt så köper man den inte. Det finns alltid alternativ, trots att vänserfolk har en förmåga att förbise detta. Vill man inte bli anställd får man lov att starta eget, för ja, man måste faktiskt arbeta för att försörja sig själv. Inget samhälle kan fungera annars.
Om det nu ska bli en fråga om utnyttjande kan man ju fråga sig vem som suger ut vem; den som fått tillåtelse att tjäna pengar på någon annans idé eller den som låter någon annan tjäna pengar på sin idé.

Sen kan man fråga sig varför detta "vinstintresse" är något ont. Vinstintresse är väl i det snaraste en överlevnadsinstinkt. Du sätter liksom inte tjugo potatisar i jorden för att få upp fem. Då dör du. Du sätter potatisen för att få upp mångdubbelt mer.

Och de progressiva skatterna då? Ja, enligt SSU är det så att ju bättre du är på att odla potatis, desto fler har de rätt att ta av dig.
Säg att två människor har tjugo potatisar var. Den ena är inte så jättebra på odling och lyckas av dessa tjugo få upp femtio potatisar. Den andra är jättebra och lyckas få upp hundra. Enligt SSU ger detta dem rätt att inte bara kräva tjugo potatisar av odlare ett, utan dessutom 60 av odlare två, grovt räknat. Så trots att odlare två var dubbelt så bra på potatis får han inte dubbelt så många potatisar, utan bara tio fler.
Om odlare två däremot känt sig så nedslagen och diskriminerad av denna orättvisa skatt att han/hon skitit i sitt vinstintresse och bara odlat femtio potatisar han/hon också, så hade SSU bara fått konfiskera 40 potatisar istället för åttio. Den mänskliga drivkraft som försett dem med dubbelt så många potatisar är något man fördömer.
Jag säger då det..

Att blogga från soffan

Jag fullständigt älskar min laptop, vill jag bara börja med att säga. Det är underbart att kunna sitta i soffan och blogga. För att inte tala om hur fri man känner sig när man kan surfa från sängen. Gosh, me love!

I övrigt har jag hässjat (hängt hö på tork, that is) i två dagar nu. Det börjar kännas i kroppen. Men vad gör man inte för att hästen och fåren ska få mat?

Fåren, förresten. De var ute i stugbyn idag. Hade tydligen varit ett par dagar. Mycket pinsamt. Dock lyckades jag och Rex få med dem till hagen igen, men bara med resultatet att de stack ut igen senare. Herregud, jag som trodde jag uppfostrat dem väl.. Nåja, pappa får fixa stängslet. Efter höet, misstänker jag dock. Hoppas resten kan torka på backen..